Hur kommer coronaviruset in i kroppen, och vad gör det så farligt?

Coronaviruspandemin började i Kina i slutet av 2019 som ett antal mystiska fall av lunginflammation. I svåra fall rör sig virusinfektionen från näspassagen och halsen till lungorna, där den kan orsaka lunginflammation och visa sig vara dödlig. Orsaken befanns vara en ny typ av virus, som nu kallas SARS-Cov-2.

Viruset, och den sjukdom det orsakar – Covid-19 – är dödlig för en liten andel av de människor det drabbar. Den största faran är relaterad till lunginflammation, eller en inflammation i lungorna som orsakas av en infektion, även om det fortfarande finns mycket osäkerhet om hur virusinfektionen sprider sig i kroppen.

De tidiga symptomen är oftast hosta, feber och andnöd, och liknar influensa eller förkylning. Symtomen märks 2– 14 dagar efter exponering enligt den amerikanska organisationen Centers for Disease Control.

Viruset sprids genom droppar i luften som uppkommer genom hosta eller nysningar, och kommer in i kroppen genom munnen, ögon eller näsa. Det kan förbli aktivt på ytor i timmar till dagar, och kan kanske komma in i lungorna direkt via inandning. Efter att ha kommit in i kroppen sprider sig viruset till bakre delen av näspassagen och till slemhinnorna i halsen, där det fäster vid kroppens cellreceptorer.

De virala partiklarna hakar på de yttre väggarna i värdens celler, virusets genetiska material bryter igenom cellmembranet, och det kapar sedan cellen till att göra fler kopior av viruset. Viruskopiorna förökar sig, bryter sig ut ur cellen och infekterar andra celler i kroppen. En enda cell kan spotta ut miljontals kopior av viruset innan det dör.

In i lungorna

Viruset rör sig sedan från halsen ner i bronkialrören mot lungorna, enligt en rapport från The New York Times baserat på intervjuer med ledande experter på infektionssjukdomar. Infektionen kan sedan nå lungorna, vilket orsakar inflammation i slemhinnorna och skadar deras luftsäckar. Inflammationen hämmar lungornas förmåga att syresätta blodet och eliminera koldioxid från blodomloppet.

Inflammationen i lungorna, och deras nedsatta effekt, kan orsaka att de fylls med vätska, var och döda celler, och orsaka en infektion, vilket leder till lunginflammation. Vissa människor som är smittade har svårt att andas och behöver en respirator och för andra blir lungorna så fyllda med vätskor att de dör, även med insats av medicinsk hjälp.

Personer som lider av lunginflammation löper också en ökad risk för sekundära virus- och bakterieinfektioner. Lunginflammation orsakad av coronavirus verkar vara allvarligare än de flesta fall av sjukdomen, och påverkar en större del av lungorna, säger experter till tidningen The Guardian. Lunginflammation orsakas vanligtvis av bakteriell infektion, som kan behandlas med antibiotika.

Covid-19-lunginfektion verkar börja på de yttre delarna av sidorna av lungan, sedan sprider den sig till mer centrala områden, inklusive de övre luftvägarna och luftstrupen. Viruset kan också komma in i blodomloppet, och kan kanske infektera det gastrointestinala systemet, vilket orsakar symtom som diarré och matsmältningsbesvär. Infektionen kan också direkt skada organ inklusive hjärta, njurar, och lever, och orsaka benmärg att bli inflammerad. Små blodkärl kan också vara sårbara för inflammation. Kroppens eget immunsvar mot infektionen kan orsaka inflammation och organfel. Det är fortfarande oklart om hjärnan påverkas.

Centers for Disease Control sade att viruset har upptäckts i prov av blod och avföring, men det är oklart om det kan spridas genom alla kroppsvätskor.

Det finns minst sex andra typer av coronavirus som kan infektera människor. Vissa orsakar förkylningar, medan andra orsakade SARS- och MERS-utbrotten. SARS-Cov-2 tros ha sitt ursprung i fladdermöss eller i myrkottar.

Hälsoexperter rekommenderar regelbunden handtvätt för att begränsa exponeringen. Tvål förstör effektivt viruset när det är utanför kroppen eftersom det löser upp virusets yttre membran av fett, vilket gör att de virala partiklarna faller sönder. Handdesinfektionsmedel och alkoholprodukter är mindre effektiva än tvål i kampen mot viruset.

Vem är mest i riskzonen?

Över 100 000 människor har återhämtat sig från viruset när detta skrivs. Världshälsoorganisationen, WHO, säger att omkring 80 procent av de drabbade återhämtar sig utan någon medicinsk behandling, och ungefär en av sex blir allvarligt sjuka.

Äldre och personer med underliggande hälsoproblem är de mest utsatta. Immunsystemet tenderar att försvagas med åldern, även hos friska och aktiva människor. Risken med coronavirus börjar öka för personer som är över 60 och är ännu högre för de över 80. Långtidsrökare är sannolikt mer mottagliga för en allvarlig infektion på grund av deras skadade lungor.

Enligt Världshälsoorganisationen tillfrisknar personer med mild sjukdom efter ungefär två veckor, medan de med allvarligare sjukdomar som överlever kan ta tre till sex veckor för att återhämta sig.

Över hela världen har det förekommit över 367 000 bekräftade fall av coronavirus och över 16 000 dödsfall sedan det först uppstod i Kina i december, enligt Worldometer den 23 mars. WHO har uppskattat att viruset kommer att döda cirka 3,4 procent av patienterna.

Olika rapporter som citeras av Associated Press har uppskattat dödligheten från mindre än 1 procent till så hög som 4 procent bland de fall som diagnostiserats hittills, beroende på plats.

En tjänsteman från Centers for Disease Control uppskattade att i USA skulle mellan 0,25 procent och 1 procent av patienterna dö.

Världshälsoorganisationen har förklarat viruset som en pandemi och har varnat, att det är ”omöjligt” att veta när det kommer att nå sin topp.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.