Kinesiska fiskefartyg för ankar i Sydkorea på grund av dåligt väder den 6 december 2016. Foto: Ulleung-gun County Office

Hundratusentals kinesiska fiskebåtar tjuvfiskar runt hela världen

Runt om hela världen dyker kinesiska fiskefartyg upp för att tjuvfiska på andra länders fiskevatten. Detta är inte bara ett sätt att stjäla resurser, eftersom det sker på en så omfattande skala riskerar det att sabotera hela nationers ekonomier. Hundratusentals fiskebåtar från Kina uppskattas delta i plundringen, något som kan vara ännu effektivare än militära påtryckningsmedel för att gynna kinesiska intressen.

Fiskebåtar som ett geopolitiskt maktmedel? Det låter osannolikt, men är precis vad Kina använder en gigantisk och växande fiskeflotta till, förutom att föda sin befolkning på 1,4 miljarder invånare. En fiskeflotta på hundratusentals fartyg som tömmer haven på fisk och förstör andra nationers ekosystem. För över tre miljarder människor, vars primära proteinkällor kommer från haven och med snabbt kollapsande fiskebestånd över hela jorden, är överfiske ett allvarligt hot, och än mer så när det används som ett strategiskt vapen.

Förutom att förstöra för lokala ekonomier används den kinesiska fiskearmadan för att lägga beslag på strategiskt och ekonomiskt viktiga områden långt från det kinesiska fastlandet. Det senaste målet som utsätts för den kalkylerade metodiken är öar och rev som Filipinerna anser tillhör dem. Där har Kina inlett en process de redan upprepat flera gånger, där man använder sig av sina aggressiva fiskemetoder under beskydd av stridsskepp och kustbevakning för att sedan bygga baser och på så vis lägga beslag på gigantiska områden av resursrikt hav. Nya Tider tittar närmare på ett av de största och i stort sett okontrollerade hoten mot världens fiskenäring, vilket samtidigt är ett illa dolt vapen för en expansionistisk politik: Kinas gigantiska fiskeflotta.

Andelen överfiskade bestånd av fisk ökar snabbt trots västvärldens försök att skydda dem. Bild: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation

Tjuvfiske på industriell skala

Problemet har funnits i många år, men dess omfattning började först få en större internationell uppmärksamhet 2017 när ett krigsfartyg från Ecuador beslagtog ett kinesiskt fartyg, Fu Yuan Yu Leng 999, långt inne i ett av världens viktigaste naturreservat: Galapagosöarnas marina skyddszon.

I dess industriella fryscontainrar hittade man över 6 000 hajar, inklusive fridlysta hajarter som hammarhaj och valhaj tillsammans med hundratals ton andra fridlysta och hotade arter. Fartyget man beslagtagit var bara ett av de runt 250 fartyg som tillhör Kina och som fiskade precis kring gränsen av Galapagosöarna, som redan i 1978 hamnade på Unescos världsarvslista, områden som menas vara av extremt stor vikt och som skyddas från exploatering. Det hissade en varningsflagga och uppmärksammades i flera internationella massmedier som ett hot mot Galapagosöarnas unika djurliv. Men Fu Yuan Yu Leng 999 var bara ett av ett större antal fartyg som agerade i en koordinerad insats för att maximera fångsterna, utan hänsyn till djurlivet.

Bild från det beslagtagna Fu Yuan Yu Leng 999 som visar delar av omfattningen av tjuvfisket på utrotningshotade arter. Foto: Archivo Parque Nacional Galápagos

 

Flottan bestod av ett större antal stora fiskefartyg, men även gigantiska fraktfartyg med kapacitet att kyla ner tiotusentals ton med fångad fisk. Enligt internationell sjöfartslag är det förbjudet att föra över fraktvaror mellan fartyg, men kineserna brydde sig inte om detta. En av de mest talande aspekterna runt problemet är att fartyg ”försvann” från satellitkartorna när de närmade sig gränsen till den så kallade ekonomiska zonen, som sträcker sig som längst 200 sjömil utanför den territoriella gränsen av Galapagos, vilka tillhör Ecuador. Fartygen dök sedan upp igen på nytt utanför zonen ibland först efter några dagar, vilket av samtliga experter tyder på att man i direkt brott mot internationell sjöfartslag stänger av sin transponder, tjuvfiskar, och sedan sätter igång sin transponder igen när man åter är på internationellt vatten.

Satellitbilder visar aktiva fisketimmar kring Galapagos från den kinesiska fiskeflottan under 2020. Foto: Global Fishing Watch

 

Ecuador satte ner foten och skickade sin flotta och började borda kinesiska fartyg samtidigt som man krävde ett svar av Kina. Svaret blev att man givetvis skulle respektera internationell lag och stoppa ”alla illegala aktiviteter” – vilket man skyllde på privatpersoner och företag. Men flera år senare har antalet fartyg som härjar i området nu ökat till runt 350. Ändå representerar detta bara en liten del av den gigantiska och växande fiskeflotta som Kina har och som agerar över hela världen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

🟠 DEBATT Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.