Skip to Content

Martin och Mart Helme. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Hätsk kampanj tvingade estnisk minister att avgå

Digital utgåva

Den 9 november meddelade Estlands inrikesminister Mart Helme från det nationalkonservativa partiet Ekre att han lämnar sin post. Orsaken, enligt honom själv, är den hätska kampanj som liberala medier utsatte honom för efter ett utspel han gjorde i radio om troligt valfusk i samband med det nyligen genomförda presidentvalet i USA. För att inte fokus skall hamna på honom och för att ”ge regeringen arbetsro” väljer han nu att stiga åt sidan, men han gör samtidigt klart att ingen någonsin kan sätta munkavle på honom.

Publicerad: 12 november, 2020, 11:13

  • Svenska

Läs även

En ny regeringskris seglade under de senaste dagarna upp i vårt östra grannland efter ett frispråkigt utspel i radioprogrammet Räägime asjast, ”Vi talar om saken”. Värdar för programmet, som sändes på söndagskvällen den 8 november, var Mart och Martin Helme, två av ministrarna i den estniska regeringen, tillhörande det nationalkonservativa partiet Ekre. Mart Helme, fadern, var fram till eftermiddagen den 9 november inrikesminister medan sonen Martin alltjämt är finansminister.

”Biden – en genomkorrupt typ”

Ämnet för söndagskvällens radioprogram var det nyss genomförda presidentvalet i USA. Både Mart och Martin Helme var tämligen överens om att det säkerligen skett oegentligheter i samband med rösträkningsförfarandet, och att vanliga människor helt enkelt inte kunde låta bli att höja på ögonbrynen åt att en övertygande ledning för Trump helt plötsligt kunde förbytas till sin motsats utan att oegentligheter hade skett. Martin Helme menade att vänstern gör allt för att ljuga och manipulera, och att poströstningen blev ett perfekt redskap för att kunna iscensätta Joe Bidens vinst. Båda menade också att Bidens seger och systemmedias favorisering av honom inte hade varit möjlig utan att mäktiga oligarker som George Soros och Mike Blomberg hade gjort stora ansträngningar för att påverka valutgången.

Hans far, inrikesminister Mart Helme, menade helt sonika att Joe Biden är en ”genomkorrupt typ” och att USA inte är någon egentlig demokrati utan att den ”djupa staten” egentligen styr landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend