Skip to Content

GENERALSTABSCHEFERNA Joseph Dunford (t.v.) och Gadi Eizenkot (t.h.) ses här under en ceremoni den 9 maj 2017 utanför IDF:s högkvarter i Hakirya, Tel Aviv. Drygt ett år senare träffades de återigen i Washington för att planera en ny gemensam strategi mot Iran. Generallöjtnant Eizenkot är upphovsman till den så kallade Dahiya-doktrinen. Den förordar asymmetrisk krigföring, som omfattar förstörelse av civil infrastruktur för att straffa ”fientliga regimer” och neka fiendens styrkor användningen av densamma. Den påbjuder också användning av oproportionerligt våld för att uppnå detta. Precis detta och av världssamfundet hårt kritiserade tillvägagångssätt har setts i Gaza i år och tidigare. Doktrinen är uppkallad efter den shiamuslimska stadsdelen Dahieh i södra Beirut. Hizbollah hade sitt högkvarter där under Libanonkriget 2006 och stadsdelen bombades urskillningslöst av Israel. Civila flygplatser, hamnar, bensinstationer, över 70 broar, 900 butiker, 350 skolor, 15 000 hem, två sjukhus, flera elkraft- och vattenreningsverk förstördes under det drygt månadslånga kriget. 1 191 civila libaneser dödades enligt Amnesty International. Då var inte Eizenkot generalstabschef, vilket ger en fingervisning om hur ett eventuellt kommande israelisk-amerikanskt flygkrig mot Iran kommer att te sig om han får råda. Foto: IDF Spokesperson’s Unit
UTRIKES

Hemligt projekt för dolt krig mot Iran

PappersupplaganNya Tider v. 30

I slutet på juni etablerade USA och Israel en hemlig arbetsgrupp som går under kodnamnet ”Projekt Iran”. Den består av utvalda politiker, militärer och underrättelsepersonal. De har delats in i fyra stabsgrupper som vardera ska angripa Irans kärnenergiprogram, robotutveckling, ekonomi samt genomföra undergrävande hemliga operationer. Deras uppdrag är att samordna alla öppna och dolda aktioner för att försvaga Iran och motverka den islamiska republikens inflytande i Mellanöstern. Sammantaget med Trump-administrationens Iran-fientliga inställning kan det hemliga projektet ses som förberedelse för krig.

Publicerad: 26 juli, 2018, 15:58

  • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend