Skip to Content

Krossade tomater eller olika puréer är populärt att konservera. Recept som är anpassade för konservering finns att tillgå på nätet (en sida som ofta rekommenderas är freshpreserving.com). Där står det också hur länge de olika rätterna ska koka när man fyllt och förslutit burkarna och ställt dem i kastrullen med varmt vatten. Koktiden skiljer sig beroende på vilket livsmedel man konserverar. Tidtagningen börjar när burkarna kokar ordentligt. Även recepten i de äldre böckerna om konservering anger hur länge de olika produkterna ska steriliseras. Foto: Nya Tider
HEM & HUSHÅLL

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

PappersupplaganNya Tider v. 42

I vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Publicerad: 17 oktober, 2020, 17:55

 • Svenska

Läs även

Många människor känner en stor oro inför framtiden. Man anar att tillvaron kanske är på väg att på ett eller annat sätt förändras och att man kanske i större utsträckning bör tänka över hur man skulle klara sig om det skulle uppstå en riktigt stor kris. Vissa menar att vi förmodligen kommer att få uppleva tider där vi kommer att få det svårt med sådana självklara saker som matförsörjningen. Detta har fått en del människor att börja planera och ställa om sina liv.

Frukt och bär går utmärkt att konservera. Det är ett bra sätt att kunna njuta av dem hela vintern. Foto: Nya Tider

En del har börjat intressera sig för sådant som självhushållning. Att ta vara på vad naturen har att ge, att odla sina egna grödor och ibland även djurhållning. Och då blir det ju viktigt att kunna lagra sin mat på bästa sätt. Men även att man ska kunna lagra sin mat i större kvantiteter under en lång period utan att näring eller smak förstörs.

Nu behöver man ju naturligtvis inte vara egenodlare för att intressera sig för hur man bäst förvarar sin mat. Att lagra sin köpta mat går ju utmärkt. I dag har vi frys att tillgå, men där är man ju rätt begränsad, det får ju inte plats hur mycket som helst. Och risken finns alltid att det blir långa strömavbrott, och då har vi förlorat allt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Kul om man har villa/stuga på landet och har egen jordkällare.
  Men jag skulle nog för säkerhets skull tillsätta ett kryddmått natriumbensoat . (konserveringsmedel )
  Citronsaften är nog för att moset skall hålla sig ljust ??
  Jag vet att det finns ngt knep för att behålla ljus färg..man vill ju gärna att moset skall se ut som man är van vid…
  Förr skivade man äpplen tunt och trädde upp tråd av björntråd…man kan använda en lämplig nål till björntråden..så går det fort att trä upp skivorna….förr hängde man dom ovanför vedspisen på tork…..
  När skivorna är helt torra förvarar man dom i lämpligt kärl….eller varför inte en kraftig papperspåse ?
  Skivorna användes till kräm .

Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten

INRIKESSverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren frias helt av Jönköpings tingsrätt. Han stod åtalad för sexuellt ofredande.

DIF:s medlemmar gav kalla handen till Reinfeldt i styrelsen – föreningen lägger locket på om varför

INRIKESDen tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt hade blivit nominerad att ingå i Djurgården Fotbolls styrelse. Men vid årsmötet den 21 oktober sade en klar majoritet ett rungande nej till att uppta Reinfeldt i styrelsen, rapporterar flera medier. Men när Nya Tider försöker att fråga föreningsledningen om vad motståndet från medlemmarnas sida mot den tidigare statsministern möjligen kan bero på, vägrar de att kommentera saken.

Alternativ för Sverige får rätt mot Örnsköldsviks kommun

INRIKESJustitieombudsmannen (JO) ger nu Alternativ för Sverige (AfS) rätt mot Örnsköldsviks kommun, angående ett antal händelser i samband med valet 2018. Anmälan ledde enligt partiets Sven Valerio till att den nytillträdda valnämnden agerade helt annorlunda redan vid EU-valet mindre än ett år senare.

Trots brist på skyddsutrustning – hundratusentals munskydd eldades upp

INRIKESTrots att det funnits stora brister i tillgången på skyddsutrustning under coronapandemin och att Sverige nu står inför ”den andra vågen” med snabbt växande antal smittade har Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall fattat beslut om att elda upp 72 ton skyddsutrustning från beredskapslager.

Dispyt mellan släkter bakom slagsmål i centrala Malmö

INRIKESUnder söndagskvällen uppstod våldsamma slagsmål i centrala Malmö, där tillhyggen som dammsugarrör samt järnrör skall ha använts vid bråket. Uppgifter som snart började cirkulera i diverse medier gjorde gällande att det skulle handla om någon form av bråk mellan två släkter. Att det rör sig om familje- och släktrelaterade uppgörelser bekräftas till Nya Tider av polisen i Malmö, men polisen vill i nuläget inte kalla det inträffade för en klanrelaterad uppgörelse.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Gå till arkivet

Send this to a friend