Skip to Content

Ett samhälle i samhället. Herrgården, ett område tillhörande Rosengård i Malmö, har blivit synonymt med gängbrott och mångkulturella problem. Foto: Alf Ronnby
OPINION: ALF RONNBY

Herrgården – ett icke-svenskt samhälle

PappersupplaganNya Tider v. 44

Publicerad: 2 november, 2018, 14:07

  • Svenska

Herrgården är en del av det välkända miljonprogramsområdet Rosengård i Malmö. Där bor praktiskt taget bara invandrare, som till mer än 50 procent inte kan försörja sig själva. De lever ett liv som kulturellt är jämförbart med de samhällen de kommer från. De har bara gjort en geografisk förflyttning till ett land där de blir försörjda utan arbete.

Undertecknad arbetade som socialarbetare i Rosengård på 1970-talet. Redan då var alienationen högst påtaglig bland vilsna människor, som kom från många håll i vårt eget land liksom från omvärlden. De ska leva tillsammans i denna sköna nya värld av funktionalistiskt designade höghus kring ett köpcentrum på en bro över matarleden Amiralsgatan.

I Rosengård bor fortfarande minst 25 000 människor, men troligen flera tusen mer, eftersom det blivit en plats för illegala invandrare som knött ihop sig flera familjer i samma lägenhet. Kriminella ligor har tagit makten i området och ingen bland de boende vågar ta strid med dem och anmäla det dagliga våldet. Sedan 2014 har det skett elva skjutningar i Rosengård och polisens dom över stadsdelen är hård:

”Boendemiljön är mycket otrygg med mycket skadegörelse, inbrott och stölder. Narkotikahanteringen sker helt öppet i området. Dagligen påträffas brända foliebitar, sprutor och kanyler i trapphus och källare. Det finns flera ungdomsgäng som är mycket brottsbelastade och våldsamma /…/ Många invandrare uppehåller sig illegalt i området”.

Detta säger polisinspektör Richard Hultemark, Malmö, i Lars Åbergs bok Framtidsstaden – Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Författaren har en vänsterbakgrund och hade därför gräddfil med boken, som blev Sveriges mest sålda bok under en tid.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Strukturell rasism, en konsekvens av invandring?

OPINIONBjuder man in MENA (Mellanöstern och Afrika) till Sverige, så får man MENA i Sverige. Ju större volymer och ju kortare tillvänjningstid, desto mer överrumplande och förödande blir konsekvenserna i samhället, alldeles oavsett om man medger det eller låtsas att det handlar om en naturlig och förväntad samhällsutveckling.

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Förorterna visar hur mångkulturen missgynnar oss alla

OPINION: IZABELLA NILSSON JARVANDIIzabella Nilsson Jarvandi, en ung kvinna med svensk-iransk bakgrund, har vuxit upp i ett av Göteborgs ”utanförskapsområden”. Här berättar hon utifrån sina egna erfarenheter om hur dessa enklaver visar på mångkulturens misslyckande.

Är män eller kvinnor bättre?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer avslöjar vi att Försvarsmakten luras för att motivera att fyskraven för vissa befattningar ska sänkas. Samtidigt gör man ett märkligt avsteg från den feministiska doktrinen – man motiverar de nya reglerna med att ett kön skulle vara bättre än det andra i vissa avseenden.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Antidemokratiska lagförslag, Jan Guillou och Aftonbladet den 3 mars

KRÖNIKA Jan Guillou, ökänd vänsteraktivist, författare och flitig skribent för tidningen Aftonbladet, där han alltjämt om han så önskar får allt utrymme till förfogande för att utgjuta sina tårar då han känner sig orättvist behandlad av omvärlden, vilket nuförtiden inträffar allt oftare. Nu senast, den 3 mars, beklagar han sig högljutt över att vissa högerkrafter eventuellt vill föreslå ändrad lagstiftning för IS-terrorister vilka har hunnit bli svenska medborgare, och nu vill återvända till Sverige.

Gå till arkivet