Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Hur får man ner antalet smittade? Man slutar testa!

PappersupplaganNya Tider v. 12

Det låter som ett skämt, men det är precis vad Sverige nu gör. I Region Stockholm har man beslutat att sluta testa personer, även om de uppvisar symptom. Det finns dock en viss logik bakom de till synes förvirrade besluten, som jag ska försöka skissa i denna ledare.

Publicerad: 15 mars, 2020, 21:59

 • Svenska

Läs även

Folkhälsomyndigheten har kritiserats för en rad grova felbedömningar av läget samt att man hela tiden tonar ner faran. Den 12 mars beslutade Sverige att inte stänga skolorna, samtidigt som både Norge och Danmark går över till hemundervisning på distans. Se separat artikel om detta i veckans nummer.

Man talar om att det finns ”kostnader” förknippade med att hålla barn hemma samt att man alltid måste göra avvägningar. Vad man menar, översatt till vanlig svenska, är att om barn stannar hemma så måste även en förälder utebli från sitt jobb. De ekonomiska aktiviteterna i landet mattas av och samhällsfunktioner kan börja svikta. På sikt kan detta vara allvarligare än epidemin i sig, då människor i värsta fall kan börja dö av svält när maten inte kommer fram.

Men varför säger man då inte som det är? Man ljuger befolkningen rakt ut i ansiktet och säger att det är ingen fara och allt är under kontroll.

Mellan raderna – och ibland explicit – talar man om att det är för sent att stoppa viruset. Eller som Erik Berglund, presschef på Region Stockholm, sade till Expressen nyligen: Nu släpper man ”idén om att fånga in alla” smittade. De bekräftade fallen är bara toppen av ett isberg, det sprids redan i befolkningen utan att hälsomyndigheterna har någon koll alls.

Det betyder i klartext att man beslutat att låta smittan ha sin gång och acceptera de offer den kommer att skörda, eftersom det hade krävts så omfattande ingrepp i samhället. I Kina tog man till drakoniska åtgärder, som att svetsa igen ytterdörrar på hyreshus, för att driva igenom karantänen.

Man kan fråga sig om antalet fall smittade verkligen minskar i Kina, som man påstår. De mycket långtgående åtgärder man vidtagit för att stoppa smittspridningen har haft en enorm ekonomisk kostnad, vilket Nya Tiders skribent Olle Felten berättar om i detta nummer. Industrin står i princip stilla. Man har räddat många liv, men om detta får fortsätta ytterligare ett tag kommer man att få omfattande problem att förse befolkningen med livsviktiga basvaror. Det kan vara en anledning till att man går ut med lugnande besked.

I Sydkorea verkar man också ha kunnat bromsa smittspridningen, men även där till kostnaden av drastiska åtgärder. Hela samhället står still. Det är uppenbart att Sverige valt en helt annan väg, och här har vi sett en exponentiell kurva över det snabbt ökande antalet smittade. Det vill säga tills man bestämde sig för att sluta testa.

Det finns dock en annan aspekt också, förutom att svenska myndigheter lurar befolkningen. Även om det nu är för sent att stoppa smittan från att få fäste i hela samhället, så hade effektiva åtgärder i tid kunnat bromsa spridningen. Det är viktigt, ja livsavgörande i många fall, för att sjukvården ska hinna med. Om man kan dra ut på smittförloppet och platta ut toppen, så ger man sjukvården en chans att hinna med. Som det nu är kommer antalet sjuka att explodera. I Italien har vi redan sett effekterna av detta, där sjukvården nu måste prioritera vem som ska få en intensivplats och vem som inte får det. Alltså i praktiken vem som får leva och vem som får dö.

Med tanke på Sveriges knappa resurser inom den redan ansträngda sjukvården, hade en tidig insats från Hälsomyndigheten kunnat rädda många liv. Även i dag hade till exempel ett beslut att stänga skolorna och i stället ha undervisning på distans, som våra grannländer infört, ha en mycket betydelsefull effekt för att minska trycket på sjukvården. Att detta inte gjorts är bortom kriminellt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kentaru

  Vad vet än så länge finns det inte ett enda dödsfall bland personer i skolålder.

 • pllay

  Men så snart tillräckligt många barn, ungdomar och arbetsföra vuxna haft och överlevt viruset byggs ett naturligt hinder för vidare utbredning av smittan upp.

  Priset är naturligtvis att ett mycket stort antal äldre och sjuka kommer dö under resans gång, men ekonomiskt är det som alla inser avgjort bättre att dessa elimineras än att samhället skall fortsätta hålla dem vid liv med hjälp av resurskrävande sjukvård.
  Vi måste alla inse och lita på etablissemangets rationella överväganden i denna svåra fråga.
  Då epidemin väl klingar av kommer Sverige stå väl rustat för att återta vår ledande roll i det internationella solidariska hjälparbetet då en resurskrävande ballast eliminerats och nationen föryngrats och vitaliserats.
  Moral och etik är endast för de svaga, de som står hindrande i vägen för det socialistiska drömsamhället.

 • Body15

  Om haft Covid 19 och tillfrisknat, är man då garanterat imun, åsikterna går isär, mao så vet man inte, eller ….

 • Johan Jobasky

  Finlands experter räknar med 10.000 döda av Corona. Sveriges PK-experter mörkar och talar inte om sanningen

 • RollingHand

  “Hur får man ner antalet smittade? Man slutar testa!”
  Naturligtvis!
  Blunda så ser Du inget!
  Detta är enbart senaste upplagan av Steffes “jag såg det inte komma…”

 • RollingHand

  Att som du dölja något bakom procentsatser är ett klassiskt sätt att mörka problem..
  Globalt har vi ca 4% dödlighet i corona..
  Vad blir det när vi ha en miljon smittade i Sverige?.
  Eller två miljoner.??

  • pllay

   Hej,
   jag försöker inte dölja något, snarare tvärtom, jag försöker bringa klarhet i den information vi har.
   En fundamental insikt man måste ha är att coronan i sig inte är dödlig, vad den gör är att utsätta kroppen för en högre belastning än normalt.
   Detta gör att människor med lägre tolerans mot stress klarar sig sämre än i övrigt friska människor.
   Dödligheten i spannet 0-9 år är 0% och i spannet 80-89år närmare 50%.
   Om vi tittar på fördelningen av underliggande sjukdomar överensstämmer dessa med dödligheten hos personer smittade med coronan.
   En rimlig slutsats av detta är att det mest humana och effektiva sättet att skydda de riskutsatta i samhället är att fullt ut kopiera det Sydkoreanska handlingssättet.
   Dvs. testa, testa och testa för att finna de smittade och sätta dessa, och endast dessa, i 14 dgr karantän samt hålla så stora delar som möjligt av samhället i normal aktivitet.
   Vidare bör de ca 10% av befolkningen som tillhör riskgrupperna undvika folksamlingar.

   I motsats till den svenska modellen där testning är nedprioriterat till närmast moment 22 status och förhoppningen synes vara att gruppimunitet skall inträffa innan dödligheten blir hög, en ologisk och inhuman modell, rysk roulette med samhällets sårbara som insats.
   OM viruset varit direkt dödligt är den svenska modellen ett nationellt självmord.

   Vi måste försöka se verkligheten bakom den panik och hysteri som nu delges oss genom media och politiker.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Gå till arkivet

Send this to a friend