Skip to Content

GENERALSTABSCHEFERNA Joseph Dunford (t.v.) och Gadi Eizenkot (t.h.) ses här under en ceremoni den 9 maj 2017 utanför IDF:s högkvarter i Hakirya, Tel Aviv. Drygt ett år senare träffades de återigen i Washington för att planera en ny gemensam strategi mot Iran. Generallöjtnant Eizenkot är upphovsman till den så kallade Dahiya-doktrinen. Den förordar asymmetrisk krigföring, som omfattar förstörelse av civil infrastruktur för att straffa ”fientliga regimer” och neka fiendens styrkor användningen av densamma. Den påbjuder också användning av oproportionerligt våld för att uppnå detta. Precis detta och av världssamfundet hårt kritiserade tillvägagångssätt har setts i Gaza i år och tidigare. Doktrinen är uppkallad efter den shiamuslimska stadsdelen Dahieh i södra Beirut. Hizbollah hade sitt högkvarter där under Libanonkriget 2006 och stadsdelen bombades urskillningslöst av Israel. Civila flygplatser, hamnar, bensinstationer, över 70 broar, 900 butiker, 350 skolor, 15 000 hem, två sjukhus, flera elkraft- och vattenreningsverk förstördes under det drygt månadslånga kriget. 1 191 civila libaneser dödades enligt Amnesty International. Då var inte Eizenkot generalstabschef, vilket ger en fingervisning om hur ett eventuellt kommande israelisk-amerikanskt flygkrig mot Iran kommer att te sig om han får råda. Foto: IDF Spokesperson’s Unit
UTRIKES

Hemligt projekt för dolt krig mot Iran

PappersupplaganNya Tider v. 30

I slutet på juni etablerade USA och Israel en hemlig arbetsgrupp som går under kodnamnet ”Projekt Iran”. Den består av utvalda politiker, militärer och underrättelsepersonal. De har delats in i fyra stabsgrupper som vardera ska angripa Irans kärnenergiprogram, robotutveckling, ekonomi samt genomföra undergrävande hemliga operationer. Deras uppdrag är att samordna alla öppna och dolda aktioner för att försvaga Iran och motverka den islamiska republikens inflytande i Mellanöstern. Sammantaget med Trump-administrationens Iran-fientliga inställning kan det hemliga projektet ses som förberedelse för krig.

Publicerad: 26 juli, 2018, 15:58

  • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Gå till arkivet

Send this to a friend