Skip to Content

Brittiska forskare och holländska experter på ansiktsmodellering. Denna rekonstruktion av den 9 100 år gamla ”Cheddarmannen” från Somerset i England har fått kritik för att man valde en hudfärg som är lika mörk som en centralafrikans, något många – inklusive andra forskare – menar är orealistiskt. Bortsett från hudfärgen ser han dock fortfarande ut som en europé snarare än en afrikan.
HISTORIA

Hudfärgs­kontroversen

PappersupplaganNya Tider v. 11

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:52

  • Svenska

Läs även

Att de första svenskarna skulle ha liknat östafrikaner kan med rätta avfärdas som historieförfalskning – både genetiskt och utseendemässigt var de mycket mer lika dagens européer än dagens afrikaner. Däremot är det sant att forskarna i dag tror att en av de grupper som först befolkade Sverige hade betydligt mörkare hudfärg än dagens nordbor. Orsaken är att de har visat sig sakna de alleler (genvarianter) för generna SLC24A5 och SLC45A2 som bidrar till europeiska folkslags ljusa hy. De allra flesta av dagens skandinaver bär på båda dessa alleler.

Spanska forskare. Så här valde det spanska vetenskapsrådet CSIC att illustrera en mörkhyad västlig jägare-samlare från 7 000 år före nutid. Observera att mannen fått tydligt europeiska drag, till skillnad mot SVT som medvetet valde ut östafrikanska statister för att representera detta folkslag.

När man säger ”betydligt mörkare” infinner sig frågan ”hur mycket?” Det har forskarna inget svar på. Det är nämligen fler gener än bara dessa två som styr människors hudfärg. Khoisanfolken i södra Afrika saknar båda allelerna helt (noll procent av befolkningen har dem) men är ändå mindre mörkhyade än andra subsahariska folkslag. Japaner saknar också båda allelerna helt, men är nästan lika ljushyade som nordeuropéer. Det finns alltså en högst reell möjlighet att de västliga jägarna-samlarna kan ha burit på andra genvarianter som gjorde dem ljushyade, bara inte samma som vi har i dag.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Blå ögon och högt IQ ökar sannolikt möjligheten att se i nästan komplett mörker. Blå ögon släpper förmodligen in mer ljus och högt IQ hjälper förmodligen till att tolka intrycket av de få fotoner som träffar näthinnan. Har upplevt att jag själv, men ingen annan i gruppen kunde se i höstmörkret under en övning. En självklar fördel förr i tiden.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Ministrarna och Doris Hopp

HISTORIAÅr 1976 överlämnade rikspolischef Carl Persson tre hemliga promemorior till statsminister Olof Palme. Dessa promemorior innehöll uppgifter om att högt uppsatta män i maktens korridorer skall ha köpt sexuella tjänster. Kvinnan som agerade kopplerska var bordellmamman Doris Hopp, som bara några få månader tidigare dömts för koppleri. Detta blev början på bordellhärvan, som senare kom att bli känd som Geijeraffären.

Strävan efter fred

HISTORIAFör 100 år sedan i år grundades Nationernas förbund (NF). Syftet med organisationen var att försöka bevara freden efter första världskriget. Dock kom den att försvagas under 1930-talet för att till sist upplösas formellt 1946, kort efter att Förenta nationerna (FN) bildats.

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Gå till arkivet

Send this to a friend