Skip to Content

Brittiska forskare och holländska experter på ansiktsmodellering. Denna rekonstruktion av den 9 100 år gamla ”Cheddarmannen” från Somerset i England har fått kritik för att man valde en hudfärg som är lika mörk som en centralafrikans, något många – inklusive andra forskare – menar är orealistiskt. Bortsett från hudfärgen ser han dock fortfarande ut som en europé snarare än en afrikan.
HISTORIA

Hudfärgs­kontroversen

PappersupplaganNya Tider v. 11

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:52

  • Svenska

Läs även

Att de första svenskarna skulle ha liknat östafrikaner kan med rätta avfärdas som historieförfalskning – både genetiskt och utseendemässigt var de mycket mer lika dagens européer än dagens afrikaner. Däremot är det sant att forskarna i dag tror att en av de grupper som först befolkade Sverige hade betydligt mörkare hudfärg än dagens nordbor. Orsaken är att de har visat sig sakna de alleler (genvarianter) för generna SLC24A5 och SLC45A2 som bidrar till europeiska folkslags ljusa hy. De allra flesta av dagens skandinaver bär på båda dessa alleler.

Spanska forskare. Så här valde det spanska vetenskapsrådet CSIC att illustrera en mörkhyad västlig jägare-samlare från 7 000 år före nutid. Observera att mannen fått tydligt europeiska drag, till skillnad mot SVT som medvetet valde ut östafrikanska statister för att representera detta folkslag.

När man säger ”betydligt mörkare” infinner sig frågan ”hur mycket?” Det har forskarna inget svar på. Det är nämligen fler gener än bara dessa två som styr människors hudfärg. Khoisanfolken i södra Afrika saknar båda allelerna helt (noll procent av befolkningen har dem) men är ändå mindre mörkhyade än andra subsahariska folkslag. Japaner saknar också båda allelerna helt, men är nästan lika ljushyade som nordeuropéer. Det finns alltså en högst reell möjlighet att de västliga jägarna-samlarna kan ha burit på andra genvarianter som gjorde dem ljushyade, bara inte samma som vi har i dag.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Blå ögon och högt IQ ökar sannolikt möjligheten att se i nästan komplett mörker. Blå ögon släpper förmodligen in mer ljus och högt IQ hjälper förmodligen till att tolka intrycket av de få fotoner som träffar näthinnan. Har upplevt att jag själv, men ingen annan i gruppen kunde se i höstmörkret under en övning. En självklar fördel förr i tiden.

Den förste kungen av Ungern

HISTORIAStefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Ellen Key och kvinnan

HISTORIAEllen Key (1849–1926) stödde helhjärtat den svenska kvinnorörelsens kamp för rättigheter i samhället samtidigt som hon betonade vikten av att bevara det kvinnliga samt det faktum att män och kvinnor är olika och inte lämpade för att exakt samma uppgifter. Hon kom inte desto mindre att bli betydande för kvinnorörelsen i Sverige.

Den (o)önskade nattbesökaren

HISTORIAEnligt den svenska folktron fanns det två väsen som särskilt männen ofta råkade ut för. Det ena var skogsrået. Det andra var maran och hon var den de hade svårast att värja sig mot, då hon ansatte dem om nätterna när de sov. Maran var om dagen en helt vanlig kvinna men på grund av en förtrollning tvingades hon driva omkring om nätterna och plåga män.

Verklighetens Dracula

HISTORIAHan är idag huvudsakligen förknippad med den europeiska vampyrmyten, men under sin livstid var Vlad III Drăculea av Valakiet (cirka 1429/1431-cirka 1476/1477) de kristnas hjälte och de ottomanska turkarnas stora skräck. Samtidigt var han allmänt känd och fruktad för sin brutalitet. Hans vana att pålspetsa sina fiender gav honom namnet ”pålspetsaren” och att det än idag inte är helt känt vad som hände med hans kvarlevor har bidragit till att göra honom till legend.

Statare, trälar och Jan Fridegård

HISTORIAI sina litterära verk skildrar Jan Fridegård (1897-1968) de svenska proletärernas hårda verklighet, i synnerhet statarmiljön han själv kom från, samtidigt som han väver in inslag av folktron i berättelserna. På så vis ger hans verk intressanta inblickar i ett Sverige som inte längre finns, men vars minne lever kvar.

Vems fel var det att Regalskeppet Vasa sjönk?

HISTORIADen 10 augusti 1628 förliste regalskeppet Vasa på sin jungfruresa, en av stormaktstidens största olyckor. Vid den här tiden rasade trettioåriga kriget i Europa och Vasa byggdes för att delta i sjöslag mot Polen-Litauen. Men vems fel var det att skeppet kantrade och sjönk? Kaptenen fängslades. En utredning gjordes och förhör hölls, men då det visade sig att kung Gustaf II Adolf godkänt hela byggnadsarbetet trots invändningar, kunde ingen hållas ansvarig för Vasas förlisning.

Fallet Cats Falck

HISTORIACathryn ”Cats” Falck arbetade på Rapport och år 1983 började hon undersöka det elektrotekniska företaget ASEA, som hon misstänkte för att smuggla högteknologi via Sverige. Den 19 november 1984, medan hennes undersökning ännu pågick, försvann Cats och hennes väninna Lena Gräns plötsligt. De två kvinnorna hittades döda i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen den 29 maj 1985. Dödsorsaken kunde inte fastställas och än idag är det oklart vad som egentligen hände kvinnorna.

Gå till arkivet

Send this to a friend