Skip to Content

Ett samhälle i samhället. Herrgården, ett område tillhörande Rosengård i Malmö, har blivit synonymt med gängbrott och mångkulturella problem. Foto: Alf Ronnby
OPINION: ALF RONNBY

Herrgården – ett icke-svenskt samhälle

PappersupplaganNya Tider v. 44

Publicerad: 2 november, 2018, 14:07

  • Svenska

Herrgården är en del av det välkända miljonprogramsområdet Rosengård i Malmö. Där bor praktiskt taget bara invandrare, som till mer än 50 procent inte kan försörja sig själva. De lever ett liv som kulturellt är jämförbart med de samhällen de kommer från. De har bara gjort en geografisk förflyttning till ett land där de blir försörjda utan arbete.

Undertecknad arbetade som socialarbetare i Rosengård på 1970-talet. Redan då var alienationen högst påtaglig bland vilsna människor, som kom från många håll i vårt eget land liksom från omvärlden. De ska leva tillsammans i denna sköna nya värld av funktionalistiskt designade höghus kring ett köpcentrum på en bro över matarleden Amiralsgatan.

I Rosengård bor fortfarande minst 25 000 människor, men troligen flera tusen mer, eftersom det blivit en plats för illegala invandrare som knött ihop sig flera familjer i samma lägenhet. Kriminella ligor har tagit makten i området och ingen bland de boende vågar ta strid med dem och anmäla det dagliga våldet. Sedan 2014 har det skett elva skjutningar i Rosengård och polisens dom över stadsdelen är hård:

”Boendemiljön är mycket otrygg med mycket skadegörelse, inbrott och stölder. Narkotikahanteringen sker helt öppet i området. Dagligen påträffas brända foliebitar, sprutor och kanyler i trapphus och källare. Det finns flera ungdomsgäng som är mycket brottsbelastade och våldsamma /…/ Många invandrare uppehåller sig illegalt i området”.

Detta säger polisinspektör Richard Hultemark, Malmö, i Lars Åbergs bok Framtidsstaden – Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Författaren har en vänsterbakgrund och hade därför gräddfil med boken, som blev Sveriges mest sålda bok under en tid.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Samma lag – olika påföljder

KRÖNIKA

Domen mot Arnault håller inte rättsligt

OPINION: ALF RONNBY

Vill bryta mot reglerna för att neka Nya Tider presstöd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEn ordstrid har blossat upp om presstödet till Nya Tider. På ena sidan står gammelvänstern som vill följa reglerna, inte minst för att man är rädd om det egna presstödet, på andra sidan liberal nyvänster som anser att ändamålet helgar medlen.

Det går inte att ha olika bevisvärdering beroende på brottstyp!

OPINION

Trygghet består inte av belysning och väktare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUppsala vill också ta upp kampen för trygghet och ska nu anställa fler väktare och ta bort utrymmen där det är dålig insyn. Men trygghet har fler dimensioner än bara den direkta faran för brott. Trygghet hör till stor del samman med trivsel, och de åtgärder som kommunen överväger är allt annat än trivsamma.

Med kluven tunga

Ett uttryck som av de nordamerikanska urinnevånarna indianerna användes som anklagelse emot den vite mannen, hans brutna löften och notoriska lögner, skulle mycket väl kunna användas för att beteckna den politiska och mediala PK-elitens språk i dagens Sverige. Hur länge skall vanligt folk i Sverige köpa den officiella nyhetsförmedlingens bortförklaringar av uppenbara risker och problem?

Vegotrenden av idag: Klimathyckleri som stämplar vita män men ger muslimer fribrev till halalkött

KRÖNIKAJulen är över och undertecknad kan inte undgå att se att den urbane, hippe matskribenten Jonas Kramby på den vänsterliberala tidningen Metro försöker spå vad som skall bli nästa års mattrend. Eftersom Metro som sagt är en vänsterliberal tidning som gärna flirtar med den trendkänsliga storstadsmänniskan förutspår denne Kramby naturligtvis att den så kallade vegotrenden kommer att förstärkas, det vill säga att köttkonsumtionen skall minska och att det blir alltmer av konstgjort kött vi kommer att stoppa i oss.

Gå till arkivet