Skip to Content

VÄXTHUS eller drivhus är en byggnad av ett genomskinligt material som släpper in solljus men som hindrar värmen från att slippa ut. På så sätt skapas ett artificiellt klimat som tillåter odlandet av växter som normalt inte skulle trivas på den platsen. För svensk del innebär det främst att man kan skydda växter från kyla och därmed odla under en längre del av året. Växthus behöver inte vara små fristående byggnader i trädgården, utan kan med fördel byggas ihop med befintliga byggnader, så länge det tillåter tillräckligt mycket solljus. De kan byggas i många olika storlekar och former, beroende på hur det ser ut på plats och vilka resurser man har. Med en större ihopbyggd konstruktion kan man odla mycket inpå husknuten och få en klimatzon i trädgården som på mer södra breddgrader. Medan det tidigare var kuriosa att kunna skapa ett klimat liknande det i till exempel Spanien, så kan det i en snar framtid handla om överlevnad – om att återskapa ett tidigare svenskt klimat. Foto: EFFECT
LEDARE

Hur förbereder man sig för en sannolik kommande inflation och matbrist?

PappersupplaganNya Tider v. 21

För alla oss som redan sett de tydliga tecknen på vart vi är på väg och utifrån historien förstår hur svår situationen snabbt kan bli, så är det frågan i rubriken som överskuggar allt annat. I denna ledare försöker vi på ett mycket övergripande sätt besvara denna högaktuella fråga i förhoppningen att det kan hjälpa och inspirera våra läsare att agera och i tid.

Publicerad: 26 maj, 2021, 21:07

  • Svenska

Läs även

Det primära att fokusera på är inte inflationen – oaktat hur viktig och potentiellt förödande den kan bli – utan matbristen, eftersom den i teorin kan bli så svår att det inte nödvändigtvis hjälper om man mot alla odds lyckats skyddat sina finansiella tillgångar med hjälp av till exempel silver och guld. Det som alltid hjälper är dock att ha odlingsbar mark och egenproducerad mat att byta till sig annat med. Därför måste fokusen främst läggas där.

Den som inte redan har egen matproduktion eller ens en köksträdgård måste köpa sig tid och då är det viktigaste just nu att skaffa ett lager av mat med lång hållbarhet. Oavsett om det blir allvarlig matbrist eller inte så är matlagring både en försäkring och besparing i inflations­tider. Om man enbart lagrar sådant man ändå kommer att äta och håller koll på lagringstiden så inget blir dåligt innan det äts, så innebär det att inköpskostnaden över tid blir lägre än om man köper samma matvaror dyrare senare. Det ger således både matsäkerhet över en viss tid och är en god investering. Men oaktat hur stort matlager någon bygger, så är det en ändlig resurs som tar slut en dag.

Det bästa är alltid att ha egen matproduktion. En tumregel i kristider är att vara så mycket producent och så lite konsument som möjligt. Detta gäller allt. En annan tumregel i kristider är ”göra så mycket kompost som möjligt och använda den sedan”. Dels handlar det om att ta tillvara allt, dels att kompostering är nyckeln till att skaffa och hålla din matjord naturligt näringsrik. Det finns ingen ursäkt att inte påbörja en kompost direkt idag om du inte redan har det.

En hemmaträdgård ger inte bara tillgång till egenproducerad livsviktig mat och spar matkostnader – extra viktigt i inflationstider – utan också kunskap som snart kan visa sig ovärderlig, frisk luft och sol. Det sista ska inte underskattas, då det är den främsta naturliga källan till D-vitamin – den viktigaste vitaminen för vårt immunförsvar.

KOMPOSTERING är nyckeln till att lyckas med en jordbaserad matodling. Kompost är ett ställe eller en behållare där man lägger biologiskt nedbrytbart hushållsavfall och trädgårdsavfall som ska brytas ned och bli jord. Komposten är en del av ett kretsloppssystem där det organiska avfallet bryts ned på ett naturligt sätt av mikroorganismer, svampar och bakterier och större organismer till exempel maskar. En bra kompost behöver vara luftig och nedbrytningsprocessen går snabbare om råmaterialet är finfördelat. Den bästa komposten oavsett typ eller storlek är den du börjar idag! Foto: Beetfrisch

 

Om trenden mot kallare klimat håller i sig – vilket inget talar emot vid sidan av globalister, deras köpta forskare och systemmedia – så bör man planera därefter. Jag rekommenderar därför starkt våra läsare som har tillgång till tomt att snarast börja läsa på om växthusodling och införskaffa ett växthus redan denna säsong. De kan mycket väl bli en bristvara tämligen snart. För den med en tight budget går det att använda gamla fönster och annat för att bygga ett växthus utifrån det man har råd med. Läsare som redan har en inglasad utomhusaltan kan snabbt och enkelt ställa om den för matodling.

För den som bor i lägenhet kan en inglasad balkong ge en rivstart. Viktigast är dock att införskaffa kunskap om inomhusodling. Det finns idag många nya uppfinningsrika metoder för att kunna odla inomhus. Dessa finns gratis att tillgå bara en dator/internet eller bibliotek bort.

Den som redan idag aktivt börjar skaffa sig kunskaper och sedan praktisk erfarenhet från hemodling lär i en inte avlägsen framtid se det som en mycket god investering av sin tid. Viktigt dock är att samma sunda inställning tillämpas här som med matlagring, det vill säga att gör dessa saker enbart på ett sådant sätt att det även gagnar dig om situationen mot all förmodan aldrig skulle bli så svår som nu mycket tyder på att de kommande åren och decennierna kommer bli.

För om vår generations eldprov står för dörren så kan den mycket väl visa sig bli både svårare och till och med dödligare än de världskrig tidigare generationer tvingades genomleva. En sådan verklighet, idag svår för de flesta att föreställa sig, kommer endast den mentalt och praktiskt förberedde att kunna genomleva på ett drägligt sätt – eller ens alls.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

KULTUR

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend