Skip to Content

HUR KAN VI INTEGRERA alla nya invandrare så de blir en tillgång för landet? Har Ali Khalil och Saleh Karrani, som driver bemanningsföretaget Miljonbemanning, svaret? Här intervjuas de av konferensens moderator Leo Razzak (t.h.) från Fryshuset. Foto: Nya Tider
INRIKES

EU-projekt: Valet: Integrera eller dö

Hur klara ”utmaningen” att integrera unga män från främmande kulturer i det svenska samhället? Frågan diskuterades på Fryshuset med deltagare från Sverige och Nordeuropa. Samtidigt som det hävdades att invandringen är ”oundviklig” och mångkulturen kommit för att stanna, präglades diskussionen av ett stort mått av naivitet och önsketänkande. Nya Tider var på plats för att rapportera.

Publicerad: 13 november, 2016, 16:41

 • Svenska

Läs även

Invandringen från tredje världen är oundviklig, Europa kommer att förändras, det finns ingen väg tillbaka. Den öppna frågeställningen är hur man genom förbättrad integration kan få maximal nytta av folkvandringen.

Så kan man uttrycka den oomtvistade förutsättningen för den konferens som den 19 oktober hölls i Stockholm i Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm, arrangerat av Fryshuset med stöd från EU-kommissionen. Man inser att det finns en så kallad ”utmaning”, det vill säga att om man misslyckas med att integrera, i synnerhet alla unga män, så kan man få allvarliga problem i form av våld och extremism och systemhotande opposition från såväl de invandrade som från de ursprungliga befolkningarna.

Konferensens titel var således ”Integration genom inklusion – hur man omvänder unga problempersoner till att bli problemlösare”. Deltagarna var socialarbetare, ungdomsledare, präster, lärare, kriminalvårdare med flera. De kom inte bara från Sverige utan också från andra nordiska och nordeuropeiska länder. En majoritet av deltagarna var av utseendet att döma av invandrarbakgrund, men så välintegrerade att de uppfattar sig själva som svenskar, finländare eller motsvarande.

Konferensens moderator var Leo Razzak från Fryshuset, en karismatisk person som kom med flera inspirerade, men klichéartade uttryck som väl sammanfattar vad allt handlade om:
– Utan passion händer ingenting, utan medlidande händer fel saker, utan ledarskap och utan medlidande blir det bara skit, identifiera folks verkliga problem, om du inte kan svara på det så blir det uppror.

Det går inte att ta fel på dessa människors engagemang, men till syvende och sist fanns det inte så mycket av ”nya grepp”. Det handlade mycket om att bekräfta framgångsrika exempel. Den franske EU-kommissionären Antony Savaray berömde de svenska deltagarna och det svenska systemet som mycket efterföljansvärt och en modell för andra EU-länder. Antony gav en definition för vad man från EU-håll menar med ”integrering”:
– Den som är integrerad är delaktig i utbildning, arbetsliv, samhällets demokratiska apparat, kulturen, idrottsföreningar med mera, samt delar samhällets mest fundamentala värden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DR

  En käftsmäll i ansiktet på de curlade vänsterbarnens föräldrar skulle göra susen. Om pappa feminist står upp och jiddrar åker han med i tofflorna

 • Kör ut dem.

 • Textarna

  Man antar att Tredje världen alltid och för evigt kommer att emigrera till Sverige?

  Är det då verkligen Sveriges ansvar att låta emigranter bevara sina livsstilsmönster från sina Kulturer i Sverige?

  Finns det istället inget ansvar mot Svenskarna att bevara det svenska samhälle som generationer av svenskar har byggt upp?

  Assimilering är ett tydligt budskap till de som önskar emigrera till Sverige, som gör det möjligt att välja ett annat land, om det svenska inte är önskvärt…

 • Falken

  Får väl hoppas att SD inte splittras bara.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend