Skip to Content

I slutet av 1800-talet fanns vedspisen i så gott som alla hem. Norrahammars bruk var en stor tillverkare av vedspisar. Verksamheten köptes dock upp 1918 av Husqvarna. Foto: Nya Tider
KULTUR

Höjda röster för vedspisens bevarande

PappersupplaganNya Tider v. 11

Från och med 1 juli i sommar gäller nya miljökrav vad gäller vedeldning. Dessa begränsar bland annat installationer av gamla vedspisar. Gamla vedspisar får till exempel inte installeras i nybyggnader, då de inte uppfyller dessa krav. Många oroar sig för vad detta kan leda till och höjer nu sina röster för de gamla vedspisarnas bevarande. De tycker att de gamla vedspisarna förtjänar en ärofylld och värdig framtid. Till skillnad från de nytillverkade vedspisarna har de en unik historia att berätta.

Publicerad: 17 mars, 2018, 19:12

 • Svenska

Läs även

Det är lätt att känna nostalgi när man kommer in i ett äldre hus, där vedspisen är ett naturligt inslag i köket. Den alstrar en speciell värme, som elvärme inte har en chans att konkurrera med, och den är ett exempel på hållbarhet, som våra moderna spisar inte på långa vägar kan mäta sig med.

Att lyssna till knastrandet av ved som brinner och känna lukten den avger är en alldeles speciell känsla, särskilt när man tänker på att någon annan för mycket länge sedan upplevde samma känsla när just denna vedspis användes.

På dessa vedspisar lagade man maten förr. Värmen den alstrade värmde upp rummet. I dag när allt ska gå fort och vara lätt tycker vi kanske att det verkar väldigt omodernt och opraktiskt. Men faktum är att när vedspisen gjorde sitt inträde i mitten av 1800-talet ansågs den revolutionerande och höjden av modernitet och funktionalitet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Klarsyn

  Om framtiden kommer att föra med sig många elbilar och avveckling av kärnkraften så kommer elnätet att bli svajigare och med många fler strömavbrott än idag. I ett sådant läge kan de gamla vedspisarna utgöra en nödvändig redundans för uppvärmning och matlagning.

  • latmask

   Jämför också med hur lång tid det tog att koka kaffe på vedspisen med hur lång tid det tar med en vattenkokare idag.

   • Klarsyn

    Koka kaffet med skärbrännaren, men inte för mycket syrgas för då bränner du hål på kaffepannan.

    • latmask

     Har jag ingen vedspis får jag köpa en liten gasspis. I många länder har man ännu gas i köket.

 • buscador

  Hu så hemsk, att elda med egen ved! Det går ju inte att sätta en mätare på! Jo, men lite går ju, liksom bonden som som får skatta för egen ved (om den lagen finns kvar).
  Flera uppfinnare som skapat motorer, som körs med vatten via någon finurlighet, har försvunnit eller att deras patenter konfiskerats. Kanske något att spinna vidare på. Nicola Tesla tankade hem el från jordens rotation, men sånt får man inte hålla på med. Fri energi skulle befria denna planeten från en oligarki av enorma mått.

  • Dahij Kitsabmob

   Men för sjutton. Tag av dig foliehatten nu.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Smeden Leif: ”Viktigt att man för historiska kunskaper vidare”

KULTURLeif Sollier har arbetat som smed i större delen av sitt liv. Han ser det inte bara som ett jobb, utan är stolt över den kunskap han besitter som har förts vidare från generation till generation sedan urminnes tider. Han säger att det är viktigt att kunna sin historia, och att vi är utsatta som folk i denna digitala tidsålder eftersom mycket kunskap riskerar att gå förlorad om allt skulle braka samman. Särskilt intresserad är Leif av vikingatiden, och har bland annat byggt och smitt en detaljrik replik av ett vikingaskepp. Nya Tider besökte Leif i sitt hem strax utanför Stockholm.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend