Skip to Content

Viktor Orbán. Foto: Wikipedia
UTRIKES

Har Ungern blivit en diktatur?

Digital utgåva

Många medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Publicerad: 31 mars, 2020, 19:09

 • Svenska

Läs även

Ett antal falska eller sensationella påståenden cirkulerar i medierna om Ungerns utvidgning av undantagstillståndet, något som har beviljat den ungerska regeringen särskilda befogenheter för att bekämpa coronaviruskrisen.

I måndags godkände det ungerska parlamentet en förlängning av undantagstillståndet i Ungern, som ursprungligen hade tillåtits pågå endast i 15 dagar. ”Coronaviruslagen” är tänkt att hjälpa regeringen att reagera snabbt under coronavirusutbrottet.

Sedan den godkändes igår, den 30 mars, har ett antal medier rapporterat vilseledande information. EU Observer skriver att Ungerns premiärminister Viktor Orbán har beviljats ”permanent total makt” medan andra även öppet har kallat Orbán en ”diktator” när landet genomför lagstiftning som liknar åtgärder som vidtagits i många andra europeiska länder.

Media har fel om att Orbán har obegränsad makt

I ingressen till lagen klargörs att det ungerska parlamentet endast kan vidta nödvändiga nödåtgärder ”för att förebygga och reagera på den mänskliga epidemin Covid-19”. Med andra ord så har lagen införts uttryckligen för att regeringen skall kunna reagera på coronavirusutbrottet.

Dessutom klargör lagen att en två tredjedels majoritet av parlamentet fortfarande behövs om regeringen vill utfärda lagar och dekret som går utöver lagen om katastrofhantering.

Enligt lagen kan regeringen utöva sina extraordinära befogenheter endast i förhållande till åtgärder som förebygger, behandlar och eliminerar de skadliga effekterna av coronavirusepidemin, enligt 2:a paragrafen, 2:a avsnittet i lagen.

Mediernas påståenden om att Orbán plötsligt har diktaturbefogenheter stämmer inte överens med verkligheten, och premiärministern måste fortfarande stå till svars inför parlamentet.

Den ungerska regeringen är också fortfarande skyldig att följa grundlagen, som säger att denna lag inte kan upphävas eller avskaffas. I Ungern arbetar Författningsdomstolen fortfarande utan restriktioner och regeringen har ingen befogenhet att begränsa de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Alla dessa fakta saknas framför allt i medierapporter, vilket visar på en önskan att fördöma Orbán redan innan journalisterna faktiskt har läst texten i lagen.

Den nya lagstiftningen upplöste inte parlamentet utan kräver i stället att Orbáns regering regelbundet informerar parlamentet om vilka åtgärder hans regering vidtar för att hejda krisen. Även om regeringen inte sammanträder måste regeringen fortfarande ge uppdateringar till parlamentets talman och ledare för andra politiska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Jaha, då är det slut med demokratiska val i Ungern? Om inte lär knappast Orban få så många röster vid nästa val? Naturligtvis hakar Bonniermedia på att smutskasta Ungern, men som alltid i motvind blåser skiten tillbaka på dem.

 • Swatch

  Den internationella kommunismen använder samma strategi som Löfven i Sverige: brunsmeta…. brunsmeta och brunsmeta igen, ljuga, förtala – peka med hela handen gör tjuven…
  Om vi tar EU och kommunisterna där: sedan när var det ett enda demokratiska val som verkligen påverkade Eu-s görande och havande…? När?
  Om vi tar kommunisterna i medlemsländerna: det svider ganska hårt att det finns en statsman, värd namnet som INTE lyder globalisternas makthunger och tjänar sitt eget folk. Det blir svårare och svårare för varja dag att dölja kommunisterna sanna natur och ambition: destabilisera och ta makten för en fortsatt ostörd parasiterandet av folket.
  Om vi tar Sverige: om vi skulle ha en bara hälften så begåvad statsminister som Orban är då skulle Sverige fortfarande vara ett lyckligt land.
  Om Orban som diktator: Om en diktator verkar som Orban gör, försvarar sitt folk som Orban gör, städar ut kommunisterna som han gör, stoppar Islam som han gör… vet ni vad då vill jag ha en diktatur med Orban.2 istället för det här ljumma filmjölkdemokratin som låter sig våldta av hela världen och till och med tackar för det.
  Men – till sist – som man leder blir man ledd. Ställ inga orimliga krav på Löfven. Dvs. ställ inga krav alls.

 • Agne Torsson

  Ja hur demokratiskt är EU då?
  Styrande i Bryssel ska inte slå sig för bröstet eller kasta några stenar, nu kommer det fram att ett medlemsland inte har rätt att styra sin egen migrationspolitik och man förstår med lätthet vad de är ute efter.

  Man minns vänsterfolken och hur de gnällde om det överstatliga EU och hur hemskt det skulle bli, när det går dem emot vill säga men nu är det annat ljud i skällan.
  Ungern är ett av deras stora hatobjekt och de är inte nöjda förrän man lyckats förstöra hela Europa genom denna massinvandring som kommer att göra slut på det Europa vi känner en gång för alla.

  Samtliga dessa antirasister, från vänster till höger, drivs av ett hat mot Europa, västerlandet och den vita människan, närmare bestämt mot den vite mannen.
  De drivs av ett antivitt rashat och (vit)manshat, det är antirasisternas kärna.
  Man ska nu hämnas oförätter i det förflutna.

 • RollingHand

  Svenska medias nästan sjukliga fixering vid vad som händer i Ungern är helt makalös!
  Och rätt korkat ensidig…

  • Lunkentuss

   De svenskar som förstört Sverige nöjer sig inte med just detta, andra länder ska tvingas göra detsamma och man skyr inga medel är jag övertygad om.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend