Skip to Content

Meanderbård, Gustav III:s paviljong i Hagaparken – konstnär Louis Masreliez. 1700-talet. Foto: Nya Tider
DEBATT

I den försvunna bildningens spår

Digital utgåva

När Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Publicerad: 5 december, 2019, 20:21

  • Svenska

Läs även

Inom ämnet historia ställer man alltid frågan – varför? Därefter anförs olika teorier med antingen en svagare eller bättre underbyggd bevisföring och akribi. Omskärelsen är en frivillig handling kopplad till två religioner: Judendom och islam. Frivilligheten kan juridiskt tolkas på olika sätt, då det ofta handlar om minderåriga. I delar av Afrika förekommer som bekant en påtvingad kvinnlig omskärelse – ett barbari utan motstycke i den europeiska civilisationen och kultursfären.

Meanderdekor, Palazzo Te, Mantua, Italien. Taket i förgylld träpanel med salamandermotiv. 1500-talet. Foto: Wikipedia

Man kan tycka att inom ramen för den personliga friheten får en individ göra vad han eller hon vill med sin egen kropp. Ett exempel är tatueringar som vissa anser tillhöra en prydnad eller en bildsignal, markering till omvärlden. En självklar följd borde vara att vid ett felaktigt eller misslyckat ingrepp bör patienter eller deras familjer stå för medicinska kostnader och betala med beskattade medel. Dock skall personlig frihet vad gäller den egna kroppen respekteras.

Den kristna europeiska civilisationen är i stort sett befriad från den här typen av konfliktsituationer. Idealen från antiken och renässansen lärde oss vad skönheten och harmonin betyder inom bildkonsten, arkitekturen och litteraturen. Således, när Svenska Dagbladet den 4 oktober publicerar en synnerligen intressant text av två docenter i sin nätupplaga, finns det anledning till ett omfattande historiskt och konsthistoriskt resonemang. Karin Hedner Zetterholm, docent i Nya testamentets exegetik, och Magnus Zetterholm, docent i judaistik, båda från Lunds universitet, försvarar det judiska folkets rätt till omskärelse, vilket ju är en självklarhet med tanke på religionens krav. I sammanhanget noterar de att även en annan utomeuropeisk grupp har samma tradition, nämligen islam.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Konstnärerna

Louis Masreliez (1748–1810) professor vid Konstakademien, hovintendent från 1803. Masreliez var från 1785 ansvarig för inredningsarbeten på slotten i Stockholm. Gustav III:s paviljong på Haga blev höjdpunkten i den gustavianska stilen, starkt påverkad av utgrävningarna i Pompeji.

Louis Jean Desprez (1743–1804) arkitekt, målare. Gustav III mötte den franske målaren i Rom 1783. Desprez anställdes som dekoratör vid Kungliga teatern. Han fick även uppdraget att rita det nya kungliga slottet vid Haga. Hela projektet avstannade efter kungens död (1792). Nuvarande Haga slott, tidigare kallat Drottningens paviljong, uppfördes 1802–1804 efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell (1766–1837), arkitekt med utlandsstudier framför allt i Rom och trogen det nyantika idealet.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Underbar artikel, tack för den Sophie.

  • Jarla

    Tack.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Gå till arkivet

Send this to a friend