Skip to Content

Polisen upplever det som ett stort arbetsmiljöproblem att man vid ingripanden blir utsatt för host och spott från personer som påstår sig vara smittade av Covid-19. Trots detta har ingen gripits eller åtalats för dessa attacker. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Nya Tider
INRIKES

Hostattacker – nytt vapen för yrkeskriminella invand­rare i coronatider

PappersupplaganNya Tider v. 18

Den pågående coronapandemin har medfört att yrkeskriminella har fått ett nytt vapen att tillgå, nämligen att hosta och spotta poliser i ansiktet och samtidigt hävda att de är smittade med Covid-19. Detta har blivit ett stort arbetsmiljöproblem för svensk polis, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet till media den 12 april. Man har inte lyckats gripa eller lagföra någon för de brott som host- och spott­attacker kan innebära. Annorlunda är det dock i Norge, där bland annat flera tonåringar har rättsliga efterspel att vänta på grund av motsvarande attacker.

Publicerad: 27 april, 2020, 15:40

 • Svenska

Läs även

Innan Sverige drabbades av Covid-19 använde sig unga män från så kal­la­de utanförskapsområden av stenkastning eller attacker med hjälp av nyårsraketer för att förhindra insatser och ingripanden från polismakten. Nu har de fått ett nytt vapen, nämligen host och spott.

Stort arbetsmiljöproblem för polisen

Nya Tider rapporterade på nätet den 3 april om arabiska killar som filmade när de hostade svenska åldringar i ansiktet och skrek ”corona, corona”, men nu har denna metod alltså fått en mer praktisk tillämpning. Hostattackerna riktas mot polisen och används medvetet som ett vapen av dem som vill stoppa ett polisingripande, till exempel att gripa en misstänkt gärningsman.

– Det här är ett stort arbetsmiljöproblem för polisen just nu, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet, till Sveriges Radio den 12 april.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vad kan det bli för efterspel efter en spott och hostattack i ansiktet på svenne? Efter förhör med den kriminelle släpps brottslingen som glad i hågen vandrar ut ifrån polisstation för nya host/spottattacker mot svenska folket. Jo, men vad händer med anmälan? Som alla andra, som är raka vägen ner i papperskorgen? Visst är Sverige fantastiskt? Eller som Fredrik Reinfeldt så storslaget och “klokt” uttryckte sig; “Tack för att ni valde Sverige”!

  • RL, Vallentuna

   Annat var det när en övervakningskamera inne i skogen registrerade stöld vid en fd.marknadsplats i Bromölla , där dom som förr hette Zigenare hade marknad och tivoli.
   Några killar hade tydligen brutit bort några metallskyltar på tunnan kommunen ställt upp på platsen.
   Polis kom rusande i full karriär….ända från Kristianstad…letade reda på bilen och låtsades först göra en rutinkontroll .
   Polisen spelade teater för att inte det skulle bli uppenbart att gräsplätten inne i skogen är hög prio och övervakad.
   Om man vill kan man googla på zigensk eller romsk marknadsplats så ser man hur minnestunnorna ser ut.
   Ja..Herregud..det finns tydligen massor av poliser …fast dom är ju inte till för oss svenskar

 • latmask

  De bör straffas för grov misshandel alt. mordförsök. Avlider offret skall det räknas som mord.
  Är brottslingen utlänning så utvisning efter avtjänat straff.
  Invandrarna måste fås att frukta lagen, respekt förstår de ej sig på.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Gå till arkivet

Send this to a friend