Dan Roodt. Foto: Nya Tider
Dan Roodt, doktor i afrikaans, var en oppositionell människorättsaktivist under apartheid-tiden, men strider nu för de nya gruppen som förtrycks, afrikander. Foto: Nya Tider

I Sydafrika har afrikanderna ingen ledarroll längre – inte ens i den oppositionella politiken

När en man ur xhosa-stammen den 7 oktober valdes till att leda Sydafrikas oppositionsparti DA i Västra Kapprovinsen, nåddes ett nytt bottenläge vad gäller afrikanders och Västs inflytande inom landet, skriver Dan Roodt.

Ingenstans är det mångkulturella samhällets logik tydligare än i Sydafrika, där det största oppositionspartiet, Democratic Alliance (DA), nyligen valde en svart ledare i Västra Kapprovinsen. DA uppfattades tidigare vara ett parti som företrädde ett västerländskt tänkande i ett land styrt av det kommunistiska och etnocentrerade African National Congress (ANC).

Västra Kapprovinsen är den enda provins som inte styrs av ANC. Många afrikander i Sydafrika, som i dag på olika sätt diskrimineras vad gäller tillgång till utbildning, statliga jobb och statliga kontrakt, satte sitt hopp till DA som ett parti som på allvar kunde genomföra den utlovade ”regnbågsnationen”. Även DA håller dock nu på att bli ett parti enbart för svartas intressen.

Bonginkosi Madikizela, etnisk xhosa, valdes den 7 oktober till ny ledare för DA:s starka fäste Västra Kapprovinsen. Foto: YouTube
Bonginkosi Madikizela, etnisk xhosa, valdes den 7 oktober till ny ledare för DA:s starka fäste Västra Kapprovinsen. Foto: YouTube

Den nye ledaren för DA i Västra Kapprovninsen, Bonginkosi Madikizela, har samma efternamn som Winnie Mandela hade innan hon gifte sig med Nelson Mandela. När Winnie skilde sig tog hon tillbaka sitt flicknamn Winnie Madikizela. Ibland använder hon bägge efternamnen och kallar sig Winnie Madikizela-Mandela.

Precis som Nelson och Winnie, som tillhör xhosa-stammen, kommer Bonginkosi Madikizela från det etniska hemlandet Transkei, vilket visar att även han tillhör xhosa-stammen. Västra Kapprovinsen är den provins där afrikander och de med blandad härkomst (som brukar räknas som en egen grupp i Sydafrika) tills nyligen var för sig var fler än xhosa, men efter en aldrig sinande ström av invandrare från Transkei, som i dag utgör en del av Östra Kapprovinsen, dominerar nu xhosa i antal. Totalt utgör xhosa en tredjedel av befolkningen där, och ersätter därmed afrikanderna som den näst största gruppen.

År 1994, när den politiska revolutionen i Sydafrika ägde rum, fanns det färre än fyra miljoner människor i Västra Kapprovinsen. De med blandad härkomst var flest, följda av afrikander som i sin tur var fler än svarta afrikaner. Det amerikanska mediebolaget Independent Newspaper Group rapporterade emellertid 2013 att ”de blandades procentantal i Västra Kapprovinsen minskade från 53,9 procent 2001 till 49,6 procent 2011, och den vita befolkningen minskade från 18,4 procent till 16 procent medan den svarta befolkningen ökade från 26,7 procent till 33,4 procent. Den indiska befolkningen ökade från 1 procent till 1,1 procent under samma period.”

Politiskt sett har Västra Kapprovinsen varit ett starkt fäste för oppositionell politik och den enda provinsen som inte har styrts av ANC, som dominerar resten av Sydafrika. Här har partiet styrts av Helen Zille, en afrikandisk kvinna med liberala åsikter, som fortfarande sitter som provinsens premiärminister, även om hon inte längre är partiledare i provinsen. Hon har nyligen fått uppleva en dalande popularitet när hon blev inblandad i en bitter rasfejd. Den tändande gnistan var en tweet som hon sände från Singapore, där hon skrev att arvet från kolonisationstiden inte ”enbart var negativ”.

Helen Zilles tweet:

För dem som påstår att arvet från kolonisationstiden uteslutande var negativ, tänk på vårt självständiga domstolsväsen, infrastruktur, vattenledningssystem etc.

Tjugo procent av Västra Kapprovinsens befolkning är födda utanför provinsen, där 16 procent kommer från andra delar av Sydafrika, huvudsakligen från Östra Kapprovinsen eller före detta Transkei, och fyra procent kommer från andra länder.

Grafen visar den tynande befolkningsandelen av afrikander och engelsmän i Västra Kapprovinsen 1996-2001 jämfört med den snabbt ökande andelen svarta.
Grafen visar den tynande befolkningsandelen av afrikander och engelsmän i Västra Kapprovinsen 1996-2001 jämfört med den snabbt ökande andelen svarta.

Valet av Madikizela blev en vändpunkt i Västra Kapprovinsens demografiska och politiska ”undantag” i Sydafrika och visar på den begynnande dominansen av xhosa och afrikanska svarta efter år av invandring. Madikizela var ironiskt nog – eller kanske inte, en före detta ANC-medlem som blev missnöjd med partiet och anslöt sig först till ett parti som huvudsakligen var ett landsbygdsparti och som bestod av etniska xhosa, United Democratic Movement (UDM). Senare anslöt han sig till DA och fick en positionen under Zille.

På grund av sin ”kolonial-tweet” blev Zille fråntagen alla uppgifter hon tidigare hade haft i partiet och fick med nöd och näppe behålla sitt medlemskap. Hon skriver i en artikel som publicerades i landets största tidning, The Sunday Times, om en ”cancer som angriper afrikander och som förstör Sydafrika inifrån.” När hennes period som premiärminister för Västra Kapprovinsen löper ut kommer det inte att finnas en enda afrikand kvar i någon politisk maktposition.

Jublet som Madikizelas xhosa-anhängare stämde upp den 7 oktober, när de hörde att han blivit ledare för DA i Västra Kapprovinsen, Sydafrikas näst rikaste provins och själva centret för den västerländska bosättningen i landet sedan 1600-talet, berodde även på den optimism de känner för att snart helt erövra partiet i provinsen.

Under det att landets största svarta etniska grupp, zulus, redan dominerar centralregeringen i Pretoria, en gång Boerrepublikens huvudstad, kommer nu deras xhosa-allierade inom ANC få andrapriset, Västra Kapprovinsen, även den en provins under västvärldens influens.

Demografi är livsöde, som Auguste Comte sade. Ingenstans illustreras detta bättre än i Sydafrikas svårlösta och intensiva etniska politik, som förklär sig till en ”harmonisk mångkultur”. De två största stammarna erövrar sitt byte, de två rikaste och mest välutvecklade provinserna, Gauteng och Västra Kapprovinsen, där de flesta vita och de flesta skattebetalarna bor.

Under det att ”kolonialism” och västvärldens inflytande över lag förblir bannlyst i det afrikaniserade Sydafrika, som Zille bittert fick erfara, så drar sig inte de svarta politikerna och deras miljoner invandrade väljare från att njuta av Västvärldens frukter – trots att de fortsätter att stänga ute afrikander från politiken på alla plan.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Den danska kvällstidningen Extra Bladet gick den 7 januari ut i en tillsynes ångerfull ledare och erkände att de misslyckats med sitt uppdrag att granska myndigheter och rapportera om coronapandemin på ett korrekt sätt. De beskriver sig som ”hypnotiskt upptagna” av felaktig statistik och kritiserar myndigheternas sätt att kommunicera med befolkningen. Systemmediet går så långt som att ifrågasätta hur sjukhusen kan vara fulla nu när ”hela befolkningen är beväpnade med ett supervapen [covid-vaccinen]”.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Så luras Dagens Nyheter i kommentarsfälten

Så luras Dagens Nyheter i kommentarsfälten

🟠 OPINION: Curt Linderholm Är det ingen som granskar och kritiserar vad Dagens Nyheter påstår i sina artiklar? Inte om man får tro det som står i kommentarsfälten under artiklarna. Där finns nämligen inte ett spår av kritik, alla verkar bara hålla med DN. Tittar man lite närmare visar det sig dock att kommentarsfältet sköts av ett företag som heter Ifrågasätt Media Sverige AB, som ser till att ta bort alla kritiska inlägg och skapa en illusion av att DN:s propaganda är omtyckt och får stöd av läsarna. Ifrågasätt agerar nämligen rakt emot sitt företagsnamn – allt ifrågasättande av DN:s agenda raderas.

Ryssland – religion, politik, försvar, ekonomi

Ryssland – religion, politik, försvar, ekonomi

🟠 KRÖNIKA Under de senaste månaderna och veckorna har Ryska federationen varit ett återkommande tema i den mediala världen. Rysslands påstådda planer att angripa Ukraina har diskuterats allteftersom leverantörer av olika scenarion förde fram olika koncept. Dock saknades i detta flöde en saklig redovisning över situationen i Donetsk och Luhansk. Dessutom var en saklig och kunnig framställning av situationen i historiskt perspektiv så gott som obefintlig. Härvidlag ska nämnas att tyska journalister från ZDF TV har producerat informativa dokumentärer för tittare som inte behärskar det ryska språket.

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Den danska kvällstidningen Extra Bladet gick den 7 januari ut i en tillsynes ångerfull ledare och erkände att de misslyckats med sitt uppdrag att granska myndigheter och rapportera om coronapandemin på ett korrekt sätt. De beskriver sig som ”hypnotiskt upptagna” av felaktig statistik och kritiserar myndigheternas sätt att kommunicera med befolkningen. Systemmediet går så långt som att ifrågasätta hur sjukhusen kan vara fulla nu när ”hela befolkningen är beväpnade med ett supervapen [covid-vaccinen]”.

Nyhetsdygnet

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Knutgubbarna flockas ännu när julen är slut

🟠 TRADITIONER Den trettonde januari dyker knutgubbarna upp. Det vet ni väl? Traditionen kan ses som en folklig tolkning av högtidlighållandet av helgonet Knut Lagard som mördades på 1100-talet. Men de här lokala figurerna bär knappast några likheter med helgon. Hyss och snasktiggeri är inte direkt himmelska tjänares fokusområden. Knutgubbar däremot fullkomligen frossar i sådant. Och grips inte av någon trendig förkylnings­panik, de nyttjar både masker och sprit.

Julgröt

🟠 Folktro och minnen Att äta gröt till jul är en tradition som går mycket långt tillbaka i tiden. Gröten får dock inte ätas upp på julaftonen då tomten ska ha sin portion. Under måltiden kan man rimma till gröten och den som får mandeln kan skatta sig lycklig.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Den mystiska och magiska katten

🟠 HISTORIA Vår älskade huskatt är ett minst sagt komplext ämne inom den gamla svenska folktron. Den troddes kunna göra ett barn till antingen mara eller varulv, troddes stå i förbund med trolltyg och påverka vädret. Att döda eller ens hata en katt gav otur och om en kvinna ville få en god make var det bäst för henne att hon var snäll mot huskatten.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.