Skip to Content

OLJEANLÄGGNINGEN ABQAIQ i brand efter den omfattande luftattacken. Anläggningen är den största i världen för stabilisering av råolja. En process för att minska flyktigheten hos lagrad råolja genom att avlägsna vätesulfid och minska ångtrycket. Detta görs för att göra råoljan säker för transport i tankfartyg. Stabiliseringsanläggningen bearbetar runt 6,8 miljoner fat råolja varje dag, mer än två tredjedelar av all saudisk olje- och gasproduktion går igenom den. Att angripa den är därmed ett effektivt sätt att minska Saudiarabiens exportförmåga av råolja. Dessa intäkter är helt nödvändiga för Riyadhs fortsatta krigföring mot Jemen, den lilla fattiga grannen i söder som mot alla odds gjort effektivt motstånd sedan 2015. Stillbild: RiyadhVision
SAUDIARABIEN

Historisk attack på saudiska oljefält – Saudiarabiens oljeproduktion halverad

PappersupplaganNya Tider v. 39

Två enorma oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna kraftigt efter en omfattande luftattack den 14 september. Houthi-rörelsen som kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen tog på sig ansvaret för attacken. Det massiva angreppet satte stopp för hälften av Saudiarabiens totala oljeproduktion, med globalt höjda olje- och bensinpriser som följd. Israel och USA pekade snabbt ut Iran som ansvarigt. USA har satt den största logistiska kapaciteten till havs sedan Irak-invasionen i beredskap. Risken för ett förödande krig i Mellanöstern är nu större än någonsin.

Publicerad: 23 september, 2019, 13:56

  • Svenska

Läs även

Tidigt på lördagsmorgonen den 14 september utsattes två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien för luftattacker från vad som först uppgavs vara självmordsdrönare, men sedan visade sig även ha utförts med kryssningsrobotar. Anläggningarna som tillhör den saudiska statliga energigiganten Aramco, världens näst största oljebolag, är båda avgörande för diktaturens ekonomi.

Attackerna skedde vid fyratiden på morgonen (lokal tid) mot oljebearbetningsanläggningen Abqaiq, världens största stabiliseringsanläggning för råolja, och mot oljefältet Khurais som producerar runt 1,5 miljon oljefat om dagen. Många västmedia har felaktigt rapporterat Abqaiq som ”världens största oljefält”.

Målen hade valts med omsorg då Khurais anläggningar ligger där det livsviktiga saudiska stamnätet med olje- och gasledningar går från östra till västra Saudiarabien och Abqaiq färdigställer två tredjedelar av den saudiska råoljan för export.

SKADORNA PÅ ABQAIQ kan ses i denna bild som Washington släppt i samband med att de anklagat Iran för attacken. Totalt syns 17 skador (inom röda rektanglar) från luftangreppet, som därmed inte kan ha utförts med bara tio drönare. De elva runda cisternerna t.h. är åtminstone 30 meter i diameter, vilket ger en uppfattning om hur gigantisk anläggningen är. Samtliga elva av dessa träffades, vilket var medvetet från angriparens sida. Detta då de byggts för att klara att några skadas utan att processen avstannar. Angriparen hade således detaljerad kunskap om anläggningen, liksom förmågan att se och styra drönare över tiotals mil för att träffa mängder av mål med närmast perfekt precision. För det menar våra militärkällor att satellitkapacitet krävs.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Gå till arkivet

Send this to a friend