Skip to Content

Litauiskt slott. Foto: Pixabay/tomasauga
UTRIKES

Home revisited – det svensken inte vet om Baltikum i allmänhet och Litauen i synnerhet

Digital utgåva

Baltikum har aktualiserats i samband med Swedbankaffären och en möjlig tillsättning av socialdemokraten Göran Persson som bankens nye ledare. En annan viktig detalj är den pågående valkampanjen i Litauen; landets starka president Dalia Grybauskaite lämnar posten efter två mandatperioder och europeiska bedömare ser henne som en efterträdare till Europarådets nuvarande ordförande, polacken Donald Tusk.

Publicerad: 28 maj, 2019, 23:52

  • Svenska

Läs även

Koalitioner som inför valet till Europaparlamentet redan nu börjar ta form kommer att domineras av Tyskland (Bayern), Italien och Frankrike. Jörg Meuthen från AfD, Manfred Werner från CSU, Matteo Salvini från Lega och Marine Le Pen från Rassemblement National. Manfred Werner förutspås efterträda Jean-Claude Juncker och därmed som unionens högste ledare få föra en mycket diplomatisk anpassningspolitik, dock med mycket av CSU:s egna värderingar.

Varför är detta viktigt att nämna?

Samtliga dessa länder har historiska, politiska och personliga kopplingar till Baltikum och Litauen.

En blick på en karta från 1800-talets slut visar att ett kejsardöme med namnet Brandenburg-Preussen sträckte sig från dagens västra Tyskland till dagens norra och västra Litauen. Familjerna inom detta enorma område bodde där sedan generationer, oaktat om det handlade om bönder, soldater eller den jordägande adeln. Efter första världskrigets slut 1918 inträffade stora förändringar vad gäller gränsdragningar. Den bolsjevikiska revolutionen drabbade hårt de familjemedlemmar som råkade bo i dåvarande Sankt Petersburg. Vad som blev kvar är familjernas släktband oavsett om de nu bodde i Tyskland (Ostpreussen), Polen eller Litauen. Under mellankrigsåren var det olika högtider, fester, jakter, vän- och släktbesök som höll traditionerna levande. Många äktenskap ingicks då kärleken självklart kunde drabba familjernas representanter. Ofta kom gäster från Danmark (jordbrukskontakter), Sverige eller Norge och gamla finska bekanta med rötter i Sankt Petersburg.

Preussen i rött på kartan. Bild: Wikipedia/Shadowfox

Den första sovjetiska ockupationen 1939 - 1941 blev mycket kännbar för många familjer i Litauen; efter 1944 – för de som överlevde var emigrationen den enda tänkbara lösningen. Generationer som i flera hundra år ansvarade för land, skog och människor som brukade dessa marker fördrevs till okända öden.

Efter Sovjetunionens sönderfall öppnades hoppets port. Undertecknad, som vuxen, gjorde flera resor till det katolska landet Litauen. Samarbete inom våra nätverk, men framför allt med våra franska, österrikiska och tyska vänner, gjorde det möjligt att hjälpa till där nöden var som störst, samtidigt som det väcktes ett hopp om att återvända och börja bygga upp sociala och ekonomiska strukturer på nytt. Min samhällsklass i exil utbildades inom vitt skilda områden, från historia till geologi och biologi, för att kunna ta över och leda, inte nödvändigtvis för att äga igen, men för att med ansvar och hederlighet hjälpa till.

En i Sverige boende litauisk patriot, arkitekten Jonas Paujalis, föreslog en ståtlig fastighet i centrala Vilnius, lämplig som Sveriges ambassad. Den valda byggnaden renoverades senare på svenska statens bekostnad och tjänstgjorde några år som kungariket Sveriges ambassad. Den stora fastigheten inrymmer i dag SEB:s litauiska huvudkontor. Sveriges ambassad flyttade till mindre men historiskt mycket intressanta lokaler i Vilnius äldsta stadsdel. SEB är i dag landets dominerande bank med kontroll över näringslivet och praktiskt taget landets ekonomi. Swedbank kontrollerar befolkningens privata och statliga transfereringar, lån och amorteringar.

I samband med att Litauen återfick sin självständighet drabbades landet – på samma sätt som Ryssland efter Sovjetunionens upplösning – av en intrikat privatiseringsvåg som i mildare form pågår än idag. Målet var och är att med alla möjliga medel förhindra återkomsten av den i generationer där boende bildade samhällsklassen eller deras ättlingar. Med järnhand sköter de två svenska bankerna landets ekonomi och det är ingen tillfällighet att mannen som under tio år arbetade som den litauiska SEB-bankens vicedirektör anses vinna det pågående presidentvalet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend