Norrmännen ville vara självständiga och i Eidsvoll antogs en norsk författning. Målning av Oscar Wergeland, daterad 1885. Källa: Wikimedia Commons

Hur Norge blev svenskt

HISTORIA
2025 har det gått exakt 120 år sedan Norge lämnade unionen Sverige-Norge. I den här artikeln berättas historien bakom denna union och hur den blev verklighet.

2025 har norrmännen varit självständiga i 120 år. Först var landet en del av unionen Danmark-Norge och 1814 blev Norge en del av Sverige i stället. Unionsupplösningen 1905 ska tas upp i en senare artikel.

I den här artikeln berättar jag historien bakom unionen Sverige-Norge och hur denna union blev verklighet. Därför, ärade läsare, ska vi nu vrida tillbaka klockan till våren 1809.

Om källan

Alla som har läst mina artiklar som rör Sveriges kungliga historia under det sena 1700-talet och det tidiga 1800-talet är bekanta med min kritiska inställning till Gustaf III:s svägerska, Hedvig Elisabeth Charlotta. Orsaken till min inställning är Hedvig Elisabeth Charlottas ovana att förtala olika personer och framhålla grova lögner som fakta i sina dagboksanteckningar. Hon kommer även med många motsägelser och tycks ibland censurera sig själv.

Hon skrev huvudsakligen på franska och dagboksanteckningarna har översatts till svenska. En del av översättningarna av anteckningarna har dock varit felaktiga och censurerade, åtminstone när det gäller gustavianernas hemliga planer från hösten 1809 till våren 1810 samt den kontrarevolutionära statsvälvningen som planerades av gustavianerna men som aldrig blev av. Ord har uteslutits, namn har ändrats och så vidare. Gustavianerna och deras planerade kontrarevolution ska dock tas upp i en annan artikel.

Även om översättaren inte tycks ha censurerat övriga anteckningar använder jag ändå, för säkerhets skull, både originalhandskrifterna, som finns digitaliserade av Riksarkivet, och översättningarna i den del av artikeln som tar upp händelserna som ägde rum åren 1809 och 1810.

Då källkritik tycks vara ett undantag snarare än en regel när det gäller hennes dagbok (originalanteckningarna och översättningarna) har dessutom många svenska historiker tillskrivit henne ståndpunkter och tankar som hon inte hade.

Hedvig Elisabeth Charlotta ljuger dock inte om allt. Tvärtom är hennes dagboksanteckningar mycket värdefulla källor när det gäller olika händelser som rör kultur (särskilt den svenska teatern) och mode, den tidens hovliv, frimureriet, inrikes- och utrikespolitik samt krig. Läsaren får nämligen ofta veta vad som pågick i de dunklaste hörnen av maktens korridorer. De anteckningar hon skrev från våren 1809 till den sena hösten 1814 ger dessutom många värdefulla inblickar hur Norge blev en del av Sverige. Bland annat tar hon upp hur den svenska tronföljdsfrågan som blev aktuell våren år 1809 blev det första steget mot unionen Sverige-Norge.

Unionsfrågan och tronföljdsfrågan

Viljan att en dag ta Norge från Danmark är äldre än vad man kan tro. Gustaf III, som regerade 1771-1792, hade hyst förhoppningar på att förena Norge med Sverige, men hade aldrig möjlighet att göra verklighet av dessa tankar och han kom i stället att, i första hand, vilja sätta stopp för den franska revolutionen. Det kom därför att dröja fram till 1809 innan önskan om att förena Sverige och Norge började komma till uttryck på nytt.

Den 13 mars 1809 blev Gustaf III:s son, Gustaf IV Adolf, fängslad och avsatt vid en statsvälvning. Bakgrunden till den statsvälvningen – med fokus på Gustaf IV Adolf och orsakerna till hans handlingar – skriver jag ingående om i artikeln ”En svensk prins i exil” (eNyT 03/2023).

Gustaf Adolf efterträddes av sin fars yngre bror, Carl, som i juni samma år kröntes till kung Carl XIII.

Gustaf III:s bror och Gustaf IV Adolfs farbror, Carl XIII, blev kung av Norge 1814.
Målning av Carl Fredric von Breda, odaterad. Foto: Nationalmuseum, allmän egendom.

 

Hedvig Elisabeth Charlotta, som var gift med denne Carl, hade fått ett missfall 1792. I juli 1797 hade hon fött en dödfödd flicka och året därpå en son som dött efter ungefär en vecka. Paret, som i juni 1809 blev Sveriges nya kungapar, var alltså barnlöst. Från mars till juni var Carl riksföreståndare.

Gustaf Adolf hade en son som hette Gustaf och i april 1809 klargjorde Georg Adlersparre, som varit delaktig i statsvälvningen, för Hedvig Elisabeth Charlotta att den avsatte kungens son var tvungen att bli berövad rätten till tronen.

Hedvig Elisabeth Charlotta diskuterade då detta med Hans Henric von Essen, som hon känt i många år, men även han menade att Gustaf inte längre kunde ärva tronen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Läs även:

Frejas kärva motpol

Frejas kärva motpol

🟠 HISTORIA Inom den nordiska mytologin förekommer olika gudar och jättar och andra väsen. En av dessa är jättedottern Skade, som fungerade som en motpol till Freja. Det finns en hypotes om att namnet Skandinavien har sin grund i Skades namn.

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Lät adeln mörda Engelbrekt?

Lät adeln mörda Engelbrekt?

🟠 HISTORIA År 1436 – antingen i slutet av april eller början av maj – mördades rikshövitsmannen och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson av sin egen småsven (page) och väpnare Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är än idag ett mysterium, men olika teorier finns. Såvitt man vet straffades han aldrig och blev, bland annat, lagman.

Metersystemet infördes efter franska revolutionen i enlighet med upplysningstidens ideal, men också för att göra sig av med mått som fot och aln, som utgick ifrån en monarks kroppsmått. Bilden visar holländska historiska kopior av de franska originalmåtten: en standardmeter av järn från 1799 med fodral, rörformade volymmått i koppar från 1829 samt en standardkilogram i koppar (längst till höger). Foto: Wikipedia/Rijksmuseum, Amsterdam

150 år med metern

🟠 HISTORIA Den 20 maj 1875 var Sverige bland de första länderna att ratificera meterkonventionen i Paris. Tre år senare infördes metersystemet officiellt i vårt land.

Sagan om kung Visbur

Sagan om kung Visbur

🟠 HISTORIA En av de tidigaste svenska sagokungarna var Visbur, som härskade i Svitjod. Det berättas att han tillhörde Ynglingaätten samt att hans val att förskjuta sin första fru kom att leda till hans död.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.