Skip to Content

VID KRASCHPLATSEN utanför byn al-Maqrun, knapp sju mil söder om Benghazi, finns inte mycket kvar av den rysktillverkade Mi-17 transporthelikoptern. Hårda strider pågår söder om byn där islamister ur Benghazis försvarbrigader (BDB) anfaller General Haftars styrkor söderifrån i ett försök att nå fram till sina vapenbröder inne i byn. Kraftiga luftanfall sedan helikoptern sköts ned ledde till att Haftars styrkor (LNA) kunde inta al-Maqrun den 20 juli efter att islamisterna från BDB tvingats retirera. Stillbild: PressTV
Libyen

Helikopter nedskjuten – Franska elitsoldater bland de stupade

Efter nedskjutningen erkänner nu Frankrike att man har specialstyrkor i det våldsdrabbade landet, något Nya Tider rapporterade om redan för över fyra månader sedan. Libyen har befunnit sig i ett konstant tillstånd av kaos sedan islamister med hjälp av Nato slog sönder landet 2011. Mängder av rivaliserande fraktioner och deras olika miliser strider om makten. Islamiska staten har sedan etablerandet 2014 kraftigt stärkt sin närvaro, något som resulterat i att väst skickat in specialstyrkor och planerar för en större intervention. För en framgångsrik insats krävs dock libysk enighet.

Publicerad: 28 juli, 2016, 15:23

  • Svenska

Läs även

Söndagen den 17 juli dödades tre franska soldater när deras helikopter sköts ned söder om Benghazi i östra Libyen. Uppgifter finns om att fransmännen var fallskärmsjägare och underofficerare samt att även jordanska militärer fanns bland de döda. Samtliga minst sex ombord omkom. Helikoptern tros vara en rysktillverkad Mi-17 ”Hip”, vilket är en förbättrad version av den kända transporthelikoptern Mi-8.

Det oljerika nordafrikanska landet har sedan Gaddafi störtades i oktober 2011 riskerat att falla sönder i de tre historiska delarna Tripolitanien med huvudstaden Tripoli i nordväst, Fezzanöknen med ökenstaden Sabha i sydväst och Cyrenaica med Benghazi i öst.

Motsättningarna är extra tydliga mellan de västra och östra delarna, där båda de två rivaliserande regeringarna i Tripoli och Tobruk sedan 2014 gör anspråk på att vara den enda legitima. Vid sidan av dessa finns två större islamistiska grupperingar, dels de med kopplingar till al-Qaida i företrädelsevis öst och IS som har kontroll över kustterritorium i främst de centrala delarna.

Det finns även många andra grupper, oftast islamistiska, och inte minst klanlojaliteter som ytterligare komplicerar situationen. De slåss mot varandra och även ibland inom grupperna. Allianser kan också skifta över tid. De olika fraktionerna och miliserna åtnjuter stöd från ett flertal olika utländska aktörer.

Paris tvingas erkänna närvaro

Libyens interrimsregering meddelade på tisdagen den 19 juli att islamister skjutit ned helikoptern och dagen efter tvingades Frankrike erkänna närvaron av specialstyrkor i Libyen, vilket Nya Tider redan tidigare rapporterat om. Vi skrev bland annat i NyT v.11/2016 troligen som enda tidning i Sverige att ”15 franska experter på special­operationer har varit i Benghazi sedan december för att hjälpa libyska styrkor i insatser mot extremister”.

PROTESTER I LIBYEN. ”Ingen fransk intervention”, står det på banderollen. Våra källor i regionen anger att protesterna anordnas och leds diskret av Muslimska brödraskapet. Något som de även menar var fallet med det ”folkliga” motståndet mot den misslyckade militärkuppen i Turkiet natten mellan den 15 och 16 juli, där skäggiga män talandes i mobiltelefon sågs skrika, gestikulera och hetsa de växande folkmassorna som inledningsvis närmast uteslutande bestod av islamister. Något som även kunde noteras i Libyen. Se mannen i röd inringning. Stillbild: RT, markering Nya Tider

PROTESTER I LIBYEN. ”Ingen fransk intervention”, står det på banderollen. Våra källor i regionen anger att protesterna anordnas och leds diskret av Muslimska brödraskapet. Något som de även menar var fallet med det ”folkliga” motståndet mot den misslyckade militärkuppen i Turkiet natten mellan den 15 och 16 juli, där skäggiga män talandes i mobiltelefon sågs skrika, gestikulera och hetsa de växande folkmassorna som inledningsvis närmast uteslutande bestod av islamister. Något som även kunde noteras i Libyen. Se mannen i röd inringning. Stillbild: RT, markering Nya Tider

Deras roll är att bygga upp lokala kontaktnät, samla underrättelseinformation, peka ut mål för luftinsatser, fungera som rådgivare och förbereda en större intervention. Vi har tidigare även påvisat att västerländska specialstyrkor från USA, Storbritannien och Italien opererar i Libyen.

Washington tvingades erkänna sina kommandosoldaters närvaro efter att två skadats i maj. Hemlighållandet handlar inte bara om militära hänsyn utan att det bryter mot internationell lag att intervenera utan en suverän nations medgivande eller FN-mandat. USA:s president Barack Obama har också flera gånger lovat krigströtta amerikaner ”no boots on the ground” (inga kängor på marken). Ett skämt i militära kretsar är att han håller sitt löfte eftersom specialstyrkorna bär gymnastikskor, vilket i verkligheten är en sanning med modifikation.

Frankrike har tidigare officiellt bara tillkännagett flygspaning över Libyen, trots att det finns mängder av trovärdiga rapporter att man genomfört flera flyganfall sedan åtminstone förra året. Nya Tiders militära källor meddelar att Frankrike svarade med flyganfall både direkt efter förlusten av fallskärmsjägarna och efter att den offentliggjordes den 20 juli.

Frankrike har även militär närvaro i norra Niger, strax söder om gränsen mot Libyen.

En hund begraven

– Just nu genomför vi farliga under­rättelseoperationer [i Libyen], sade Frankrikes president François Hollande i ett tal. Han fortsatte med att kalla det inträffade ”en olycka”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend