Skip to Content

Infekterad mest smittsam tre första dygnen efter symptom

Publicerad: 4 april, 2020, 23:54

  • Svenska

Läs även

Världshälsoorganisationen WHO uppger att inkubationstiden för Covid-19-infekterade har ett genomsnitt på 5-6 dagar, men kan vara upp till 14 dagar. Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Det är här viktigt att minnas att andra studier, bland annat från Kina, har visat en inkubationstid på upp till 27 dagar, Det tros dock vara ovanligt att inkubationstiden är längre än 14 dagar, vilket också är skälet till att just två veckor är påbjuden karantänstid i de flesta länder.

WHO uppger också att personer har testat positivt 1-3 dagar innan de utvecklar symtom. Det innebär också att de då är smittsamma. Därmed har WHO nu med all tydlighet förklarat att pre- och asymtomatisk smittspridning sker, vilket innebär att smittspridaren inte själv känner sig sjuk och att omgivningen inte heller kan se några märkbara symptom.

Efter insjuknandet är den Covid-19 infekterade som mest smittsam inom de första tre dagarna. Flera experter, som den brittiske läkaren John Campbell, har uppgivit en avtagande smittsamhet i ytterligare runt tre dagar. Den infekterade är således smittsam i minst sex dagar efter uppvisade symptom. Doktor Campbell uppmanar dock till försiktighet fram till och med den åttonde dagen. Detta innebär att Covid-19-insjuknade oftast är smittsamma i totalt 7-11 dagar.
Doktor Campbell med flera påminner också om att Coronaviruset är ”novel”, det vill säga nytt och därmed okänt för mänskligheten, och att vi därför bör betrakta information på detta tidiga stadium som preliminär.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Christer Ericssons kommentar: Oaktat exakt hur många dagar före och efter insjuknandet som varje Covid-19-infekterad smittar sin omgivning så är informationen om att patienten är som mest smittsam de första tre dygnen efter insjuknandet mycket viktig, inte minst för de som tvingas vårda anhöriga i hemmet. Skälet till detta är att studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av är mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska avlidit, något som sker även om det är ovanligt.

Därför är det mycket viktigt att både vårdgivare och vårdtagare bär munskydd, att den sjuke vårdas i eget rum eller åtminstone så avskilt som möjligt samt att virusfylld luft vädras ut så ofta och mycket som möjligt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

40 procent av amerikanska marinkårssoldater vägrar vaccin

Publicerad: 10 april, 2021, 12:07

Även inom den amerikanska militären är motviljan mot covidvaccin stor. Cirka 75 500 marinkårssoldater har gått med på att bli vaccinerade, medan runt 48 000 tackat nej. Det rapporterar tv-kanalen CNN och hänvisar till officiella siffror. Ytterligare 102 000 har inte blivit tillfrågade än.

Det innebär att 38,9 procent av marinkårssoldaterna som tillfrågats vägrat sprutan, vilket är högre än de cirka 33 procent som vägrat i USA:s försvarsmakt totalt sett. Bland befolkningen ligger siffran på cirka 25 procent, visar opinionsundersökningar.

På vissa baser var motståndet mot vaccin särskilt stort, till exempel på marinkårsbasen Camp Lejeune i North Carolina, där 57 procent vägrat att bli vaccinerade med experimentvaccinet.

Än så länge är det inte obligatoriskt för amerikanska soldater att bli vaccinerade mot Covid-19, eftersom de covidvaccin som finns tillgängliga idag bara fått ett nödgodkännande av myndigheterna och inte genomgått sedvanliga tester som annars krävs. Soldaterna har inte möjlighet att säga nej till andra, ordentligt utprovade vaccin.

Detta vill dock en del parlamentariker från Demokraterna ändra på, och har skrivit ett brev till president Joe Biden om att han borde göra även covidvaccinet obligatoriskt.

Källa:
https://edition.cnn.com

 

 

[email protected]

Europeiska Centralbanken: ”Ekonomisk katastrof” om EU:s skuldpaket stoppas

Publicerad: 9 april, 2021, 08:50

Europeiska Centralbanken i Frankfurt, ECB, säger att det vore en ”ekonomisk katastrof” om EU:s planerade skuldpaket skulle stoppas. I en intervju idag fredag med Isabel Schnabel, som är ledamot av direktionen för ECB, kommenterar hon sin syn på att Bernd Lucke, grundare av nationalistiska Alternative für Deutschland, tillfälligt lyckats stoppa coronapaketet genom att få det prövat i landets författingsdomstol. De beslutade nyligen att temporärt pausa skuldpaketet för att först utreda om det är förenligt med tysk grundlag.

”Om fördelningen av pengar från fonden skulle skjutas upp på obestämd tid, skulle det vara en ekonomisk katastrof för Europa. I så fall skulle Europa behöva hitta alternativa lösningar, men det skulle ta tid”, säger Schnabel.

Hon säger också att den explosionsartade ökningen av unionens och medlemsstaternas skuldsättning är ”ofrånkomlig” och ”rimlig” i detta läge.

Källa: ECB

[email protected]

Europadomstolen ger grönt ljus för vaccinationstvång

Publicerad: 8 april, 2021, 18:02

Ett utslag i Europadomstolen gör gällande att vaccinationsplikt kan vara nödvändig i ett demokratiskt samhälle, rapporterar flera medier. Experter tror att torsdagens domstolsutslag kan få betydelse för vaccinationskampanjerna mot Covid-19 i EU.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter kom den 8 april med ett utslag rörande några tjeckiska familjers prövning av om deras barn var tvungna att vaccinera sig mot barnsjukdomar, något som familjerna hade drivit mot de tjeckiska myndigheterna, som föreskrev vaccinationsplikt för barn.

I utslaget från Europadomstolen står det nu att läsa att vaccinationsplikt kan vara av största intresse för barns hälsa och att detta inte strider mot ett demokratiskt samhälles styrelseskick.

Även om utslaget den 8 april berörde familjers strid för att inte barn skulle tvingas vaccineras, drar, enligt RT, flera experter redan paralleller till att samma resonemang mycket väl skulle kunna användas för att tvinga de som är skeptiska till vaccin att ändå ta vaccinationssprutorna mot Covid-19.

[email protected]

Restriktioner för restauranger förlängs

Publicerad: 8 april, 2021, 14:19

De skärpta restriktionerna för restauranger kommer inte att lättas den 11 april. Istället förlängs restriktionerna till den 2 maj. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell idag på en presskonferens.

Det innebär att servering av mat och alkohol fortsatt är förbjuden efter 20:30.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 849 629 bekräftats smittade av covid-19 och 13 595 har avlidit.

Drygt 1,8 miljoner vaccindoser har getts totalt i Sverige. 1,3 miljoner har fått en spruta och en halv miljon har fått båda sprutor.

På frågan om AstraZenecas vaccin säger Tegnell att risken för blodpropp är bekräftad.

”Det är en allvarlig biverkan. Andelen som avlider av biverkan är ganska stor. Men den är väldigt sällsynt ska man komma ihåg.”

Han menar ändå att blodpropparna är så pass sällsynta, att vaccinerade inte drabbas av fler blodproppar än icke-vaccinerade gör.

”Risken för blodpropp ökar inte efter vaccination, jämfört med den risk som finns hela tiden”.

Folkhälsomyndigheten betonar dock att de bara ger AstraZenecas vaccin till den som är över 65, eftersom de rapporterade blodpropparna nästan uteslutande rört yngre personer.

Källa: Folkhälsomyndighetens presskonferens/SVT

[email protected]

40 000 åskådare på baseballmatch i Texas

Publicerad: 8 april, 2021, 10:58

Inför Major League Baseball-premiären aviserade laget Texas Rangers att deras premiärmatch skulle äga rum utan några som helst restriktioner. Omkring 40 000 texasbor kom till matchen i måndags utan att hålla socialt avstånd. Klubben ställde formellt sett krav på att åskådarna skulle använda munskydd, vilket dock ignorerades av de flesta.

Enligt Greg Abbott, guvernör i Texas, tillåts livet att återgå allt mer till det normala redan nu, medan vaccinationsprocessen fortskrider. Matchen är det största publikevenemanget i USA på ett år.

Men beslutet att ta in 40 000 åskådare möttes av kritik av det amerikanska etablissemanget som vill att nedstängningarna ska fortsätta längre tid.

”Jag tror att det är ett misstag. De borde lyssna på Dr. Anthony Fauci (Vita husets coronarådgivare), på forskarna och på experterna. Jag tycker inte att det är ansvarsfullt”, sade USA:s president Joe Biden till ESPN.

Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten CDC fördömde beslutet.

Inför matchen hölls en tyst minut för pandemins offer.

Källa: GP

[email protected]

Regeringen vill förlänga pandemilagen

Publicerad: 7 april, 2021, 06:43

Regeringen förbereder en förlängning av pandemilagen, som infördes i januari i år och som skulle vara ”tillfällig” fram till den 30 september. Redan nu har emellertid regeringen aviserat sin vilja att förlänga lagen i ytterligare fyra månader, till 30 januari nästa år, och skickar därför ut förslaget på remiss.

En förlängning av pandemilagen måste godkännas av riksdagen. Det är än så länge oklart hur partierna ställer sig till att fortsätta låta regeringen utöva sin makt enligt undantagslagstiftning.

Pandemilagen ger regeringen rätt att med omedelbar verkan införa begränsningar eller nedstängningar av olika verksamheter utan riksdagsbeslut.

Källa: Sveriges radio

[email protected]

Sverige kommer inte ge bort vaccindoser

Publicerad: 6 april, 2021, 16:22

I en intervju med Dagens Industri (DI) i förra veckan uppgav biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) bland annat att ”vi måste vara öppna för att avstå doser” och menade att det ”det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”.

”Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva”, sade Fridh vidare till tidningen.

Det uttalandet väckte oro hos Moderaterna och Sverigedemokraterna gällande om regeringen vill ge bort vaccindoser till andra länder utanför EU innan man kunnat vaccinera hela vår egen vuxna befolkning.

Enligt DI, som tagit del av flera rapporter från EU-samtalen i Bryssel, framgår det även att Sveriges regering arbetat inom EU för att länder inom unionen skall avstå vaccindoser till förmån för fattigare länder utanför EU:s gränser.

Inte aktuellt att skänka bort doser nu

Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) som pratat med TT är det inte aktuellt att Sverige skänker bort sina vaccindoser till andra länder.

– Beslutet är att vi skall vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom, sade hon.

– Så det skall vi göra.

Hallengren tillägger dock att man tecknat avtal för betydligt fler vaccindoser än vad Sverige behöver, om alla vaccinleveranser verkligen blir av och om alla beställda vacciner blir godkända. Om vi når målen för den svenska befolkningen kan överskottet däremot komma att doneras till andra länder.

– Då skall vi inte lägga dem i något lager här och låta dem förfaras, sade hon.

Då kan överblivet vaccin fördelas till andra länder, framförallt genom EU.

– Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger Hallengren.

TT: Så inga vaccindoser skall ges bort förrän alla vuxna är vaccinerade?

– Det är inte aktuellt att ge bort stora doser innan sommaren, och någonstans i slutet av sommaren så räknar vi med att ha kommit väldigt långt i den svenska vaccineringen. Skall vi vaccinera svenska folket skyndsamt, så skall vi, säger Hallengren.

[email protected]

Stor majoritet män av de som intensivvårdas

Publicerad: 6 april, 2021, 07:44

Sedan coronaviruset bröt ut för drygt ett år sedan har 6 147 personer med bekräftad coronasmitta intensivvårdats. Det visar den senaste statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret som publicerades den 6 april.

Det totala antalet vårdtillfällen är 8 272, vilket innebär att en del av patienterna har vårdats upprepade gånger på intensiven.

Medelåldern för en intensivvårdad är 61,3 år.

Av de som intensivvårdats är 71,2 procent män och 28,8 procent kvinnor.

Dagar från insjuknande till intensivvård är 10,8.

Drygt fyra av fem intensivvårdade, 82,1 procent, har någon form av riskfaktor. Enligt Intensivvårdsregistret innebär riskfaktor något av följande: ”barn med flerfunktionshinder, hypertoni, 65 år eller äldre, graviditet, kronisk hjärt-lungsjukdom, kronisk lever-njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma, neuromuskulär sjukdom, annan angiven riskfaktor”.

Antalet intensivvårdade ökade kraftigt från början av november, för att sedan halveras i februari. Sedan dess har dock läget förvärrats och i dagsläget är det nästan lika många på intensivvård som i januari, cirka 350 stycken. Det är dock klart lägre än det antal som intensivvårdades när första vågen bröt ut, då högsta noteringen var över 550 stycken intensivvårdade vid ett och samma tillfälle.

Trots det ökade antalet inlagda på intensivvårdsavdelning har antalet döda minskat kraftigt. Folkhälsomyndigheten förklarar det med att de äldsta, som bor på SÄBO, har vaccinerats och att de yngre som smittas drabbas av sjukdom men sällan död.

Källa: Svenska Intensivvårdsregistret

[email protected]

Danmark börjar öppna upp – för vaccinerade

Publicerad: 5 april, 2021, 14:23

Läs även

Från och med tisdag blir det tillåtet att gå till frisören eller besöka andra liknande tjänster i Danmark, men rättigheten gäller inte alla. Det rapporterar Danmarks radio idag, måndag den 5 april.

För att få tillträde måste du uppvisa något av följande:

– Ett negativt coronatest (högst 72 timmar gammalt)

– Ett intyg att du är vaccinerad

– Ett intyg att du har varit smittad av corona någon gång under de senaste 2-12 veckorna

Antalet testade väntar nu slå rekord för att få tillgång till olika samhällstjänster. De tillgängliga testtiderna är redan fullbokade.

Källa: Danmarks radio

[email protected]

Texas avskaffade munskyddstvång – antalet insjuknade i corona sjunker

Publicerad: 3 april, 2021, 09:12

Texas noterar en stadig minskning av antalet covidsjuka, 17 dagar efter att de avskaffade masktvång i delstaten och tillät företag att öppna upp med full kapacitet.

I lördags nådde antalet positiva coronafall, sett till sjudagars medelvärde, 5,27 procent vilket är det lägsta noterade antalet i delstaten hittills.

Antalet covidpositiva patienter som vårdas på sjukhus sjönk till 3 308, den lägsta nivån sedan oktober.

Texas guvernör Greg Abbott fick hård kritik när han avskaffade masktvånget och anklagades för att strunta i de varningar som experter kommit med. President Joe Biden menade att det var ”neandertalstänkande” att öppna upp, och sade att det skulle vara ett ”stort misstag”. Bidens administration vill att social distansering och munskydd ska fortsätta användas, trots att allt fler vaccineras – medan Texas alltså öppnat upp tidigare än så, under pågående vaccinationsprocess.

Abbott skriver på twitter att ”antalet vaccinerade fortsätter att öka kraftigt”. Under fredagen fick 342 849 texasbor en vaccindos, det högsta registrerade antalet per dag hittills i delstaten.

Källa: Daily Mail

 

[email protected]

31 nya fall av blodproppar – Tyskland pausar återigen AstraZenecas vaccin

Publicerad: 1 april, 2021, 07:33

Läs även

EU beslutade nyligen att återuppta vaccinering med AstraZenecas vaccin, men redan nu kommer nya rapporter om blodproppar.

Tysklands vaccinsamordnare meddelade i tisdags att man har registrerat 31 fall av blodproppar i hjärnan, av vilka nio resulterat i döden.

De flesta (sju stycken) döda var kvinnor, och samtliga döda var i åldrarna 20-63.

Tyskland har nu återigen beslutat att pausa vaccineringen med AstraZenecas vaccin för alla under 60 år eftersom blodpropparna i huvudsak drabbat denna åldersgrupp. Äldre fortsätter dock att få vaccinet.

Totalt har AstraZeneca givit 2,7 miljoner doser vaccin i Tyskland.

Källa: Reuters

[email protected]

Gratis marijuana till den som vaccinerar sig

Publicerad: 31 mars, 2021, 07:20

I USA uppmärksammas nu flera fall där företag försöker att uppmuntra kunder att vaccinera sig mot covid-19. Detta genom att erbjuda kunderna olika förmåner.

Ett företag har fått särskild uppmärksamhet medialt. Med parollen ”Pot for Shots” erbjuder en marijuanabutik i Michigan en gratis joint till den som kan visa upp ett vaccinationsintyg. Företagets ägare Jerry Millen hävdar att vaccin är det enda som sätter stopp för pandemin och vill därför belöna den som vaccinerar sig.

– Kan jag göra det minsta lilla för att hjälpa till att få slut på pandemin, och det här är sättet jag kan göra det på, så låt det ske, säger han till CNN.

Andra företag har riktat in incitamenten på sina egna anställda, genom att erbjuda dem ledighet, bonus, eller ett presentkort om de vaccinerar sig.

Beteendevetare varnar dock för att det inte alls är säkert att anställdas och kunders benägenhet att vaccinera sig ökar. Tvärtom kan det få motsatt effekt då ansträngningarna att få folk att vaccinera sig kan förstärka en redan befintlig uppfattning att vaccinet är farligt.

Källa: Hufvudstadsbladet

[email protected]

Brittiske turistministern uppmanar folk att inte kramas

Publicerad: 30 mars, 2021, 20:40

Måndagen den 29 mars gjorde den brittiske idrotts- och turistministern Nigel Huddleston på bästa sändningstid i tv-programmet BBC Breakfast ett uttalande som på bara några timmar har orsakat massiv kritik. Nyhetskanalen RT rapporterar att Huddleston uppmanar britterna att i händelse av lättnader av lockdown-restriktionerna vara uppmärksamma på om folk runtom gör ”opassande” saker som att kramas. Nu vill han i det närmaste göra det till en patriotisk plikt att medmänniskorna ska agera poliser gentemot varandra och säga åt varandra att inte kramas, för hälsans skull.

Storbritannien befinner sig fortfarande i en relativt omfattande nedstängning av samhällslivet, och de stränga coronarestriktionerna börjar alltmer tära på britternas tålamod.

Inom de kommande veckorna planeras dock vissa lättnader, såsom att få delta i utomhusaktiviteter och att grupper på hela sex personer kan träffas för att umgås utomhus. Den brittiska regeringen har meddelat att planen är att lyfta samtliga nedstängningsrestriktioner till någon gång i juni, men detta kan komma att ändras med kort varsel.

I samband med att nedstängningen nu kan komma att lättas för britterna kommer alltså landets idrotts- och turistminister Nigel Huddleston med uppmaningen att inte krama om de man älskar, för hälsans skull. Men han går längre än så. Han uppmanar britterna att ”på ett respektfullt” sätt påpeka för okända människor man möter att kramandet kan vara hälsofarligt, detta förutsatt att man ser några som ägnar sig åt sådana ”opassande aktiviteter”, som ministern själv uttrycker det i BBC Breakfast. Han säger rent ut:

”Vi ska motstå viljan att krama om dem vi älskar. Påminn varandra!”

Så fort turistministern hade kommit med sin uppmaning att inte krama de man älskar bröt kritikstormen lös på allvar, och upprörda och ironiska kommentarer haglade på sociala medier. Några exempel på kommentarer från Twitter:

”Kramas, opassande? Herregud, kommer galningarna att rusa runt på stan med megafon för att säga till folk att inte kramas?”

”Bete sig på ett så opassande sätt. Märkligt ordval när man beskriver nära familjemedlemmars kramande”

”Jag träffar mina barn nästa helg och har inte sett dem sedan slutet av december. Inte ens vilda hästar skulle kunna stoppa mig från att krama dem!”

Källa: Standard

[email protected]

Bedragare lurar äldre med vaccinbokning – tömmer kontot på pengar

Publicerad: 29 mars, 2021, 08:53

Folkhälsomyndigheten och Polisen varnar för att bedragare ser sin chans under vaccinationsprocessen. I sin senaste uppdatering för mars, skriver Polisen att de varje vecka får in anmälningar om äldre som blivit utsatta för bedrägeriförsök. Det handlar om bedragare som ringer upp och påstår sig boka in en vaccinationstid för offret. Offret luras att tro att han eller hon loggar in på sitt konto på 1177.se via bank-ID, varpå bedragaren istället tömmer personens konto på pengar.

Polisen skriver i ett varningsmeddelande:

”Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid -19 och det utnyttjar bedragare. Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök, som ofta sker via telefon. Bedragarna hittar hela tiden nya tillvägagångssätt som de anpassar efter omvärlden, men det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination

1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.

2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och be dig identifiera dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.”

De skriver också att bedragarna ibland har personlig information om dig, vilket gör det extra svårt att känna igen att det handlar om ett bedrägeri.

”Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att vi ska bli stressade och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig: Logga inte in, lämna inte ut siffror, lägg på luren”, skriver Polisen.

Nyligen uppmärksammades ett fall medialt där en 74-årig kvinna fått alla sina besparingar, drygt 100 000 kronor, länsade av bedragare. Hennes barnbarn Linn Wirdemo, aktiv i MUF, lyckades dock samla in ännu mer pengar till sin mormor, 180 000 kronor, med allmänhetens hjälp via en crowdfunding.

Källa: Polisen och Folkhälsomyndigheten, Alingsås Tidning

[email protected]

Bar inte mask – fråntogs sin dotter

Publicerad: 27 mars, 2021, 07:16

En domare i New York City har beslutat att en mamma fråntas vårdnaden om sin dotter. Detta sedan mamman inte burit mask när hon släppte av sin dotter vid förskolan. Domstolen har också beslutat att hon endast får rätt till korta övervakade besök med sitt barn.

Det var en vanlig dag för Dr. Micheline Epstein, en husläkare, när hon lämnade sin dotter till Birch Wathen Lenox School på Upper East Side förra veckan – tills hela hennes liv vändes upp och ned på ett ögonblick.

Dottern hade redan gått in i skolan och hade på sig en mask, när skolsjuksköterskan och skolans säkerhetspersonal kom ut och försökte tvinga Dr. Epstein att bära en mask – trots att hon befann sig på allmän gata framför byggnaden, där hon lämnat av sin dotter, och där inget masktvång råder. På plats vägrade Epstein att göra det.

”Ingen blev våldsam eller liknande. Hon vägrade bara att bära masken. De var ute på den offentliga trottoaren”, förklarade Dr. Epsteins pojkvän Jeff Guttenplan och tillade att dottern hade på sig en mask i skolan eftersom det är krav på det.

Några dagar senare kom ett brev till mamman, från den exklusiva privatskolan, där skolan kräver att hon inte längre får lämna av eller hämta sitt barn från skolan. Brevet skickades även till fadern, som mamman är skild från. Han har nu använt brevet som en förevändning för att omedelbart begära fullständigt vårdnadsansvar för dottern – något som också domaren Matthew F. Cooper godkände. Kvinnan ska, på grund av det allt mer kafkaeska händelseförloppet, vara fullständigt nedbruten.

Domstolen beslutade även att mamman inte har rätt att flytta sin dotter till en annan skola. Mamman har nu kopplat in sex advokater för att försöka få upprättelse i ärendet och ska enligt egen utsago arbeta samtidigt på tre jobb för att ha råd med tvisten.

Nu har mamman endast rätt till två övervakade besök med sin dotter varje vecka, och avkrävs att använda mask inne i sitt eget hem för att få komma till skolan där besöken äger rum.

Mamman har nu också lanserat en crowdfunding för att täcka de skenande advokatkostnaderna.

Gateway Pundit, som först rapporterade om händelsen, har sökt Birch Wathen Lenox School för en kommentar. De avböjde och bad att få ringa tillbaka till Gateway Pundit, något som hittills inte skett.

Källa: The Gateway Pundit

[email protected]

Vaccineringen med AstraZenecas vaccin fortsätter

Publicerad: 25 mars, 2021, 16:47

Läs även

Efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelat att man anser att nyttan med AstraZenecas vaccin är större än riskerna, trots att det fortfarande utreds för ett flertal dödsfall och allvarliga biverkningar som kopplats till vaccinet, så väljer Folkhälsomyndigheten som väntat att återta den svenska massvaccineringen med vaccinet. Man skriver i ett pressmeddelande att beslutet kommer trots att man inte kan utesluta ”vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet.”

Man skriver vidare att: ”Dessa misstänkta fall har dock hittills enbart rapporterats bland yngre personer, inte hos någon som är över 65 enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och svenska Läkemedelsverket.”

Bara de över 65 skall få vaccinet i nuläget

Folkhälsomyndigheten har därför beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, i vad man kallar ”avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna”. Däremot kan arbetet med att vaccinera personer som är 65 år och äldre återupptas menar Folkhälsomyndigheten som därmed sällar sig till EMA:s uppfattning att ge det sämsta vaccinet på marknaden med bara 59,5 procents effektivitet och flest allvarliga biverkningar, enligt Läkemedelsverket, är bättre än att vänta och välja effektivare och säkrare vaccin. Att en del personer riskerar allvarliga biverkningar menas vara värt det.

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i Covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Man skriver även i pressmeddelandet att man uppfattar det som att vaccinet ”skyddar effektivt mot sjukdom, svår sjukdom och död i Covid-19, enligt den senaste tidens data om skyddseffekten, som också omfattar personer i äldre åldersgrupper”.

Medan de andra godkända vaccinerna på marknaden har färre och mindre allvarliga biverkningar har de alla en effektivitetsgrad på över 91 procent, de flesta av dem kring 95 procent. Det är oklart varför ett vaccin med endast 59,5 procents effektivitet anses så viktigt istället för dess effektivare alternativ.

[email protected]

Här är ledamöterna som röstade ja till EU:s skuldpaket

Publicerad: 25 mars, 2021, 09:14

Läs även

På onsdagseftermiddagen godkände Sveriges riksdag EU:s skuldsättningsfond på 7500 miljarder kronor. När det historiska beslutet fattades att skuldsätta Sverige via EU, fram till år 2058, närvarade endast 56 av de 349 riksdagsledamöterna. Detta på grund av den coronaanpassade riksdagen där de flesta ledamöter sitter hemma. Partierna har sinsemellan kommit överens om att respektera rådande parlamentariska maktförhållanden proportionerligt. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kunde således ha fällt hela paketet om de hade brutit den parlamentariska överenskommelsen och plötsligt dykt upp med fler ledamöter till kammaren, något som dock skulle vara kontroversiellt eftersom riksdagens sammansättning då inte längre skulle avspegla senaste valresultatet.

Men det fanns trots allt goda möjligheter att fälla fonden även med bibehållen respekt för rådande maktförhållanden i riksdagen. Det enda som hade behövts var att Kristdemokraterna och Moderaterna anslöt sig till SD:s och Vänsterpartiets linje om att rösta nej. Men M och KD valde istället att lägga ned sina totalt 14 röster, och gav därmed sitt stöd till majoriteten. Om M och KD hade röstat med SD och Vänsterpartiet, hade fonden stoppats med 29 nej-röster mot 27 ja-röster. M och KD hade inför beslutet undvikit allt deltagande i media, bland annat i SVT:s reportage där de sade sig inte ha tid att kommentera. I riksdagens plenisal hade de svårt att motivera varför de är kritiska men ändå låter fonden gå igenom.

– Den kompromiss som gjordes i somras blev inte en framgång för Sverige, tvärtom. Men när vi väl var framme vid att fatta beslut stod vi i praktiken i valet mellan att säga ja till kompromissen eller att ställa Sverige vid sidan av, med oöverstigliga konsekvenser för oss och för EU som helhet, sade Hampus Hagman (KD).

Även Jan Ericson (M) sade att regeringen misslyckats med att bevaka svenska skattebetalares intressen, men att Sveriges trovärdighet som avtalspart skulle hotas om landet skulle rösta nej nu, nio månader efter att Stefan Löfven godkände det första förslaget på EU-toppmötet i Bryssel tillsammans med övriga EU-ledare.

Beslutet att godkänna EU:s återhämtningsfond fattades med 27 ja-röster (från S, MP, L och C), 15 nej-röster (från V och SD) och 14 som avstår (från M och KD).

Nedan följer listan på de ledamöter som röstade ja till fonden:

Attefjord, Nicklas MP Västra Götalands läns västra
Burwick, Marlene S Uppsala län
Ezelius, Erik S Västra Götalands läns östra
Falkhaven, Elisabeth MP Hallands län
Forssell, Joar L Stockholms kommun
From, Isak S Västerbottens län
Güclü Hedin, Roza S Dalarnas län
Hansén, Camilla MP Örebro län
Johansson, Anna S Göteborgs kommun
Karkiainen, Ida S Norrbottens län
Larsson, Mikael C Västra Götalands läns södra
Lindberg, Teres S Stockholms kommun
Lundh Sammeli, Fredrik S Norrbottens län
Malm, Fredrik L Stockholms kommun
Modig, Linda C Norrbottens län
Nilsson, Maria L Göteborgs kommun
Nilsson, Sofia C Skåne läns norra och östra
Ottosson, Mattias S Östergötlands län
Rojhan Gustafsson, Azadeh S Stockholms län
Selin, Markus S Stockholms län
Sjölund, Anne-Li C Västernorrlands län
Strömkvist, Maria S Dalarnas län
Wiechel, Björn S Västerbottens län
Wiking, Mats S Västra Götalands läns norra
Vikström, Anna S Stockholms län
Vilhelmsson, Helena C Örebro län
Ödebrink, Carina S Jönköpings län

 

Nedan följer listan på de kristdemokrater och moderater som lade ned sina röster och därmed lät fonden gå igenom:

Berglund, Jörgen M Västernorrlands län
Björnsdotter Rahm, Elisabeth M Västerbottens län
Damsgaard, Mikael M Västmanlands län
Ericson, Jan M Västra Götalands läns södra
Green, Mats M Jönköpings län
Hagman, Hampus KD Göteborgs kommun
Hultberg, Johan M Västra Götalands läns norra
Jacobsson, Magnus KD Västra Götalands läns norra
Jansson, Kjell M Stockholms län
Juntti, Ellen M Västra Götalands läns västra
Kihlström, Ingemar KD Västra Götalands läns södra
Malmberg, Betty M Östergötlands län
Quicklund, Saila M Jämtlands län
Stockhaus, Maria M Stockholms län

 

Se när den kontroversiella skuldsättningen klubbas i riksdagen i filmen nedan!

 

Källa: Sveriges riksdag

[email protected]

Riksdagen röstar om EU:s coronafond

Publicerad: 24 mars, 2021, 08:21

Läs även

Idag onsdag den 24 mars röstar Sveriges riksdag om att godkänna den planerade återhämtningsfonden i EU. Fonden är på 750 miljarder euro, cirka 500 miljarder kronor, och tas upp som lån på den internationella kapitalmarknaden. Återbetalningen sker fram till slutet av 2050-talet. Den totala kostnaden för svenska skattebetalare förväntas bli omkring 150 miljarder kronor.

Fonden har namnet Next Generation EU och motiveras officiellt med målet att man vill få igång Europas ekonomiska återhämtning, men kritiker pekar på att fonden i själva verket gör EU till ett imperium med egen statsskuld och rätt att ta ut skatt.

Trots att alla riksdagspartier numera stödjer Sveriges medlemskap i Europeiska unionen finns det ändå två partier som kommer att rösta nej: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Läs mer om fonden i Nya Tiders fördjupade reportage (NyT v.12).

Källa: Nya Tider, SVT

[email protected]

Använde förfalskat covid-19-intyg – döms till fängelse

Publicerad: 23 mars, 2021, 23:00

En man stoppades vid incheckningen på Arlanda flygplats den 11 mars med ett falskt covid-19-intyg. Nu har mannen dömts till 14 dagars fängelse för brukande av falsk urkund.

Mannen ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.

”Att uppvisa ett förfalskat covid-19-intyg är ett brott. Vi har sedan tidigare informerat incheckningspersonalen om att vara uppmärksamma på företeelsen. Att försöka ta sig på ett plan med falska uppgifter, oavsett om det gäller in- eller utresa, är allvarligt. Vårt samarbete med flygplatsens aktörer är bra och ingripandet kunde ske tack vare dem”, säger Pia Frödeberg, förundersökningsledare och gruppchef vid lokalpolisområde Arlanda.

Att påföljden blev fängelse istället för villkorlig dom motiveras med att mannen nyligen dömts till villkorlig dom för ett stöldbrott, vilket är en försvårande omständighet enligt Attunda tingsrätt.

Källa: Polisen

[email protected]

Polisen upplöste demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö

Publicerad: 22 mars, 2021, 07:01

Läs även

I lördags hölls demonstrationer i landets tre största städer mot coronarelaterade restriktioner. Stora polisinsatser fanns på plats vid alla demonstrationer, som lockade hundratals personer.

Polisen beslutade att upplösa alla demonstrationer med stöd av pandemilagen, som förbjuder allmänna sammankomster över åtta personer. De kan därefter avvisa eller avlägsna personer med stöd av ordningslagen, något som skedde på alla ställen.

Polisen meddelar till Tidningarnas Telegrambyrå (TT) att de avlägsnade 15 personer i Stockholm, 5 personer i Göteborg och 10 personer i Malmö. Varför just dessa personer avlägsnades är oklart, men på sociala medier sprids bilder och film om hur till synes helt fredliga personer förs bort av polis. I Stockholm förs en äldre, fredlig kvinna med svensk flagga in i polisbuss och frågar med förtvivlan vad hon har gjort (film). En man med Swexit-plakat fördes också bort.

Polisen upprättade anmälningar om brott mot ordningslagen i Stockholm och Malmö, vilket innebär att man kommer att försöka identifiera vem som varit organisatör. I Göteborg upprättades dock ingen sådan anmälan.

”Det finns alltid tolkningar när det gäller lagstiftning och det är kommenderingschefen på plats tillsammans med insatschef som avgör hur avrapporteringen ska ske. Har man inte kunnat fastställa arrangör kan det också spela in”, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen Väst.

Källa: TT/Folkbladet

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend