Skip to Content

INDARJIT SINGH, sikhisk journalist, menar att BBC:s stora fokus på islam gör att bland andra sikher känner att de blir åsidosatta i programutbudet. Stillbild: BBC
UTRIKES

Hinduer och sikher kritiserar BBC för att gynna islam

PappersupplaganNya Tider v. 19

Representanter för hinduer och sikher i Storbritannien anklagar det statliga medieföretaget BBC för att gynna den muslimska gruppen genom att göra ett oproportionerligt stort antal program om islam, på bekostnad av andra asiatiska religioner.

Publicerad: 7 maj, 2020, 16:10

 • Svenska

Läs även

En genomgång av tablåerna visar att sedan 2001 har BBC gjort 41 religiösa program om islam, jämfört med fem om hinduism och ett enda om sikhism. Enligt en folkräkning från 2011 var 2,7 miljoner av Storbritanniens totalt 63 miljoner invånare muslimer, jämfört med 835 000 hinduer och 432 000 sikher.

Kritikerna menar att den stora mängden program om islam är en följd av den uppmärksamhet religionen och dess anhängare fick efter attackerna den 11 september 2001. Ashish Joshi, ordförande för Network of Sikh Organisations (NSO) grupp för mediebevakning, säger till den brittiska nättidningen The Independent att många hinduiska och sikhiska licensbetalare känner sig lurade:

− Människor i vår grupp är chockade. Vi är licensbetalare och vi vill veta hur detta kan hända. Gynnandet av islam på bekostnad av hinduer och framför allt sikher är överväldigande och verkar vara en del av BBC:s policy.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vi ser samma tendenser i vårt land? Titta bara hur Svenska kyrkan fjäskar för Islam och gör den ena, efter den andra eftergiften till Islam? När det blir tal om böneutrops vara, eller inte vara, är Svenska kyrkan snabbt framme och försvarar böneutropen? Kyrkans tidning låter alltför ofta imamer komma till tals, som menar att det är bra för integreringen i samhället med böneutrop? Antar att imamen menar svenskens integrering? Som alla vet har London en muslimsk borgmästare som gör allt i sin makt för att förringa västerländska värderingar och hyllar det som undergräver det brittiska samhället? Dessvärre har vi samma i Sverige där Svenska kyrkan är ledande för att bryta ned svenska värderingar.

 • Börje

  I Sverige är det 100 % och journalisterna förstår inte att de blivit hjäntvättade i skolan.

 • Peter Dalin

  Allt för att blidka muslimer då dom exploderar när dom blir besvikna

 • Swatch

  Det är kul att det finns statlig rövslickeri även i England – nästan lika kul som att alla som vågar kritisera det hämtas av Polisen….
  Vilken vacker demokrati….nästan som Hitlers.

 • Charta-77

  För över fem år sedan mejlade jag Tomas Ramberg på SR och undrade varför aldrig inflytelserika muslimer manglas i “Ekots lördagsintervju”.

  Har det ännu hänt att t ex Muhamed Musa i “Sveriges unga muslimer” har fått svara på svåra frågor om deras försnillande av statliga medel?

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend