Skip to Content

LEDARE

Hur tar sig världen ur lockdown?

I Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Publicerad: 25 maj, 2020, 14:06

 • Svenska

Läs även

Sverige är närmast unikt. Förutom oss är det bara Kambodja, Tanzania och Vitryssland som inte stängt ned sina samhällen, samt eventuellt något land till. Alla andra har i varierande grad infört reserestriktioner, stängt affärer och restauranger och tvingat folk att hålla sig hemma.

Vissa av åtgärderna är extrema och till och med kontraproduktiva ur smittskyddssynpunkt. Varför ska man inte få promenera ensam i skogen eller bada på sin egen privata strand, vilket vissa länder förbjudit? I stället har vi sett restriktionerna orsaka stora ansamlingar av människor som stoppas i kontroller i kollektivtrafiken eller på vägar – knappast bra för att hindra smittan från att spridas.

Allt fler börjar nu undra vad som egentligen är syftet och pekar på att nedstängningen av samhället får omfattande konsekvenser – inte bara för länders ekonomier utan också för deras befolkningars hälsa. Den psykiska ohälsan ökar när människor månad efter månad hålls inlåsta i sina hem. Det har redan rapporterats om fler självmord, inte bara på grund av att familjeföretag går i kras, utan också för att människor inte klarar att vara isolerade så länge.

Att inte kunna vara ute i solen och friska luften är även dåligt för immunförsvaret. Också om människor fick bada i havet hade varit bra för hälsan. När barnen kommer att få börja gå i skolan igen kommer andra sjukdomar troligen att slå till hårt.

Nya Tider följer noga vad som sker i olika länder och kan konstatera att man på flera håll infört en fempunktsplan för att lätta på restriktionerna. Så här ser det ut i Belgien, flera andra länder i Europa har i princip samma plan.

Fas 1. 18 maj Utomhusarbetare tillåts återvända till jobbet. Upp till fyra personer får träffas och till exempel spela golf. Vissa affärer och verkstäder får öppna. Det blir tillåtet att få gå till stranden och vandra i skogen.

Fas 2.
8 juni Man kommer att få färdas upp till 20 kilometer från sitt hem. Upp till fyra personer får besöka en annan bostad en kort tid. Personer som kan arbeta avskilt kan återvända till sina jobb. Mindre butiker får öppna om de kan hålla social distansering. Utomhussport får utövas, men inga matcher.

Fas 3. 29 juni Dagis för barn till personer med samhällsviktiga jobb öppnar. Företag där anställda har lite kontakt med varandra får återuppta verksamhet. Lekplatser får användas. Kaféer och restauranger får öppna med social distansering.

Fas 4
. 20 juli Man får resa utanför sin region. Större besök hemma får göras. Dagis öppnar för alla barn. Alla arbetare får återgå till sina jobb. Frisörsalonger, museer, simhallar och hotell exklusive baren får öppna.

Fas 5.
10 augusti Alla utom de största sammankomsterna tillåts. Skolor öppnar. Det blir tillåtet att komma som besökande till sjukhus. Biografer, gym och inomhus köpcentra öppnar.

Alla dessa lättnader är villkorade med att antalet fall i Covid-19 inte ökar – och det kommer de sannolikt att göra när folk börjar träffa varandra igen. Observera att Fas 5 infaller då vi i princip har nått hösten och en andra våg av Covid-19 kan förmodas.

I Storbritannien sade deras statsepidemiolog Chris Whitty rakt ut att åtgärder för social distansering kan behållas till årets slut om inget vaccin tagits fram till dess. Enligt honom finns bara två möjliga vägar ut från nedstängningen av samhället: vaccin eller läkemedel. Men vaccin kommer att dröja minst ett år, sannolikt mer än 18 månader att ta fram, om det över huvud taget går. Ska världens folk då vara instängda för evigt?

En skrämmande aspekt är att det är precis vad fler och fler politiker nu säger. Man kallar det för ”Det nya normala”, det vill säga en ny verklighet där befolkningen lever under omfattande restriktioner och övervakning. Det är synnerligen skrämmande och oroväckande. Vi minns hur de ”temporära” åtgärderna efter terrordåden den 11 september 2001 blev bestående. Övervakningen kom för att stanna. Nu sker allt i hälsans namn, fast i mycket mer omfattande skala.

Tidigare generationer har kämpat och dött för att erövra och behålla sin frihet. Det är värt att tänka på innan vi lättvindligt ger upp dessa friheter igen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Hur många har dragit på sig följdsjukdomar efter allt stillasittande under karantäntiden? Antar att det här är ett test i att uppnå fullkomlig lydnad? Det kommer inte dröja så länge förrän nästa nedstängning kommer, eftersom det är ett nytt virus som kommit och i väntan på ny vaccin, gäller utegångsförbudet.

 • nosurrender

  Mask inomhus för alla aktiviteter utanför hemmet kombinerat med preexponerings- och postexponeringsprofylax så är det bara att köra på som vanligt. Ett fåtal smittas men får ett lindrigt förlopp och inga dödsfall.
  https://timesofindia.indiatimes.com/city/mumbai/toll-climbs-to-9-cops-on-hcqs-spared-the-worst/articleshow/75845670.cms

 • begood

  Fascismus ultimum !
  Övervakningssamhället legitimerar sig.Massarbetslöshet världen över. Större utbredning av robottekniken
  i en fas. Man underskattar människan och överskattar teknologin. Närmare 2 miljarder människor utan jobb kan bli följden av coronaexperimentet . 9/11 var bara biljetten in i den nya världsordningen.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend