Skip to Content

Ledare

Hyckleriet i media

”Med Nya Tider har de maktfullkomliga översittarna i systemmedia fått en verklig allmänhetens ombudsman.”

Publicerad: 17 oktober, 2015, 15:45

  • Svenska

Läs även

På denna sida har jag flera gånger tidigare berört den etablerade pressens roll i Sverige. Ett bättre uttryck är nog etablissemangets press, då den bara reflekterar inställningen hos en liten privilegierad klick ur befolkningen. I Nya Tider har vi gett exempel på hur dessa media abdikerat från sin roll som ”tredje statsmakt”, det vill säga rollen att övervaka och kontrollera riksdag och regering, och i stället själva drivit en politisk agenda. Deras makt är så pass omfattande genom till exempel svartmålningskampanjer, att de kan få politiker fällda, vilket skapat en symbios mellan makten och de stora mediehusen. Därför är ett mer passande uttryck ”systemmedia”.

Ett exempel på hur media använder sin makt är förföljelserna och därefter uthängningen av Julia Caesar, en regimkritisk skribent som dristat sig till att kritisera den förda politiken på ett par punkter som media är känsliga för.

Argumentet som Expressen angav till uthängningen var att debatten ska föras i öppen dager. ”Demokratin mår bäst så”, sammanfattade Expressens krönikör Karin Olsson det hela. Hon menade att i diktaturer kan det finnas en anledning att skriva anonymt, men inte i Sverige.

Man kan ju fråga sig om alla de som förlorat jobbet som till exempel polis eller lärare, blivit utslängda från facket, avstängda från Hemvärnet, fått både sin karriär och sociala liv förstörda, misstänkliggjorts och demoniserats, håller med Olsson. Vi har skrivit om många sådana fall i Nya Tider.

Julia Caesar hänvisade själv till det hatdrev som Expressen hade dragit igång efter att tidningen i samarbete med ökända vänsterextremister hackat olika kommentarsfält. Tiotusentals svenskar hade i dessa kommentarsfält vädrat sina åsikter i tron att de kunde göra det anonymt, utan att drabbas av maktens repressalier. Expressen gjorde hembesök hos privatpersoner som inte hade gjort något brottsligt och tryckte upp en kamera i ansiktet på dem. Man ville skrämma folk till tystnad.

I detta nummer intervjuar vi samhällsdebattören Jan Milld, som alltid framträtt öppet med namn och bild. Hjälpte det? Självklart inte. Systemmedia, som så gärna berömmer sig själv för att vara yttrandefrihetens förkämpe, stängde dörren för all diskussion. Millds sakligt underbyggda debattartiklar och inlägg refuserades. Så bra gick det att ”föra debatten i öppen dager”. När tidningarna till slut publicerade något om Jan Milld var det för att svartmåla honom och ”dra fram honom i ljuset”. Är det så ”demokratin mår bäst”, Karin Olsson?

Denna förvridna version av demokrati och yttrandefrihet blev skrämmande påtaglig när Pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardsson i en intervju i SVT den 19 augusti i år argumenterade för att yttrandefriheten borde inskränkas för vissa åsikter, i praktiken sådana som han och systemmedia inte gillar. Yttrandefrihet är inte något givet, yttrandefrihet har medborgarna fått av politikerna, menade han, och politikerna kunde inskränka den om den inte används med ”ansvar”.

Vi påvisar så gott som varje vecka hur systemmedia vinklar, filtrerar och förvränger sin nyhetsrapportering för att den ska passa deras agenda. Vi har flera gånger kunnat beslå dem med rena lögner, till exempel angående de somalier som var misstänkta för gruppvåldtäkten på en Finlandsfärja i början av året. Media skrev att ”åtta svenskar” gripits, och när alternativ media avslöjade att dessa var somalier försökte Aftonbladet vrida det till att de hade menat ”svenska medborgare”. Det var bara det att Nya Tider kunde avslöja att ingen av somalierna hade svenskt medborgarskap.

Att PO så flagrant trampar på en av vår civilisations stöttepelare – yttrandefriheten – i det så uppenbara syftet att försvara systemmedias dominerande maktställning mot obekväma konkurrenter, beror på att ”Allmänhetens pressombudsman”, som det så fint heter, varken är fristående eller oberoende. PO utses nämligen av mediebranschen, av just dem som han är satt att granska.

Allmänheten vänder sig därför i stället allt oftare till alternativ media, både för att få sann information och för att föra en fri samhällsdebatt. Med Nya Tider har de maktfullkomliga översittarna i systemmedia fått en verklig allmänhetens ombudsman.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Fejk-teve luras i biståndskampanj

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGHur många kan luras att skänka pengar till projekt för fattiga? Det finns många fattiga i världen, men varken Afrika eller Sydostasien ser ut som flera av de stora biståndsprojekten vill framställa dem. De konstruerar en bild av ”den andre” som primitiv och passiv för att gåvogivarna ska känna sig goda och duktiga. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg går igenom några aktuella exempel.

Etablissemanget pressas tillbaka på bred front

Ett nytt år att växa och utvecklas är här

VICE CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend