Skip to Content

Brittiska forskare och holländska experter på ansiktsmodellering. Denna rekonstruktion av den 9 100 år gamla ”Cheddarmannen” från Somerset i England har fått kritik för att man valde en hudfärg som är lika mörk som en centralafrikans, något många – inklusive andra forskare – menar är orealistiskt. Bortsett från hudfärgen ser han dock fortfarande ut som en europé snarare än en afrikan.
HISTORIA

Hudfärgs­kontroversen

PappersupplaganNya Tider v. 11

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:52

  • Svenska

Läs även

Att de första svenskarna skulle ha liknat östafrikaner kan med rätta avfärdas som historieförfalskning – både genetiskt och utseendemässigt var de mycket mer lika dagens européer än dagens afrikaner. Däremot är det sant att forskarna i dag tror att en av de grupper som först befolkade Sverige hade betydligt mörkare hudfärg än dagens nordbor. Orsaken är att de har visat sig sakna de alleler (genvarianter) för generna SLC24A5 och SLC45A2 som bidrar till europeiska folkslags ljusa hy. De allra flesta av dagens skandinaver bär på båda dessa alleler.

Spanska forskare. Så här valde det spanska vetenskapsrådet CSIC att illustrera en mörkhyad västlig jägare-samlare från 7 000 år före nutid. Observera att mannen fått tydligt europeiska drag, till skillnad mot SVT som medvetet valde ut östafrikanska statister för att representera detta folkslag.

När man säger ”betydligt mörkare” infinner sig frågan ”hur mycket?” Det har forskarna inget svar på. Det är nämligen fler gener än bara dessa två som styr människors hudfärg. Khoisanfolken i södra Afrika saknar båda allelerna helt (noll procent av befolkningen har dem) men är ändå mindre mörkhyade än andra subsahariska folkslag. Japaner saknar också båda allelerna helt, men är nästan lika ljushyade som nordeuropéer. Det finns alltså en högst reell möjlighet att de västliga jägarna-samlarna kan ha burit på andra genvarianter som gjorde dem ljushyade, bara inte samma som vi har i dag.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Blå ögon och högt IQ ökar sannolikt möjligheten att se i nästan komplett mörker. Blå ögon släpper förmodligen in mer ljus och högt IQ hjälper förmodligen till att tolka intrycket av de få fotoner som träffar näthinnan. Har upplevt att jag själv, men ingen annan i gruppen kunde se i höstmörkret under en övning. En självklar fördel förr i tiden.

Hertig Karls hämnd i Linköping

Den 20 mars 1600 lät hertig Karl avrätta fem rådsherrar i Linköping. Denna händelse, som idag är känd som Linköpings blodbad, kom att markera slutet på den blodiga maktkampen mellan Karl och hans brorson, kung Sigismund. Kungen avsattes medan Karl blev först riksföreståndare och sedan kung av Sverige.

Svensken som intog Moskva

Karl XII misslyckades helt med att inta Moskva. Det gjorde även Adolf Hitler och Napoleon Bonapartes korta försök att hålla staden gick illa för honom. Däremot lyckades den tjugosexårige svenske fältherren Jakob De la Gardie göra det den 12 mars 1610 i samband med det De la Gardieska fälttåget mot Moskva som inletts året innan.

Natos och CIA:s armé

Vad alla svenskar kanske inte känner till är att i den svenska statsapparaten finns ett hemligt nätverk djupt inbäddat. Detta nätverk som är känt som Stay-Behind grundades på initiativ av CIA och NATO på 1940-talet i syfte att motarbeta kommunismen och Sovjetunionen och här i Sverige finns en koppling mellan det här nätverket och mordet på Olof Palme den 28 februari 1986.

Ett annorlunda krigsbyte

HISTORIAEfter att ha plundrat staden Prag på alla dess konstskatter och värdefulla böcker år 1648 förde svenska armén sitt krigsbyte med sig tillbaka till Sverige. Bland dessa beslagtagna målningar, statyer och böcker fanns dock även en levande varelse, nämligen ett lejon som de hittat i kejsarens zoologiska trädgård. När svenskarna återkom till Stockholm i maj 1649 skänkte de kattdjuret som gåva till drottning Kristina.

Varulven i svensk folktro

En vanlig föreställning om varulven är att detta väsen är en man som förvandlats vid fullmåne, vanligtvis efter att han själv blivit biten av en varulv. Inom den svenska folktron, däremot, är föreställningen om varulven helt annorlunda. I de svenska folksägnerna förvandlas mannen nämligen antingen vid nattetid eller blir förtrollad av någon trollkunnig. Han påverkas inte av månen, utan är istället underkastad Djävulen.

Ragnar Lodbroks första fru

Hon var en orädd krigarkvinna, blev Ragnar Lodbroks första fru och mördade sig till makt. Hennes namn var Lagertha. Att många känner till denna sköldmö idag beror sannolikt främst på serien Vikings som visats sedan 2013, men redan på 1100-talet berättades hennes historia av historikern Saxo Grammaticus i dennes verk Gesta Danorum.

Gustaf Mannerheim och Finland

Gustaf Mannerheim är kanske mest känd här i Sverige för att ha lett Finland genom två krig mot Sovjetunionen under andra världskriget. Dock hade han även en mycket betydande roll i finska inbördeskriget som utkämpades 1918 och vid statsfästandet av den republikanska regeringsformen år 1919.

Dödsfallen i Mayerling

Den 30 januari 1889 hittades den österrikiske kronprinsen Rudolf och hans älskarinna, baronessan Mary Vetsera, döda under oklara omständigheter på kronprinsens jaktslott Mayerling i Österrike. Frånvaron av vittnen, rykten som inte dementerades av den kejserliga familjen och det faktum att Marys kvarlevor genast förts undan i djupaste hemlighet har gjort detta fall till ett av de mest gåtfulla i europeisk historia och än idag spekuleras det över vad som egentligen hände.

Gå till arkivet