Skip to Content

Meanderbård, Gustav III:s paviljong i Hagaparken – konstnär Louis Masreliez. 1700-talet. Foto: Nya Tider
DEBATT

I den försvunna bildningens spår

Digital utgåva

När Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Publicerad: 5 december, 2019, 20:21

  • Svenska

Läs även

Inom ämnet historia ställer man alltid frågan – varför? Därefter anförs olika teorier med antingen en svagare eller bättre underbyggd bevisföring och akribi. Omskärelsen är en frivillig handling kopplad till två religioner: Judendom och islam. Frivilligheten kan juridiskt tolkas på olika sätt, då det ofta handlar om minderåriga. I delar av Afrika förekommer som bekant en påtvingad kvinnlig omskärelse – ett barbari utan motstycke i den europeiska civilisationen och kultursfären.

Meanderdekor, Palazzo Te, Mantua, Italien. Taket i förgylld träpanel med salamandermotiv. 1500-talet. Foto: Wikipedia

Man kan tycka att inom ramen för den personliga friheten får en individ göra vad han eller hon vill med sin egen kropp. Ett exempel är tatueringar som vissa anser tillhöra en prydnad eller en bildsignal, markering till omvärlden. En självklar följd borde vara att vid ett felaktigt eller misslyckat ingrepp bör patienter eller deras familjer stå för medicinska kostnader och betala med beskattade medel. Dock skall personlig frihet vad gäller den egna kroppen respekteras.

Den kristna europeiska civilisationen är i stort sett befriad från den här typen av konfliktsituationer. Idealen från antiken och renässansen lärde oss vad skönheten och harmonin betyder inom bildkonsten, arkitekturen och litteraturen. Således, när Svenska Dagbladet den 4 oktober publicerar en synnerligen intressant text av två docenter i sin nätupplaga, finns det anledning till ett omfattande historiskt och konsthistoriskt resonemang. Karin Hedner Zetterholm, docent i Nya testamentets exegetik, och Magnus Zetterholm, docent i judaistik, båda från Lunds universitet, försvarar det judiska folkets rätt till omskärelse, vilket ju är en självklarhet med tanke på religionens krav. I sammanhanget noterar de att även en annan utomeuropeisk grupp har samma tradition, nämligen islam.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Konstnärerna

Louis Masreliez (1748–1810) professor vid Konstakademien, hovintendent från 1803. Masreliez var från 1785 ansvarig för inredningsarbeten på slotten i Stockholm. Gustav III:s paviljong på Haga blev höjdpunkten i den gustavianska stilen, starkt påverkad av utgrävningarna i Pompeji.

Louis Jean Desprez (1743–1804) arkitekt, målare. Gustav III mötte den franske målaren i Rom 1783. Desprez anställdes som dekoratör vid Kungliga teatern. Han fick även uppdraget att rita det nya kungliga slottet vid Haga. Hela projektet avstannade efter kungens död (1792). Nuvarande Haga slott, tidigare kallat Drottningens paviljong, uppfördes 1802–1804 efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell (1766–1837), arkitekt med utlandsstudier framför allt i Rom och trogen det nyantika idealet.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

När avloppslögnen blir sanning

KRÖNIKANär en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt avlopp, så svarar de för lika stora föroreningar som resten av befolkningen.”

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Gå till arkivet

Send this to a friend