I Kanada välkomnar man flyktingar – men gav avslag åt en vit familj från Sydafrika

Att flera av Sydafrikas politiker öppet sjungit sånger om att "döda den vita farmaren" och att morden mot de vita eskalerat var inte skäl nog för asyl i Kanada. Under hösten avslog kanadensisk domstol en asylansökan från en vit, sydafrikansk familj som fruktade för sina barns liv efter att bland annat ha råkat ut för heminvasioner och rån under pistolhot. Kanadas premiärminister har många gånger sagt att landet "välkomnar flyktingar", men domstolen menar att statistik som visar brott mot vita är en del av "vit-makt-propaganda" och inte underlag nog för asyl i landet.

Kanadas federaldomstol avslog under hösten en vit afrikanderfamiljs asylansökan och hävdade att den brottsstatistik som familjen lade fram gällande brott mot vita utgjorde ”vit-makt-propaganda”. Domare Rene LeBlanc ansåg att familjens argument för att få stanna i landet inte är bevis nog att hemlandet Sydafrika inte skulle klara av att skydda barnen från att bli våldtagna eller familjen från att bli mördad. Den kanadensiska domstolen ansåg också att det inte rör sig och varken diskriminering eller hat när presidenten och andra ledande politiker sjunger ”döda en boer, döda en vit farmare” offentligt.

Eric Williams Endre och Sonja Endre, ett gift par, besökte tillsammans med sina barn och Sonjas föräldrar Kanada år 2016 efter att ha hört att landet går i bräschen för mänskliga rättigheter. De beslutade att ansöka om asyl eftersom de redan hade attackerats fem gånger av svarta i Sydafrika. År 1995 tvingades familjen ut ur sin bil under vapenhot och år 2004 drabbades de av en farmattack där fyra svarta attackerade och rånade dem. År 2013 råkade de ut för ännu ett inbrott. Ett år senare, år 2014, blev deras bil stulen utanför deras hem och senare samma år försökte tre svarta män stjäla Sonjas mobiltelefon när hon arbetade.

Trots att den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau gärna proklamerar att ”alla flyktingar” är välkomna till Kanada, verkar detta inte gälla för vita sydafrikaner, särskilt inte för afrikander. Kanadas migrationsverk nekade familjen Endre skydd med motiveringen att det ”inte fanns några konkreta bevis att de blev attackerade på grund av sitt ursprung”. Man menade att familjen förmodligen blev attackerad av ekonomiska orsaker och att deras rädsla att attackeras på grund att sitt ursprung är obefogad.

I familjens överklagan till migrationsverket skrev föräldrarna att de kanadensiska myndigheterna helt bortsett från omständigheter som rör barnen. De skrev att deras barn ”inte längre kan leka tryggt i parker i Sydafrika, en blev retad och var tvungen att lämna skolan och modern i familjen kan inte gå med barnen på gatorna utan att ständigt frukta att de ska bli attackerade, våldtagna eller mördade”.

Även officiellt är Sydafrika ett av de länder med högst våldtäktsstatistik i världen, men ändå menade migrationsverkets advokater att familjens oro över barnens mående baserades på ”opålitlig, rasistisk propaganda”.  En statligt anställd advokat menade att familjens rädsla att de vita barnen skulle bli våldtagna av svarta var ”oerhört kränkande då den information som familjen baserade rädslan på var vitmakt-litteratur som borde ignoreras”.

I sitt avslag fick familjen veta att det de var rädda för i själva verket var generell brottslighet, något som lika gärna kunde drabba någon annan och ingen särskild grupp. Enligt migrationsverket ska man inte ge flyktingstatus i fall där det handlar om personer som möter problem som en stor del av populationen också gör, utan flyktingstatus ska bara ges om det handlar om förföljelse på grund av ”religion, hudfärg eller politiskt engagemang”. Kanadas flyktingpolicy är dock inte menad att erbjuda ett ”safe haven” för alla lidande personer, enligt stadgarna.

Under 2017 har ingen flyktingansökan från vita sydafrikaner godkänts av kanadensiska myndigheter. År 2016 godkändes tolv, år 2015 godkändes 18 stycken och år 2014 två stycken. År 2013 godkände man inte någon.

Farmare särskilt utsatta

De vitas situation i Sydafrika har länge varit ett tabu att tala om. Sedan det kommunistiska ANC tog makten i Sydafrika år 1994, tack vare omfattande ekonomiskt och moraliskt stöd från bland annat den svenska regeringen, har flera tusen vita farmare fallit offer för farmattacker enligt organisationen Genocide Watch. Många vita, särskilt farmare, oroar sig för den politiska utvecklingen i Sydafrika. Partiet Economic Freedom Fighters, som vill beslagta farmarnas jord, är på stark frammarsch. Partiets ledare Julius Malema gjorde sig känd inför en internationell publik när han som dåvarande ledare för ANC:s ungdomsförbund sjöng en sång om att döda den vita farmaren.

− Att vara vit farmare i Sydafrika är det yrke i världen där du löper störst risk att bli mördad, berättade Henk van de Graaf för Nya Tider år 2016. Graaf är biträdande chef och presstalesman för TAU-SA, Transvaal Agricultural Union, en organisation som företräder kommersiella farmare i Sydafrika. Han sade vidare:

− Internationellt sett är antalet mord ungefär nio per 100 000 invånare, vill jag minnas. I Sydafrika som helhet är den 54. För farmare är den 138, högre än för något annat yrke i världen.

Att veta exakt antal är dock inte helt enkelt. Polismyndigheternas statistik är nästan oanvändbar − polisen är ineffektiv, korrumperad och i händerna på regeringspartiet, som har ett intresse av att manipulera statistiken så att den ser mindre usel ut, menar Graaf. Dessutom vägrar polismyndigheterna, efter regeringsdirektiv, att bokföra brottslingar och brottsoffer efter etnicitet eller stamtillhörighet. Uppskattningar som gjorts av bland andra människorättsorganisationen Genocide Watch anger att omkring 70 000 vita sydafrikaner dödats sedan 1990. Omkring en miljon av landets drygt fem miljoner vita, mestadels engelskspråkiga, har flytt till andra länder. Många väljer att fly till Australien och Nya Zeeland.

Henk van de Graaf för noggrann statistik över farmattacker. Foto: Nya Tider

 

Situationen för landets vita farmare har liknats vid ett folkmord. Av de cirka 80 000 vita farmare som fanns i landet 1990 brukar uppskattningar göra gällande att 3 000 till 4 000 har mördats. TAU-SA föredrar dock att göra sina listor närmast överdrivet samvetsgrant för att inte kunna anklagas för att överdriva, och man inkluderar endast personer som med säkerhet räknats som kommersiella farmare och mördats i en farmattack. På deras listor över dödsoffer finns i dag 1 086 farmare och 442 anhöriga, förutom ett antal arbetare och besökare.

2015 resulterade 318 farmattacker i 64 dödsoffer, enligt TAU-SA:s listor. I dag finns endast omkring 35 000 vita farmare kvar i landet. För att ge perspektiv åt siffrorna, kan man föreställa sig att det i en stad av exempelvis Varbergs storlek hade skett fem brutala överfall och ett mord varje vecka. I samtliga fall riktade mot helt oskyldiga familjer: mammor, pappor, barn, gamla.

TAU-SA och Henk va de Graaf tror att någon organiserad kraft ligger bakom åtminstone en del av farmattackerna.

− Intressant är att i några av det fåtal fall där mördarna har kunnat åtalas, har vi sett att spåret har kunnat följas från exempelvis Potgietersrus i Limpopo till Soweto som ligger 300 kilometer därifrån. Det har utförts av killar som kommit från Soweto, Mamelodi och sådana platser, och de har angripit med något som liknar militär precision. Vi tror alltså att det finns någon slags organiserad kraft bakom. Vilka det är vet vi inte, eftersom polisen vägrar att undersöka det. Vi har bett om en särskild utredning av farmattackerna, av vad som ligger bakom, men polisen håller sig till sin officiella förklaring att det är ”bara vanliga brott”, förklarade van de Graaf.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.