Skip to Content

Viktor Orbán. Foto: Wikipedia
UTRIKES

Har Ungern blivit en diktatur?

Digital utgåva

Många medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Publicerad: 31 mars, 2020, 19:09

 • Svenska

Läs även

Ett antal falska eller sensationella påståenden cirkulerar i medierna om Ungerns utvidgning av undantagstillståndet, något som har beviljat den ungerska regeringen särskilda befogenheter för att bekämpa coronaviruskrisen.

I måndags godkände det ungerska parlamentet en förlängning av undantagstillståndet i Ungern, som ursprungligen hade tillåtits pågå endast i 15 dagar. ”Coronaviruslagen” är tänkt att hjälpa regeringen att reagera snabbt under coronavirusutbrottet.

Sedan den godkändes igår, den 30 mars, har ett antal medier rapporterat vilseledande information. EU Observer skriver att Ungerns premiärminister Viktor Orbán har beviljats ”permanent total makt” medan andra även öppet har kallat Orbán en ”diktator” när landet genomför lagstiftning som liknar åtgärder som vidtagits i många andra europeiska länder.

Media har fel om att Orbán har obegränsad makt

I ingressen till lagen klargörs att det ungerska parlamentet endast kan vidta nödvändiga nödåtgärder ”för att förebygga och reagera på den mänskliga epidemin Covid-19”. Med andra ord så har lagen införts uttryckligen för att regeringen skall kunna reagera på coronavirusutbrottet.

Dessutom klargör lagen att en två tredjedels majoritet av parlamentet fortfarande behövs om regeringen vill utfärda lagar och dekret som går utöver lagen om katastrofhantering.

Enligt lagen kan regeringen utöva sina extraordinära befogenheter endast i förhållande till åtgärder som förebygger, behandlar och eliminerar de skadliga effekterna av coronavirusepidemin, enligt 2:a paragrafen, 2:a avsnittet i lagen.

Mediernas påståenden om att Orbán plötsligt har diktaturbefogenheter stämmer inte överens med verkligheten, och premiärministern måste fortfarande stå till svars inför parlamentet.

Den ungerska regeringen är också fortfarande skyldig att följa grundlagen, som säger att denna lag inte kan upphävas eller avskaffas. I Ungern arbetar Författningsdomstolen fortfarande utan restriktioner och regeringen har ingen befogenhet att begränsa de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Alla dessa fakta saknas framför allt i medierapporter, vilket visar på en önskan att fördöma Orbán redan innan journalisterna faktiskt har läst texten i lagen.

Den nya lagstiftningen upplöste inte parlamentet utan kräver i stället att Orbáns regering regelbundet informerar parlamentet om vilka åtgärder hans regering vidtar för att hejda krisen. Även om regeringen inte sammanträder måste regeringen fortfarande ge uppdateringar till parlamentets talman och ledare för andra politiska grupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Jaha, då är det slut med demokratiska val i Ungern? Om inte lär knappast Orban få så många röster vid nästa val? Naturligtvis hakar Bonniermedia på att smutskasta Ungern, men som alltid i motvind blåser skiten tillbaka på dem.

 • Swatch

  Den internationella kommunismen använder samma strategi som Löfven i Sverige: brunsmeta…. brunsmeta och brunsmeta igen, ljuga, förtala – peka med hela handen gör tjuven…
  Om vi tar EU och kommunisterna där: sedan när var det ett enda demokratiska val som verkligen påverkade Eu-s görande och havande…? När?
  Om vi tar kommunisterna i medlemsländerna: det svider ganska hårt att det finns en statsman, värd namnet som INTE lyder globalisternas makthunger och tjänar sitt eget folk. Det blir svårare och svårare för varja dag att dölja kommunisterna sanna natur och ambition: destabilisera och ta makten för en fortsatt ostörd parasiterandet av folket.
  Om vi tar Sverige: om vi skulle ha en bara hälften så begåvad statsminister som Orban är då skulle Sverige fortfarande vara ett lyckligt land.
  Om Orban som diktator: Om en diktator verkar som Orban gör, försvarar sitt folk som Orban gör, städar ut kommunisterna som han gör, stoppar Islam som han gör… vet ni vad då vill jag ha en diktatur med Orban.2 istället för det här ljumma filmjölkdemokratin som låter sig våldta av hela världen och till och med tackar för det.
  Men – till sist – som man leder blir man ledd. Ställ inga orimliga krav på Löfven. Dvs. ställ inga krav alls.

 • Agne Torsson

  Ja hur demokratiskt är EU då?
  Styrande i Bryssel ska inte slå sig för bröstet eller kasta några stenar, nu kommer det fram att ett medlemsland inte har rätt att styra sin egen migrationspolitik och man förstår med lätthet vad de är ute efter.

  Man minns vänsterfolken och hur de gnällde om det överstatliga EU och hur hemskt det skulle bli, när det går dem emot vill säga men nu är det annat ljud i skällan.
  Ungern är ett av deras stora hatobjekt och de är inte nöjda förrän man lyckats förstöra hela Europa genom denna massinvandring som kommer att göra slut på det Europa vi känner en gång för alla.

  Samtliga dessa antirasister, från vänster till höger, drivs av ett hat mot Europa, västerlandet och den vita människan, närmare bestämt mot den vite mannen.
  De drivs av ett antivitt rashat och (vit)manshat, det är antirasisternas kärna.
  Man ska nu hämnas oförätter i det förflutna.

 • RollingHand

  Svenska medias nästan sjukliga fixering vid vad som händer i Ungern är helt makalös!
  Och rätt korkat ensidig…

  • Lunkentuss

   De svenskar som förstört Sverige nöjer sig inte med just detta, andra länder ska tvingas göra detsamma och man skyr inga medel är jag övertygad om.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Son till AfD-politiker knivhuggen – polisen misstänker islamistiskt motiv

UTRIKESNatten mot söndag den 13 september knivhöggs en 23-årig man i den tyska staden Stolberg. Offret för knivdådet är son till en AfD-politiker som är aktiv i stadens kommunalpolitik, och enligt vad tidningen Bild-Zeitung skriver utgår myndigheterna från att motivet till knivattacken hade att göra med kommunalvalen som skulle hållas i delstaten Nordrhein-Westfalen under söndagen, och att det dessutom fanns islamistiska grunder för attentatet. En irakier på 21 år kunde mycket snart gripas som misstänkt för dådet.

Enade Ryssland vann regionvalen i Ryssland

UTRIKESSöndagen den 13 september avslutades regionvalen i Ryssland, val som framför allt västmedia hade hoppats skulle bli en seger för Aleksej Navalnyjs anti-korruptionsrörelse. När rösterna så här långt har räknats står det klart att regeringspartiet Enade Ryssland vann samtliga guvernörsposter och blev största parti i övriga provins- och regionparlament. De partier som för övrigt fick folkets röster befann sig på den nationellt sinnade sidan, det vill säga Kommunistpartiet samt Liberaldemokraterna.

Våldet trappas upp: Trumpanhängare ihjälskjuten

USADen 30 augusti blev en man skjuten till döds i Portland, Oregon då en bilkaravan med Trumpanhängare körde in i staden för att visa sitt stöd för presidenten. Mördaren, som själv beskriver sig som ”100% Antifa”, drog vapen då polisen skulle gripa honom och sköts ihjäl vid skottväxlingen.

Gå till arkivet

Send this to a friend