Skip to Content

Foto: Pixabay/memyselfaneye
UTRIKES

Informationskrig mot västvärlden gällande coronapandemin

Digital utgåva

I en nysläppt rapport från DFRLab och AP har man analyserat hur informationskriget mellan USA, Ryssland, Iran och Kina har sett ut under de första sex månaderna efter att coronaviruset SARS-CoV-2 spritts över världen med start i slutet av 2019. Rapporten visar hur staterna aktivt försökt driva på olika narrativ och påverka informationsflödet och världspolitiken med Covid-19 som vapen – på nätet och via sociala medier. Speciellt Kina utmärker sig som en mycket aktiv aktör som går allt längre för att ta kontrollen över informations- och desinformationskampanjer i väst.

Publicerad: 17 februari, 2021, 01:25

  • Svenska

Läs även

I december 2019 började ett tidigare okänt virus infektera befolkningen i Wuhan-provinsen i Kina. Spridningen av detta nya coronavirus kom att sätta världen i gungning, och flera länder har sett sina egna regeringar införa starka repressiva åtgärder mot sina medborgare och begränsningar av deras friheter i det uttalade syftet att skydda mot smitta. Men det skulle inte bara bli en intern fråga för många nationer, utan även en dominerande flampunkt i den globala konkurrensen om informationsflödet och den bild av ”verkligheten” som man vill äga.

För varje nation var den första prioriteringen att vända sig till den inhemska publiken, men hur detta uttrycktes beror på karaktären av deras politiska system. I Kina, Ryssland och Iran hade upprätthållandet av allmän ordning, kontroll av inrikes meddelanden och förhindrande av oenighet störst fokus. I USA svarade de valda politiska ledarna på folkhälsokrisen samtidigt som de tog hänsyn till önskemålen från sin politiska bas, vilket dessutom kom att ske under en mycket hätsk valrörelse som börjat få fart.

Som en del av ett nio månaders gemensamt forskningsprojekt av DFRLab och Associated Press undersöktes informationsmiljöerna i fyra länder – Kina, USA, Ryssland och Iran – under de första sex månaderna av Covid-19-utbrottet och en rapport sammanställdes som visar hur de olika nationerna försökt styra flödet av information och narrativet kring den informationen över sociala medier.

Nyckelord som användes för att spåra hur de olika aktörerna för sitt informationskrig för att äga narrativet. Bild: DFRLab

Rapporten visade på utarbetad informationsspridning

Historiskt har informationskrig varit en del av flera staters aktiva försök att stärka sin egen ställning, eller förstöra för en fiende, och just virus och biologisk krigsföring har länge varit ett särledes populärt mål för sådan riktad propaganda och desinformationsspridning.

I en kampanj som inleddes 1980, under namnet Operation Infektion, spred till exempel dåvarande Sovjet information om att USA låg bakom HIV vilket spreds främst bland homosexuella och missbrukare i hela världen. Den kampanjen startade när en frilansare publicerade ett anonymt brev som hävdade att viruset var resultatet av amerikanska experiment i en större indisk tidning.

Berättelserna nådde andra medier runt om i världen och så småningom plockades de upp även av amerikansk media. Under årtionden sedan har Operation Infektion blivit en klassisk fallstudie i forskningen runt utländska inflytandeoperationer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend