Skip to Content

IKEA i Polen bröt mot religionsfriheten, menar åklagaren. Foto: Wikipedia/Kazimierz Mendlik
UTRIKES

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

Digital utgåva

Polska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Publicerad: 29 juli, 2020, 09:16

 • Svenska

För ett år sedan meddelade IKEA att de sagt upp en person som ”citerat delar av Gamla testamentet om död och blod i ett sammanhang som handlade om vilket öde homosexuella skulle möta”. IKEA hävdade att åsikterna stred mot företagets kultur och ”värdegrund”.

Nu har fallet fått en oväntad vändning sedan polska åklagare meddelat att IKEA:s personalchef åtalas för religionsförföljelse. Marcin Sadus, talesperson för de polska åklagarna, säger att uppsägningen av den anställde skett på godtyckliga grunder och han ”när han uttryckte sin åsikt, refererade till katolska värderingar”.

”Multinationella företag måste respektera de anställdas privatliv och undvika ideologiskt motiverade handlingar som inte har med arbetet att göra”, skriver åklagarna i åtalet.

De skriver vidare att IKEA måste ”respektera yttrande- och religionsfriheten och inte diskriminera anställda på basis av deras övertygelse”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vad blir nästa uttalande som en anställd sparkas för på IKEA? Kan det vara något som sagts om, klimatet, eller kanske visat sympatier för t.ex. AfS? Eftersom det är den enskilde personalchefen på respektive IKEA-varuhus som anger tonen för vad som får sägas, eller inte, öppnar det en osäker framtid för varje anställd på IKEA? Som alla vet höjs inte toleransnivån med tiden, utan den sänks successivt och en anställd törs till slut inte ens yppa sig om vädret? Nu var den här händelsen i Polen, men kunde lika gärna ha varit i vårt land? Vi kan föreställa oss om “Svennes mekaniska” sparkar en anställd för att ha sagt något ofördelaktigt om vår statsminister, eller om ärkebiskopen? Inget företag, stort som litet, skall sätta munkavle på sina anställda då vi har åsikt/yttrandefrihet inskrivet i vår grundlag.

 • RL, Vallentuna

  Här skulle jag vilja se något liknande till stöd för alla SD som avskedats från sina jobb , som uteslutits från facket , som hängts ut av media , som i denna stund har sina foton och samtliga personuppgifter utlagda av afa , …
  jag fick av en händelse tips om att afa hängt ut en kille på 17 år…utan att polis lägger 2 strån i kors…
  Polis har tekniska möjligheter att stänga ner afas sida och ta dom ansvariga till förhör , rättegång och dom…men låter förföljelsen fortgå. Fy Skäms polis !!! Fy Skäms åklagare !!

  Fy Skäms Britter !! som tvingar Tommy Robinson att fly landet sedan hans hem utsatts för brandattentat .

 • samuelafugglas

  Det är inte bara HBTQ rörelsen som vill förgöra IKEA.
  Vänta bara till Margrete Vestager slagit klorna i verksamheten. (En dansk socialist som kamouflerat sig som Radikal)
  Då är IKEA’s tid snart förbi.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

Gå till arkivet

Send this to a friend