Skip to Content

Apropå klimat-Greta vill vi passa på att dela med oss av detta mem som sprids på nätet. Träffande!
LEDARE

Idiocracy – snart är vi där

PappersupplaganNya Tider v. 50

Greta Thunberg blev utsedd till Årets person av tidskriften Time. Har ni sett den humoristiska sci-fi-filmen Idiocracy från 2006? Ibland överträffar verkligheten dikten, men allt är inte så enkelt som det ser ut att vara.

Publicerad: 16 december, 2019, 12:31

 • Svenska

Läs även

Idiocracy handlar om USA om femhundra år. Den tar sin utgångspunkt i att den mind­re smarta delen av befolkningen i varje generation står för majoriteten av barnen. Resten är enkel matematik. Denna observation gjorde att filmen ganska snabbt togs bort från biograferna, det är ju politiskt inkorrekt att påpeka detta.

Greta Thunberg kan kanske mena väl, men hon kan ju absolut ingenting. Det är helt horribelt att hon får mer att säga till om än forskare med åtskilliga publikationer under bältet och åratals av intensiva studier bakom sig. Men det är ju också så världen ser ut i dag. Det är show business. Allt är ett skådespel för massorna och verkligheten är vad man får and­ra att tro att den är.

I Idiocracy är det en mästare i amerikansk brottning som är USA:s president. Han påminner väldigt mycket om Donald Trump. Brottaren är visserligen svart och Trump är vit, men båda vet att man ska göra en bra show för att vinna ett presidentval.

I dag har vi tillgång till hela världen genom en knapptryckning och för den som är nyfiken finns information om allt. Problemet är att de flesta inte vill veta. Den otroliga bandbredd vi har används mest för att titta på underhållning och spela spel.

Det betyder inte att underhållningen är meningslös nonsens. Det finns en viktig skillnad mellan filmen Idiocracy och dagens samhälle. De som styrde världen i filmen var också idioter, precis som sina undersåtar. Det är de inte i dag, underhållningen är omsorgsfullt genomarbetad för att förmedla en viss värdegrund, nöta ned naturligt motstånd mot onaturliga företeelser och tjäna specifika syften.

Bakom Greta Thunberg, den oskyldiga skolflickan, finns ett helt maskineri av reklamexperter, propagandister och personliga coacher. Självaste George Soros har gett sitt finansiella stöd. Utan en effektiv organisation med skickliga strateger och kanaler in i de stora medierna hade Gretas skolk inte uppmärksammats av någon annan än en irriterad skolledning.

Men inte heller Donald Trump är den kombination av buffel och pajas som han i­bland ger sken av att vara. Utspelen är väl genomtänkta för att få maximal medial effekt och för att få ut ett budskap som systemmedia i vanliga fall aldrig skulle släppa igenom. Han lyckas lura dem gång på gång att förmedla precis det som amerikaner i stugorna vill höra; stopp på krigen, stopp på massinvandringen och återgång till traditionella världen. Att göra Amerika bra igen.

Medan de flesta nöjer sig med att lojt följa Paradise Hotel, Stjärnorna på slottet och CNN på TV pågår en intensiv kamp bakom kulisserna med avancerade medel och sluga taktiker. Men det betyder inte att man måste vara ett geni för att påverka.

Just eftersom den absoluta majoriteten av befolkningen är passiv så syns varje insats – om det så bara är att flitigt kommentera på Facebook – desto mer. Det är det som makthavarna i dag är mest rädda för; de aktiva medborgare som vill ta makten över sina egna liv och utnyttja sina demokratiska rättigheter.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Nis Aachmann Weihrauch

  Virkeligheden er for de ekstremt venstreorienterede journalister den løgn, de kan blive enige om.I Danmark fremstår journalister generelt som de mindst troværdige mennesker, bortset fra sælgere af brugte (begangne) automobiler.

 • RL, Vallentuna

  Bilden på 9 barn varav 8 sliter ont , men det är lyxflickan som uppmärksammas…den var verkligen träffande. Men det är också plågsamt att hela tiden behöva värja sig mot Greta…överallt kan hon dyka upp……men det bevisar verkligen hur likriktad massmedia är.

 • Dacke

  Kan inte annat än att dra på smilbanden när FN använder sig av Hollywoods kändisar i sin kampanj för ökad mottagning av s.k. flyktingar? Dessa i flesta fall miljardärer, står där i talartribunen, tårögda med darrande underläpp och försöker överyga USA:s fattiga att “öppna sina hem” för dessa “utsatta”? Det är förbannat enkelt att engagera sig, då man själv sitter i sina exklusiva hem bakom höga murar och ett säkerhetssystem som den vanliga medborgaren bara kan drömma om? Vi har samma fenomen i vårt land där boende på Östermalm och Söder mästrar befolkningen som bor i täta invandrarområden? Visst finns bot emot det här hyckleriet och det är att placera ännu mer asylboenden där de “fisförnäma” bor?

  Varför är det ingen som frågar Greta hur framtiden kommer se ut för den fattiga delen av världen då de tvingas lägga ner sin kolkraft? Det är få länder som är förunnade med att ha tillgång till vattenkraft och kärnkraft? Tror inte dessa världsfrälsare, tänkt i dessa banor? De tror antagligen att vind och sol är tillräckligt för ett modernt samhälle? Gissar att deras tanke är att fortsätta hålla de fattiga länderna i evig fattigdom?

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend