Skip to Content

OLJEANLÄGGNINGEN ABQAIQ i brand efter den omfattande luftattacken. Anläggningen är den största i världen för stabilisering av råolja. En process för att minska flyktigheten hos lagrad råolja genom att avlägsna vätesulfid och minska ångtrycket. Detta görs för att göra råoljan säker för transport i tankfartyg. Stabiliseringsanläggningen bearbetar runt 6,8 miljoner fat råolja varje dag, mer än två tredjedelar av all saudisk olje- och gasproduktion går igenom den. Att angripa den är därmed ett effektivt sätt att minska Saudiarabiens exportförmåga av råolja. Dessa intäkter är helt nödvändiga för Riyadhs fortsatta krigföring mot Jemen, den lilla fattiga grannen i söder som mot alla odds gjort effektivt motstånd sedan 2015. Stillbild: RiyadhVision
SAUDIARABIEN

Historisk attack på saudiska oljefält – Saudiarabiens oljeproduktion halverad

PappersupplaganNya Tider v. 39

Två enorma oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna kraftigt efter en omfattande luftattack den 14 september. Houthi-rörelsen som kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen tog på sig ansvaret för attacken. Det massiva angreppet satte stopp för hälften av Saudiarabiens totala oljeproduktion, med globalt höjda olje- och bensinpriser som följd. Israel och USA pekade snabbt ut Iran som ansvarigt. USA har satt den största logistiska kapaciteten till havs sedan Irak-invasionen i beredskap. Risken för ett förödande krig i Mellanöstern är nu större än någonsin.

Publicerad: 23 september, 2019, 13:56

  • Svenska

Läs även

Tidigt på lördagsmorgonen den 14 september utsattes två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien för luftattacker från vad som först uppgavs vara självmordsdrönare, men sedan visade sig även ha utförts med kryssningsrobotar. Anläggningarna som tillhör den saudiska statliga energigiganten Aramco, världens näst största oljebolag, är båda avgörande för diktaturens ekonomi.

Attackerna skedde vid fyratiden på morgonen (lokal tid) mot oljebearbetningsanläggningen Abqaiq, världens största stabiliseringsanläggning för råolja, och mot oljefältet Khurais som producerar runt 1,5 miljon oljefat om dagen. Många västmedia har felaktigt rapporterat Abqaiq som ”världens största oljefält”.

Målen hade valts med omsorg då Khurais anläggningar ligger där det livsviktiga saudiska stamnätet med olje- och gasledningar går från östra till västra Saudiarabien och Abqaiq färdigställer två tredjedelar av den saudiska råoljan för export.

SKADORNA PÅ ABQAIQ kan ses i denna bild som Washington släppt i samband med att de anklagat Iran för attacken. Totalt syns 17 skador (inom röda rektanglar) från luftangreppet, som därmed inte kan ha utförts med bara tio drönare. De elva runda cisternerna t.h. är åtminstone 30 meter i diameter, vilket ger en uppfattning om hur gigantisk anläggningen är. Samtliga elva av dessa träffades, vilket var medvetet från angriparens sida. Detta då de byggts för att klara att några skadas utan att processen avstannar. Angriparen hade således detaljerad kunskap om anläggningen, liksom förmågan att se och styra drönare över tiotals mil för att träffa mängder av mål med närmast perfekt precision. För det menar våra militärkällor att satellitkapacitet krävs.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • LookMoo

    Under Vietnamkriget träffade VietCong mitt i prick hela tiden med primitiva katyusha raketer.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Katiusja_(vapen)

    USA installationer bli utslagna med en precision som de själva inte kunde matcha.

    Det visade sig då att raketattackerna inte var hotet utan sabotörer som med raketattackerna som täckmantel utförde sabotage.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Gå till arkivet

Send this to a friend