Skip to Content

Caspar Nilsson, före detta politiker. Fot: Privat

Inbillad oro?

SVT har ett program där man åker runt i landet och pratar med väljare inför valet. Det första stoppet på resan var i Helsingborg där man intervjuade en kvinna som hade ett hundpensionat. Då berättade hon att hon undvek att gå ut på kvällarna för att hon var orolig för att något skulle kunna hända. Då frågade journalisten om det var ”upplevd oro” eller ”faktisk oro”.

Publicerad: 6 september, 2018, 19:34

  • Svenska

Läs även

Hon hade anpassat sig till de politiker som också pratar om människors ”upplevda oro”. Den tillfrågade tittade lite frågande på reportern ett tag och sade sedan att det handlade om ”faktisk oro” och illustrerade med några exempel på vad som hade hänt i verkligheten. När hon fick frågan om vad man skulle göra åt de problem som skapade oron, så tvekade hon innan hon svarade att det var en svår fråga. Sedan tonade bilden bort och så fick vi inte veta mer. Snopet! Skulle SVT inte låta väljarna komma till tals?

Stefan Löfven sade att brottsligheten går ner men oron går upp, det är surrealistiskt. Ylva Johansson stod i brittisk TV och sade att antalet våldtäkter ”is going down, down…” Dom vilseledde väljarna bägge två var och en på sitt sätt. Johansson ljög rakt ut på ett obegripligt sätt, statistiken kan inte misstolkas, under de senaste åren har kurvan pekat rakt upp. När det gäller Löfven så är det riktigt att viss brottslighet minskar, men när det gäller brott mot enskild person så ökar den och det är ju precis det som folk utsätts för.

Många andra politiker försöker precis som Löfven och Johansson att prata ner brottsligheten och föra väljarna bakom ljuset. De har god hjälp av flera medier med detta. Men politikerna säger också att man måste ta väljarnas oro på allvar. Ungefär som att oron är något diffust utan koppling till verkligheten. Man måste fråga sig om de styrande har det minsta lilla hum om hur verkligheten ser ut för många människor, till exempel för flickor, kvinnor och butiksägare i så kallade ”utsatta områden”. Under SVT-utfrågningen av partiledarna nyligen så sade Ulf Kristersson att det var väldigt få som såg problemen med den stora invandringen till Sverige. Så han har inte sett något. Eller?

1974 – 2016 fyrdubblades misshandelsbrotten och under samma tid mer än tredubblades brottskategorin skadegörelse enligt Brås statistik. Antalet skottlossningar har tredubblats 2006 – 2014 och sedan fortsatt att öka. 2017 var det 320 stycken, nästan en om dagen enligt polisen. Sverige sticker ut i Europa och har fyra gånger så många skottlossningar per capita som Tyskland enligt Dagens Juridik. Bilbränderna har ökat från 380 stycken 1998 till 1457 stycken 2017, nästan en fyrdubbling enligt MSB. Sverige har 16 gånger fler bilbränder än Norge. 2005 – 2016 har andelen kvinnor utsatta för sexualbrott ökat från 1,5 procent till 4,2 procent och här inkluderas även icke anmälda brott rapporterar NTU. 2016 – 2017 ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent enligt Brå.

Detta är fakta och det är det som politikerna skall förhålla sig till och sluta försöka smita bort från sitt ansvar genom att ljuga eller att trixa med siffrorna.

Det finns alltså fullt fog för oron bland befolkningen och de styrande har helt misslyckats med sin del av samhällskontraktet, som handlar om att skydda befolkningen mot våld och brott. En del människor börjar ifrågasätta om kontraktet bara skall gälla åt ena håll. Men det är en annan historia.

Caspar Nilsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Per Björklund. Foto: Nya Tider

Är du på rätt sida i historien?

Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Gå till arkivet

Send this to a friend