Skip to Content

RECENSION

Identitär! – Hur gör man revolution i informationseran?

PappersupplaganNya Tider v. 44

Vi vet massor om vad som är fel med vårt samhälle. Inte minst vet vi att det pågår ett utbyte av Europas befolkning mot folk från andra kontinenter. Vi står inför ett existentiellt hot. Vi vet också att det finns naturliga och självklara politiska lösningar som skulle kunna rädda oss, ändå fortsätter folket att lita mer på gammelmedia och de gamla politiska partierna och ledarna. Hur väcker vi majoriteten till deras och vår överlevnadsfråga? Hur väcker vi intresse och sympati för vår sak? Martin Sellner ger svar i boken Identitär!.
Boken kan köpas här.

Publicerad: 3 november, 2018, 23:09

  • Svenska

Läs även

Identitär! har undertiteln ”ett uppbrotts historia”, och de första kapitlen handlar om ”rörelsens” första aktioner och bildandet av den identitära rörelsen i Österrike, Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ), men boken har också ett mycket bredare budskap.

Det handlar om några ungdomar som träffades regelbundet vid ett stambord på ett kafé i Wien för att utbyta ”farligt tänkande” (Nietzsche). De upptäckte att ”egalitarism” och ”universalism” var deras fiende och de upptäckte ”etnopluralism”. Ur boken:

Vi ville ha en planet med tusentals folk, kulturer och forum, med utrymme för många sanningar, identiteter och historier.
/…/
Vi är medvetna om vårt ansvar för vår identitet och vår historia. /…/ Det är vår övertygelse att vår historia inte får sluta redan nu, att den inte får vara över.

De läste Alain de Benoist, Guillaume Faye och Antonio Gramsci, och de läste Lenin, Gandhi och Gene Sharp, Spengler och Yukio Mishima. De hade ett minst sagt brett anslag. De kom ganska snart fram till att, vad de kallade ”den gamla högern”, hade kört fast i ett ofruktbart spår.

Nationalister och invandringsmotståndare hade hittills verkat utan någon egentlig strategi, de förstod inte maktens natur i dagens värld och de drog till sig element som drevs av hat mot staten och polisen och som visade tendenser till våld och militarism.

Martin Sellner och hans kamrater kom fram till att makten i den moderna staten vilade på ideologi och politiskt korrekt moral i mycket högre grad än på våldsmonopol, som i äldre tid. Dagens revolutionärer ska inte träna för ett väpnat makt­övertagande, de ska arbeta för att ta över problemformuleringen, mytbildningen och bli de som definierar den allmänt erkända moralen. Slagfältet är metapolitiskt.

Identitär reconquista

Målet är en erövring av den kulturella hegemonins maktmedel, vilket skapar de rådande idéerna och begreppen, alltså massmedierna, konsten, kulturen och det offentliga rummet.
Först på den grunden kan folkutbytet stoppas och ”Fästning Europa” byggas, skriver författaren.

Martin Sellner. Foto: Privat

Identitärerna i Österrike och Tyskland har med inspiration från bland annat Greenpeace, djurrättsrörelsen och Gandhis icke-våldsfilosofi utvecklat spektakulära aktionsformer vars syfte är att synas i media och tvinga systemmedia att sprida identitärernas paroller och symboler.

Det handlar till exempel om att dyka upp vid multikulturella evenemang och ta över scenen för en minut eller två. Det ska gärna vara humoristiskt, överdrivet och estetiskt tilltalande. Det viktiga är att fastna på bild.

Symbolisk ockupation

Den första impulsen till bildandet av en IBÖ var de intryck Martin Sellner och hans kamrater fick av de franska identitärerna som 2012 ockuperade en moské i Poitiers.

En av de första lyckade aktionerna som identitärerna i Österrike genomförde blev en ”ockupation av ockupationen”. Det var i februari 2013 som ett antal föregivna flyktingar hade slagit läger i kyrkorummet i Votivkyrkan i Wien. De var uppbackade av den katolska hjälporganisationen Caritas och tolererade av kyrkoledningen. Vänsteraktivister använde händelsen för att kräva ändrade asyllagar och stoppa deportationer.

De identitära aktivisterna uppträdde som pilgrimer, men vägrade att lämna kyrkan efter den gudstjänst de deltagit i. Istället reste de sig en efter en och deklarerade ”en ockupation av ockupationen”.

Säkerhetsvakter slog en skyddande järnring runt ”flyktingarna” och Caritas och polisen började förhandla med identitärerna. Polisens specialenhet Cobra anlände. Efter vädjande från biskopen valde IBÖ att avsluta ockupationen fredligt. De unga identitärerna hade med ett fräckt drag tagit över hela föreställningen, och fått ut budskapet i massmedias strålkastarljus.
Där trivdes vi så bra att vi sedan dess inte lämnat platsen.

I det här stadiet gäller det att fungera som en politisk brandkårsstyrka, menar Sellner. Det gäller att reagera snabbt på händelser som ändå inträffat och få till en snygg aktion innan medias intresse svalnat eller initiativet övergått till vänstern.

På längre sikt måste man driva målinriktade kampanjer, som i sig själva utgör den mediala händelsen.

Icke-våld

Det långsiktiga målet är att förändra den allmänna moralen, att förflytta ”Overtonfönstret”, som Stigermark talar om. Europeiskt självförakt, ”vit skuld” och defaitism skall bytas mot etniskt europeiskt självförtroende och livsvilja. Familjen, kulturarvet, historien, traditionerna och framför allt en levande nyskapande tysk och europeisk kultur är vad den identitära högern kämpar för.

Resultat och delmål kommer att vara att folkutbytet bromsas och slutligen stoppas. Främlingar som inte vill assimileras i majoritetskulturen ska uppmuntras att återvandra. ”Mångkulturen” kommer att bli en historisk parentes.

Vägen dit är att vinna respekt och förtroende genom ett värdigt uppträdande. Aktivisterna får inte nedlåta sig till förakt eller hatiskt uppträdande mot främlingar eller polisen. Man ska vara helt öppen med sin identitet och stå för sina åsikter. Det gäller att inte låta sig provoceras av ”Antifa”.

De längtar efter att vi skall begå våldshandlingar för då kan myndigheterna förbjuda oss, varnar Martin Sellner:

Press och myndigheter har sedan månader längtat efter en ”tysk Breivik”. Berättelserna är redan skrivna. /…/ i panik kommer [de ”intellektuella orosstiftarna” som ”röjt väg”] att distansera sig och fly tillbaka till mainstreamlägret.

Ett stilistiskt mästerverk

Boken Identitär! har ett viktigt budskap, men den är också ett stilistiskt mästerverk. Man hittar fantastiska meningar överallt som lockar till citat. Lyssna på det här från kapitlet Motkultur i Halle:

Vilken är alla marginaliserade gruppers och subkulturers hemliga, rebelliska längtan, från Home Garden och Punk via Street Art och Skins till Gothare? Det är äventyret!

De vet det oftast inte, men det som driver dem är en avsmak för historiens slut och den sista människan, mot globaliseringen och dess gör-alla-lika, vilket drivit dem ut i periferin. Deras hemliga önskan är störtandet av ”den tomma mitten”.

Deras längtan lystrar till äkthet och identitet och estetiken signalerar exklusivitet och oförsonlighet. Bara de mest ärliga bland dem, såväl till vänster som till höger, blir politiska. För de har märkt att i ett system som städat bort alla äventyr, är det sista av de äventyr som för oss återstår, avslöjandet av systemet självt.

”Systemet” – det är inte staten eller dess författning. Det är nihilismen och självuppgivelsens anda, som också bor i oss själva och som först och främst måste bekämpas där. Subkulturen är hedonistisk, individualistisk och godtycklig. Motkulturen är politisk, samverkande och målorienterad.

Inte illa! En helt fantastisk bok. Insiktsfull, välskriven, kompakt, mättad med innehåll och stilistiskt utsökt. Översättarna U Wilhelm och K-O Arnstberg har gjort ett fantastiskt jobb för att Sellners stil och energi fritt ska kunna flöda in i det svenska samhället.

Boken måste läsas, i synnerhet av alla som känner att de har ett ledarkall. Läs den gärna i kombination med Anton Stigermarks bok Memetisk krigföring, så har ni ett komplett recept för att driva fram den andliga revolutionen.

Boken kan köpas här.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Runar Søgaard på löpsedlar innan boken ens har släppts

BOKRunar Søgaards självbiografi "Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem" har skapat rubriker och avbildas på Aftonbladets löpsedel. Själv tar han uppståndelsen med ro och säger att det är utmärkt reklam. AlternaMedia är i dagsläget den enda butiken som har den i lager.

Recension: äganderätt eller tjänstemannadespoti i skogen?

RECENSIONBoken Attacken mot äganderätten, med undertiteln Gäller inte grundlagen i skogen? En betraktelse från Bergs­lagen, är författad av kvartetten Karl Hedin, Peter Wigert, Johan Gull och Björn Törnvall, och utgör en stark partsinlaga i en för landet viktig fråga som skarpt delar befolkningen som lever nära skogen från storstädernas mestadels teoretiska miljöaktivister.

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

BOKRECENSIONMöt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska.

Blodsådd – Att leva i ingenmansland

RECENSIONKaterina Janouchs senaste roman, Blodsådd, är en välskriven och gripande bok om livet i det ingenmansland som dagens Sverige har utvecklats till. Huvudpersonen är journalisten Dea Wilenius som efter ett brutalt våldtäktsförsök inser åt vilket håll det svenska samhället egentligen har utvecklats, men läsaren får även möta and­ra karaktärer som, på olika sätt, präglar berättelsen.

Arnstberg: Sverige är inte längre en demokrati

BOKRECENSIONSverige är inte längre ett demokratiskt land i ordets egentliga och ursprungliga mening. Detta är nog ett påstående som både kan anses provocerande och sorgligt, men inte desto mindre sant. Hur hamnade vi här, hur ser verkligheten ut, och vad händer härnäst? Hur är egentligen läget efter demokratin, och hur går man vidare? Så kan man formulera frågorna som utgör en röd tråd genom etnologen, professorn och debattören Karl-Olov Arnstbergs senaste bok Efter demokratin: Sju essäer.

Lennart Svensson om sin bok Ett rike utan like

Ett rike utan like behandlar Ynglingaätten till våra dagar på inte mind­re än 580 sidor. De finns att köpa på www.alternamedia.se ”Sverige finns. Och etniska svenskar finns.” Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like – Sveriges historia. ”Det här är de etniska svenskarnas historia”, säger Svensson i en intervju med Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend