Skip to Content

IKEA i Polen bröt mot religionsfriheten, menar åklagaren. Foto: Wikipedia/Kazimierz Mendlik
UTRIKES

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

Digital utgåva

Polska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Publicerad: 29 juli, 2020, 09:16

 • Svenska

För ett år sedan meddelade IKEA att de sagt upp en person som ”citerat delar av Gamla testamentet om död och blod i ett sammanhang som handlade om vilket öde homosexuella skulle möta”. IKEA hävdade att åsikterna stred mot företagets kultur och ”värdegrund”.

Nu har fallet fått en oväntad vändning sedan polska åklagare meddelat att IKEA:s personalchef åtalas för religionsförföljelse. Marcin Sadus, talesperson för de polska åklagarna, säger att uppsägningen av den anställde skett på godtyckliga grunder och han ”när han uttryckte sin åsikt, refererade till katolska värderingar”.

”Multinationella företag måste respektera de anställdas privatliv och undvika ideologiskt motiverade handlingar som inte har med arbetet att göra”, skriver åklagarna i åtalet.

De skriver vidare att IKEA måste ”respektera yttrande- och religionsfriheten och inte diskriminera anställda på basis av deras övertygelse”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vad blir nästa uttalande som en anställd sparkas för på IKEA? Kan det vara något som sagts om, klimatet, eller kanske visat sympatier för t.ex. AfS? Eftersom det är den enskilde personalchefen på respektive IKEA-varuhus som anger tonen för vad som får sägas, eller inte, öppnar det en osäker framtid för varje anställd på IKEA? Som alla vet höjs inte toleransnivån med tiden, utan den sänks successivt och en anställd törs till slut inte ens yppa sig om vädret? Nu var den här händelsen i Polen, men kunde lika gärna ha varit i vårt land? Vi kan föreställa oss om ”Svennes mekaniska” sparkar en anställd för att ha sagt något ofördelaktigt om vår statsminister, eller om ärkebiskopen? Inget företag, stort som litet, skall sätta munkavle på sina anställda då vi har åsikt/yttrandefrihet inskrivet i vår grundlag.

 • RL, Vallentuna

  Här skulle jag vilja se något liknande till stöd för alla SD som avskedats från sina jobb , som uteslutits från facket , som hängts ut av media , som i denna stund har sina foton och samtliga personuppgifter utlagda av afa , …
  jag fick av en händelse tips om att afa hängt ut en kille på 17 år…utan att polis lägger 2 strån i kors…
  Polis har tekniska möjligheter att stänga ner afas sida och ta dom ansvariga till förhör , rättegång och dom…men låter förföljelsen fortgå. Fy Skäms polis !!! Fy Skäms åklagare !!

  Fy Skäms Britter !! som tvingar Tommy Robinson att fly landet sedan hans hem utsatts för brandattentat .

 • samuelafugglas

  Det är inte bara HBTQ rörelsen som vill förgöra IKEA.
  Vänta bara till Margrete Vestager slagit klorna i verksamheten. (En dansk socialist som kamouflerat sig som Radikal)
  Då är IKEA’s tid snart förbi.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Ungern och Polen lägger in veto mot EU:s långtidsbudget och coronafond

UTRIKESUngern har tillsammans med Polen stoppat EU:s sjuårsbudget och coronapaket på grund av att EU lagt till en skrivning i paketet som gör det möjligt att beröva länder EU-bidrag om de ”bryter mot EU:s principer”. Ungern säger att EU på så sätt vill tvinga landet att öppna upp för invandring, och Polen menar att det handlar om ”politisk och institutionaliserad förslavning”. Finansmannen George Soros ger nu från New York råd till EU om hur de ska kringgå vetot.

Berlin-Brandenburg-flygplatsen öppnad

UTRIKESDriften av Tysklands största byggskandal, det nio år försenade öppnandet av den nya storflygplatsen Berlin-Brandenburg kom till stånd den 1 november. Den nya flygplatsen är egentligen en utbyggnad av Schönefeld-flygplatsen och har tagit enorma resurser i anspråk. Nu debatteras ifall en särskild regeringsterminal verkligen är något att lägga ytterligare pengar på. Samtidigt konstateras att driften av flygplatsen också ger stora underskott som under lång tid måste täckas med skattemedel.

Ahmad blev arg över omkörning – knivhögg 70-årig svensk

INRIKESTvå invandrare från Syrien blev arga då en 70-årig svensk enligt dem gjorde en oförsiktig omkörning. De förföljde mannens bil i två mil tills han stannade vid sin arbetsplats i Kalmar. Där knivhögg de enligt åklagaren 70-åringen och vandaliserade hans bil medan de ropade saker som ”knulla din mamma” och ”svennefitta”. Männen åtalas nu vid Kalmar tingsrätt. Den ene syriern fick svenskt medborgarskap två dagar efter händelsen.

Oro för en vänsterradikal administration

UTRIKESDet oklara läget efter USA:s presidentval har inneburit ett ökat intresse för vad en administration ledd av Joe Biden skulle innebära, inte minst efter att flera medier utropat honom som vinnare. Bidens ålder och bristande vitalitet har också gjort att den tilltänkta vicepresidenten, senatorn Kamala Harris, har uppmärksammats i ovanligt hög grad, och många uttrycker en oro för att hon ska vrida administrationen långt till vänster.

Gå till arkivet

Send this to a friend