Skip to Content

Brittiska forskare och holländska experter på ansiktsmodellering. Denna rekonstruktion av den 9 100 år gamla ”Cheddarmannen” från Somerset i England har fått kritik för att man valde en hudfärg som är lika mörk som en centralafrikans, något många – inklusive andra forskare – menar är orealistiskt. Bortsett från hudfärgen ser han dock fortfarande ut som en europé snarare än en afrikan.
HISTORIA

Hudfärgs­kontroversen

PappersupplaganNya Tider v. 11

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:52

  • Svenska

Läs även

Att de första svenskarna skulle ha liknat östafrikaner kan med rätta avfärdas som historieförfalskning – både genetiskt och utseendemässigt var de mycket mer lika dagens européer än dagens afrikaner. Däremot är det sant att forskarna i dag tror att en av de grupper som först befolkade Sverige hade betydligt mörkare hudfärg än dagens nordbor. Orsaken är att de har visat sig sakna de alleler (genvarianter) för generna SLC24A5 och SLC45A2 som bidrar till europeiska folkslags ljusa hy. De allra flesta av dagens skandinaver bär på båda dessa alleler.

Spanska forskare. Så här valde det spanska vetenskapsrådet CSIC att illustrera en mörkhyad västlig jägare-samlare från 7 000 år före nutid. Observera att mannen fått tydligt europeiska drag, till skillnad mot SVT som medvetet valde ut östafrikanska statister för att representera detta folkslag.

När man säger ”betydligt mörkare” infinner sig frågan ”hur mycket?” Det har forskarna inget svar på. Det är nämligen fler gener än bara dessa två som styr människors hudfärg. Khoisanfolken i södra Afrika saknar båda allelerna helt (noll procent av befolkningen har dem) men är ändå mindre mörkhyade än andra subsahariska folkslag. Japaner saknar också båda allelerna helt, men är nästan lika ljushyade som nordeuropéer. Det finns alltså en högst reell möjlighet att de västliga jägarna-samlarna kan ha burit på andra genvarianter som gjorde dem ljushyade, bara inte samma som vi har i dag.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Blå ögon och högt IQ ökar sannolikt möjligheten att se i nästan komplett mörker. Blå ögon släpper förmodligen in mer ljus och högt IQ hjälper förmodligen till att tolka intrycket av de få fotoner som träffar näthinnan. Har upplevt att jag själv, men ingen annan i gruppen kunde se i höstmörkret under en övning. En självklar fördel förr i tiden.

Fallet Cats Falck

HISTORIACathryn ”Cats” Falck arbetade på Rapport och år 1983 började hon undersöka det elektrotekniska företaget ASEA, som hon misstänkte för att smuggla högteknologi via Sverige. Den 19 november 1984, medan hennes undersökning ännu pågick, försvann Cats och hennes väninna Lena Gräns plötsligt. De två kvinnorna hittades döda i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen den 29 maj 1985. Dödsorsaken kunde inte fastställas och än idag är det oklart vad som egentligen hände kvinnorna.

Ljusskygg vapenhandel och mystiska dödsfall

HISTORIAUnder 1970- och 80-talen bedrevs en omfattande vapensmuggling mellan AB Bofors och flera olika länder. I maj 1984 började dessa affärer uppdagas när Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (SFSF) polisanmälde Bofors och en omfattande utredning inleddes. Boforsdirektörerna dömdes visserligen för brottet, men när det gäller de dödsfall som kan kopplas till Bofors finns ännu en del ouppklarat.

Återfunnen runsten rest och invigd

INRIKESEn 1000 år gammal runsten som varit försvunnen i 300 år återfanns 2018 i Eskilstuna. Nu har runstenen restaurerats och invigts och står nu till allmänhetens beskådan.

Från Konglig Museum till Nationalmuseum

HISTORIANationalmuseum i Stockholm är ett av de äldsta museerna i Europa och det största konstmuseet i Sverige. Från början var detta museum känt under namnet Konglig Museum och idén till det kom till i slutet av 1700-talet. Detta museum har en lång historia och allt började med samlande och plundringar. Här uppmärksammas än idag svensk historia och kultur.

En kunglig skandal

HISTORIAÅr 1559, för 460 år sedan, skakades Sverige av en skandal. I samband med att en av Gustaf Vasas döttrar, prinsessan Katarina Vasa, gift sig med Edzard II av Ostfriesland i oktober det året hade brudens yngre syster, Cecilia, och brudgummens bror, Johan, fattat tycke för varandra, vilket ledde till den händelse som än idag är känd som ”Vadstenabullret”.

Nils Rosén von Rosenstein och barnläkekonsten

HISTORIA Under första halvan av 1700-talet vågade sannolikt inte många svenska föräldrar fästa sig vid sina barn. Barnadödligheten i det här landet var nämligen mycket hög på den tiden och de barn som inte dog som spädbarn avled till följd av sjukdomar och infektioner. Den svenske läkaren Nils Rosén von Rosenstein kom dock att bli mycket betydande för barnens liv och hälsa och är än idag känd som pediatrikens fader.

Konsten att skaffa hovfröken

HISTORIADe flesta män går till kyrkan för att antingen be eller delta i en gudstjänst. Gustaf III däremot, begav sig till Växjö domkyrka en septemberdag 1776 enbart för att titta ut en ung dam som han tänkte skulle passa till hovfröken. Detta var första gången i Sveriges historia som en kvinna någonsin blivit vald till hovfröken i en kyrka.

Hertig Karls hämnd i Linköping

Den 20 mars 1600 lät hertig Karl avrätta fem rådsherrar i Linköping. Denna händelse, som idag är känd som Linköpings blodbad, kom att markera slutet på den blodiga maktkampen mellan Karl och hans brorson, kung Sigismund. Kungen avsattes medan Karl blev först riksföreståndare och sedan kung av Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend