Skip to Content

Döda av covid-19 eller vaccin? Bilden uppges visa dödgrävare som vilar efter att ha begravt en person som dött med Covid-19, publicerad i National Geographics invid en artikel om delta-varianten. Varför skriver de inte om döda ”med” vaccinen? Skärmavbild: National Geographics
LEDARE

Hur många dör ”med” vaccin?

PappersupplaganNya Tider v. 28

Även i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Publicerad: 14 juli, 2021, 15:48

  • Svenska

Läs även

Det är viktigt med definitioner. Till exempel är det relevant att känna till att medias rapportering om ”sjukdomsfall” när det gäller Covid-19 avser positiva PCR-test. Detta bekräftar Hälsomyndigheten på en direkt fråga från Nya Tider. En person anges som ”sjuk” utifrån ett laboratorietest, inte symptom, och kan i själva verket känna sig hur frisk och kry som helst.

På liknande sätt förhåller det sig med dödssiffrorna. Det är svårt att veta vad en person faktiskt dött av, och därför skriver man i systemmedia att någon dött ”med” Covid-19. Den som testat positivt för Covid-19 inom en viss tid innan dödsfallet räknas ha dött ”med” Covid-19, oavsett dödsorsak. Nya Tider skrev till exempel om fall i USA där personer som avlidit i trafikolyckor eller skjutits ihjäl registrerades som döda med Covid-19, eftersom de tidigare testat positivt (se NyT v.1-2/2021).

Region Stockholm gjorde en djupstudie om dödsfallen på äldreboenden under våren 2020 och kom fram till att endast 17 procent av dem som testat positivt för Covid-19 och sedan avlidit hade sjukdomen som direkt dödsorsak (se NyT v.4/2020). I 75 procent av fallen anges Covid-19 vara bidragande dödsorsak.

Flera andra analyser runtom i landet har gett liknande siffror. I Region Kronoberg bedömdes Covid-19 vara den dominerande dödsorsaken i 35 procent av fallen, bidragande i 50 procent och hade inte bidragit till dödsfallet i 15 procent av fallen.

Nu till vaccinerna. EU har en offentlig databas kal­lad EudraVigilance som startades år 2012 av Europeiska läkemedelsmyndigheten och hit rapporterar ländernas hälsomyndigheter misstänkta biverkningar av läkemedel.

Fram till den 3 juli hade totalt 17 503 personer i EU avlidit ”med” något av de olika covid-vaccinerna. Enligt myndigheterna överväger nyttan fortfarande riskerna, då 738  958 personer i EU rapporterats ha avlidit ”med” Covid-19 till den 30 juni. Som jämförelse rapporteras cirka 33 miljoner personer ha burit på sjukdomen i EU, medan cirka 232 miljoner fått minst en dos vaccin.

Vidare har 1 687 527 fall av misstänkta biverkningar rapporterats till och med den 3 juli. Cirka hälften av dessa klassas som allvarliga, vilket definieras som att de är livshotande, kräver inläggning på sjukhus, ger långvarigt eller avsevärt handikapp eller oförmåga, eller något annat betydelsefullt medicinskt tillstånd.

Vi noterar att EudraVigilance skriver på sin hemsida att databasen är till för allmänheten och att de är måna om att allt är tydligt och transparent, men man har numera gömt undan dödssiffrorna så att de är mycket svårare att hitta än tidigare.

Så kal­la­de ”faktagranskare” påpekar snabbt att EudraVigilance bara innehåller misstänkta biverkningar, vilket betyder att dödsorsaken faktiskt kan vara en annan, samt att man får ta hänsyn till individuella omständigheter. Och det stämmer ju förstås – precis som för döda ”med” Covid-19.

Den 24 juni publicerade den vetenskapliga tidskriften Vaccines en referensgranskad artikel om Covid-19 och vaccin, i vilken forskare just räknat på riskerna och den förväntade nyttan. Deras slutsats var nedslående: ”För tre dödsfall som förhindras av vaccinering måste vi acceptera två dödsfall som orsakas av vaccinering.” Mer information om rapporten finns på sidan 8.

Rapporten fick så mycket kritik att den drogs tillbaka. Vi noterar att en av de starkaste kritikerna var en forskare som varit med och utvecklat AstraZenecas vaccin, som svenskar säkert känner igen på grund av uppmärksamheten kring dess kraftiga biverkningar.
Kritiken gick ut på att dödsfallen inte nödvändigtvis var kopplade till vaccinen, och att personen ”bara” avlidit en viss tid efter att ha tagit vaccinet. Alltså ”död med vaccin”.

Man kan till att börja med lägga märke till hur media behandlar dessa två för allmänheten mycket relevanta fakta. Döda med Covid-19 skapar krigsrubriker och används för att stänga in folk i deras hem, stoppa parlamentariska val och påtvinga medicinska ingrepp. Antalet döda med vaccin nämns inte ens.

Det går dock inte att dölja längre att folk dör av vaccinen. Ofta sker det på ett horribelt sätt, som till exempel Christina som Aftonbladet skrev om i april. Den i övrigt friska 61-åringen hade tagit AstraZenecas vaccin, började må dåligt dagen efter och var död en vecka senare. Hon var så illa åtgången med kraftiga inre blödningar att anhöriga inte ens fick se kroppen förrän läkarna hunnit ”snygga till henne”. Hon konstaterades senare ha fått massiv hjärnblödning, hjärtinfarkt, proppar i vänster lunga, blödning i och runt binjuren, kraftig blödning i tarmsystemet, proppar i vensystemet. Och hon är inte ensam.

Är det bara jakten på sensation som driver medierna? Att presentera något skrämmande för att bättra på läsarsiffrorna? Men då hade man väl precis lika gärna kunnat ha nattsvarta rubriker om hur många som varje vecka dött med vaccinet?

I USA finns också ett system för rapportering av misstänkta biverkningar, det heter VAERS. Det är dock inte lika fullständigt då inte alla sjukhus och läkare är anslutna till det. Enligt en del uppskattningar och även forskningsrapporter innehåller VAERS bara 1-10 procent av det faktiska antalet svåra biverkningar.

Redan den 6 maj rapporterade Fox News kommentator Tucker Carlson om VAERS och konstaterade då att 3 722 misstänkta dödsfall rapporterats kopplade till vaccinen. Siffran är idag, till och med 2 juli, 9 048 döda och 41 015 svåra skador. Återigen är ”faktagranskare” framme och försöker tona ner siffrorna. De kontrar med att 153 miljo­ner av totalt 331 miljoner amerikaner tagit vaccinet fram till den 10 maj (i dag är siffran 158 miljoner), och att det är normalt att någon av dessa dör inom en viss tid efter vaccineringen.

Carlson ger sig inte. Han konstaterar att cirka 160 miljoner amerikaner varje år låter sig injiceras med vaccin mot säsongsinfluensan. År 2019 rapporterades 203 misstänkta dödsfall kopplat till detta, året innan 119 och år 2017 var det 85 dödsfall. Inte i närheten av dödsfallen efter de nya sprutorna.

Carlson jämför också med vaccinen mot svininfluensan. År 1976 gav man detta vaccin till 45 miljoner amerikaner. 53 misstänkta dödsfall rapporterades, vilket ledde till att vaccinationerna omedelbart stoppades. Man ansåg att riskerna var för stora. Varför gör man inte samma bedömning nu, när riskerna uppenbarligen är mångdubbelt större?

Precis som med massinvandringen och andra stora frågor finns det här en tydlig agenda. Varför ska befolkningen fållas in som om vi var inkapabla att fatta egna beslut?

Människor har rätt att veta och vi har rätt att själva bestämma över våra kroppar!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

KRÖNIKAMan har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

PK-viruset angriper allt det kommer åt

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSport har länge betraktats som en arena fri från politiska dragkamper och internationella konflikter, vilket också slagits fast i internationella regler. Nu har dock det politiskt korrekta viruset börjat angripa även denna fredade värld, när Väst­europas politiker vill markera för sexuella avarter och uttrycker stöd för den amerikanska svart-makt-rörelsen. Professor emeritus Karl-Olov Arnstberg skriver i veckans debattartikel om hur Ungern blivit måltavla för de politiskt korrekta, sedan landet lanserat en lag som ska skydda minderåriga mot propaganda som skapar förvirring om könsidentitet och kan leda till så kal­lad könsdysfori.

När polisen gråter

LEDARENyligen brast en polisman i gråt då han intervjuades av SVT om gängbrottsligheten i Göteborg, närmare bestämt de kriminella nätverk som utpressar företagare på ”beskyddarpengar”. Främst invandrade företagare, får vi höra i intervjun, även om det saknas statistik på den saken.

Gå till arkivet

Send this to a friend