Mushtagh Hosseini, statssekreterare Pernilla Baralt och jämställdhetsminister Åsa Regner. Foto: SVT, regeringen
Ian Wachtmeister. Foto: Roger Sahlström

Ian Wachtmeister, greven som sade ifrån

Många förknippar i första hand greve Ian Wachtmeister med partiet Ny Demokrati, humorfull satir och kul populistisk debattstil på 1990-talet. Född i Sörmland 1932 och utbildad till bergsingenjör på KTH verkade han inom svensk industri inom flera stora företag inom bland annat metallproduktion. Han avled den 11 november efter sviterna av allvarlig cancer.

Som adelsman var Ian Wachtmeister besläktad och god vän med andra näringslivsprofiler och inflytelserika kretsar. Detta hindrade honom inte från att bekanta sig med vanliga människor. Många beskriver honom utan tvekan som folklig och öppen. Redan i början av 1970-talet började Ian debattera och tala inför allmänheten på gator och torg.  Tack vare den skojfriska stilen och ett okonventionellt sätt att debattera, lyssnade människor intresserat och entusiastiskt till honom.

Industriledaren Ian Wachtmeister blev för många svenskar mer känd som oppositionell och underhållande debattör. Ian hade udden riktad mot ”etablissemanget” och den tilltagande politiska korrektheten. Det var dessa egenskaper som gjorde honom till en uppskattad politiker i början av 1990-talet. Tillsammans med skivbolagskungen och Sommarlandsgrundaren Bert Karlsson grundade Ian partiet Ny Demokrati inför 1991 års riksdagsval. Idén var att erbjuda ett antietablissemangsparti, med politik mot massinvandring och socialdemokratiskt maktmonopol.

Det blev en succé, det bara sex månader gamla partiet lyckades uppnå 6,7 procent av väljarnas stöd, vilket visade på den stora potentialen.

Som partiledare för Ny Demokrati lyckades Ian med konststycket att övertyga allmänheten om förnyelsebehovet inom svensk politik, samtidigt som han även klarade att inledningsvis charma etablerad media. Ian och Bert överlistade journalisterna, så att rasistanklagelserna inte blev tema i systemmedia förrän partiet vunnit framgångar i valet 1991.  Bert och Ian drev valrörelsen med intensitet och nya pedagogiska debattgrepp. Man staplade till exempel drickabackar på sina torgmöten, likt statistiska stapeldiagram, för att illustrera fenomen som massinvandringen. Ny Demokrati växte snabbt eftersom Ian och Bert såg till att kontinuerligt hamna på kvällspressens löpsedlar. Det var avgörande före internets genombrott att synas i kvällspressen, samt göra korta, träffsäkra uttalanden i radio och tv.

Bland annat på grund av Ians position inom industrin och adeln, hävdar en del kritiker att Ny Demokrati var ett beställningsverk från Svenska Arbetsgivareföreningen SAF, numera Svenskt Näringsliv.

Ian Wachtmeister. Foto: Roger Sahlström
Ian Wachtmeister. Foto: Roger Sahlström

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.