Carl Larssons (1853-1919) målning, Frukost under stora björken från 1896. Vid det här bordet samsas både bänkar och stolar. Under 1800- talet vaknade en längtan att tillbringa mer tid ute i naturen och vad passade då bättre än att ha måltider i det fria? Källa: Wikipedia/Okänd användare

Historien serverad på ett bord

HISTORIA
Ett dukat bord inbjuder till gemenskap. Att sitta tillsammans vid ett kafferep eller en måltid har en lång tradition. Alla viktiga förbund beseglades med en måltid. När man äter tillsammans skall eventuella vapen vara bortlagda och det finns ritualer för hur man ska uppföra sig.

I sången Rigsthula som ingår i den poetiska Eddan, nedskriven mellan 900-1200-talen, berättas det om hur en stormans hustru dukar bordet med linneduk, från boken: ”Forntida kvinnor. Jägare. Vikingahustru. Prästinna.” Av Catharina Ingelman-Sundberg. I Olav Tryggvasons saga beskrivs hur ett gille där man även drack gravöl ur horn gick till. Kung Sven satt i högsätet, från boken ”Nordiska kungasagor, från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga”, Snorre Sturlasson, översättning från isländska av Karl G. Johansson. Högsätet var den främsta platsen där kungen, hövdingen eller husfadern på gården hade sin givna plats.

I Bibelns gamla testamente, i 1:a Mosebok, kap. 18 verserna 1-18  berättas om hur Abraham får besök av tre män och hur en måltid tillreds. I nya testamentet berättas det på flera ställen om hur Jesus gästar människor och äter tillsammans med dem. En av dessa berättelser hittar vi i Lukasevangeliets kapitel 7, vers 36.

Bordet har både en symbolisk och en praktisk betydelse så vi börjar med bordets historia. De tidigaste borden vi känner till är från cirka 2500 år f. Kr och kommer från det gamla Egypten. Dessa bord var tillverkade av trä eller alabaster och var inte i första hand avsedda för att äta vid. Deras funktion var att bära upp viktiga och heliga föremål från marken. Borden hade en ceremoniell betydelse på samma sätt som altaret i en kyrka där församlingen samlas för nattvardsfirande.

Bordets utveckling följer stolens och sängens historia. Det handlade helt enkelt om att komma upp ifrån marken. När bordet fick betydelse för själva måltiden bestod de av en skiva av trä eller sten som placerades på ett underlag. Nästa steg mot de bord som vi tänker oss dem, var att placera en planka på någon form av stöd, till exempel stenar eller stubbar. På medeltiden blev bockborden vanliga. Brädor eller skivor av sten placerades på bockar. Det fanns också kistbord som bestod av plankor placerade på förvaringskistor eller på en kistformad sockel. Bord med ben blev vanliga på 1500-talet. De flesta möbler var inbyggda i husets interiör. Man hade till exempel väggfasta bänkar och sängar.

Bockbord av furu, 1600- tal. Bjälken hjälpta till att stabilisera bordet. På 1970- talet så fick bockborden en renässans och blev mer populära. De tillverkas ofta i furu. Källa: Nationalmuseum

 

Bord finns i praktiskt taget alla hem. Bordet är en mötesplats både i privata och officiella sammanhang. Där viktiga möten äger rum ska bordet helst vara runt, eftersom det vid ett runt bord inte finns någon naturlig hedersplats. Vid fyrkantiga och rektangulära bord finns alltid en hedersplats där personen med högst status sitter. Exempelvis högsätet under vikingatiden. Högsätet var ofta placerat så att hövdingen eller husfadern hade full uppsikt över salen. Ingen skulle kunna komma in obemärkt.

Man måste uppföra sig väl vid måltiden. Från den stund man satte sig ner vid det dukade bordet fanns en ram och struktur som samtliga måste underordna sig för att måltiden skulle bli en god, trygg och trevlig sammankomst. Det här gäller än idag. Ramen för uppförandet finns kvar men innehållet kan variera.

Förr ansågs det mycket olämpligt att skratta och visa tänderna eftersom det kunde uppfattas som hotfullt. Allt som kunde uppfattas som hotfullt eller provocerande stred mot måltidens grundregel som var fredlighet. Ritualerna som omgav måltiden visade klart och tydligt vem eller vilka det var som bjöd och som alltså stod för kalaset, och vilka som var gäster och hur gästerna skulle uppföra sig.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De kreativa patrioterna

De kreativa patrioterna

🟠 HISTORIA Götiska förbundet grundades år 1811 av anledningen att svenskarna blivit för osvenska. Erik Gustaf Geijer, som tog initiativet till grundandet av detta förbund, ville bejaka nordbons natur samt sprida kunskap om den nordiska forntiden.

Läs även:

De kreativa patrioterna

De kreativa patrioterna

🟠 HISTORIA Götiska förbundet grundades år 1811 av anledningen att svenskarna blivit för osvenska. Erik Gustaf Geijer, som tog initiativet till grundandet av detta förbund, ville bejaka nordbons natur samt sprida kunskap om den nordiska forntiden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.