Skip to Content

Meanderbård, Gustav III:s paviljong i Hagaparken – konstnär Louis Masreliez. 1700-talet. Foto: Nya Tider
DEBATT

I den försvunna bildningens spår

Digital utgåva

När Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Publicerad: 5 december, 2019, 20:21

  • Svenska

Läs även

Inom ämnet historia ställer man alltid frågan – varför? Därefter anförs olika teorier med antingen en svagare eller bättre underbyggd bevisföring och akribi. Omskärelsen är en frivillig handling kopplad till två religioner: Judendom och islam. Frivilligheten kan juridiskt tolkas på olika sätt, då det ofta handlar om minderåriga. I delar av Afrika förekommer som bekant en påtvingad kvinnlig omskärelse – ett barbari utan motstycke i den europeiska civilisationen och kultursfären.

Meanderdekor, Palazzo Te, Mantua, Italien. Taket i förgylld träpanel med salamandermotiv. 1500-talet. Foto: Wikipedia

Man kan tycka att inom ramen för den personliga friheten får en individ göra vad han eller hon vill med sin egen kropp. Ett exempel är tatueringar som vissa anser tillhöra en prydnad eller en bildsignal, markering till omvärlden. En självklar följd borde vara att vid ett felaktigt eller misslyckat ingrepp bör patienter eller deras familjer stå för medicinska kostnader och betala med beskattade medel. Dock skall personlig frihet vad gäller den egna kroppen respekteras.

Den kristna europeiska civilisationen är i stort sett befriad från den här typen av konfliktsituationer. Idealen från antiken och renässansen lärde oss vad skönheten och harmonin betyder inom bildkonsten, arkitekturen och litteraturen. Således, när Svenska Dagbladet den 4 oktober publicerar en synnerligen intressant text av två docenter i sin nätupplaga, finns det anledning till ett omfattande historiskt och konsthistoriskt resonemang. Karin Hedner Zetterholm, docent i Nya testamentets exegetik, och Magnus Zetterholm, docent i judaistik, båda från Lunds universitet, försvarar det judiska folkets rätt till omskärelse, vilket ju är en självklarhet med tanke på religionens krav. I sammanhanget noterar de att även en annan utomeuropeisk grupp har samma tradition, nämligen islam.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Konstnärerna

Louis Masreliez (1748–1810) professor vid Konstakademien, hovintendent från 1803. Masreliez var från 1785 ansvarig för inredningsarbeten på slotten i Stockholm. Gustav III:s paviljong på Haga blev höjdpunkten i den gustavianska stilen, starkt påverkad av utgrävningarna i Pompeji.

Louis Jean Desprez (1743–1804) arkitekt, målare. Gustav III mötte den franske målaren i Rom 1783. Desprez anställdes som dekoratör vid Kungliga teatern. Han fick även uppdraget att rita det nya kungliga slottet vid Haga. Hela projektet avstannade efter kungens död (1792). Nuvarande Haga slott, tidigare kallat Drottningens paviljong, uppfördes 1802–1804 efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell (1766–1837), arkitekt med utlandsstudier framför allt i Rom och trogen det nyantika idealet.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Underbar artikel, tack för den Sophie.

  • Jarla

    Tack.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Gå till arkivet

Send this to a friend