Skip to Content

Foto: Pixabay/memyselfaneye
UTRIKES

Informationskrig mot västvärlden gällande coronapandemin

Digital utgåva

I en nysläppt rapport från DFRLab och AP har man analyserat hur informationskriget mellan USA, Ryssland, Iran och Kina har sett ut under de första sex månaderna efter att coronaviruset SARS-CoV-2 spritts över världen med start i slutet av 2019. Rapporten visar hur staterna aktivt försökt driva på olika narrativ och påverka informationsflödet och världspolitiken med Covid-19 som vapen – på nätet och via sociala medier. Speciellt Kina utmärker sig som en mycket aktiv aktör som går allt längre för att ta kontrollen över informations- och desinformationskampanjer i väst.

Publicerad: 17 februari, 2021, 01:25

  • Svenska

Läs även

I december 2019 började ett tidigare okänt virus infektera befolkningen i Wuhan-provinsen i Kina. Spridningen av detta nya coronavirus kom att sätta världen i gungning, och flera länder har sett sina egna regeringar införa starka repressiva åtgärder mot sina medborgare och begränsningar av deras friheter i det uttalade syftet att skydda mot smitta. Men det skulle inte bara bli en intern fråga för många nationer, utan även en dominerande flampunkt i den globala konkurrensen om informationsflödet och den bild av ”verkligheten” som man vill äga.

För varje nation var den första prioriteringen att vända sig till den inhemska publiken, men hur detta uttrycktes beror på karaktären av deras politiska system. I Kina, Ryssland och Iran hade upprätthållandet av allmän ordning, kontroll av inrikes meddelanden och förhindrande av oenighet störst fokus. I USA svarade de valda politiska ledarna på folkhälsokrisen samtidigt som de tog hänsyn till önskemålen från sin politiska bas, vilket dessutom kom att ske under en mycket hätsk valrörelse som börjat få fart.

Som en del av ett nio månaders gemensamt forskningsprojekt av DFRLab och Associated Press undersöktes informationsmiljöerna i fyra länder – Kina, USA, Ryssland och Iran – under de första sex månaderna av Covid-19-utbrottet och en rapport sammanställdes som visar hur de olika nationerna försökt styra flödet av information och narrativet kring den informationen över sociala medier.

Nyckelord som användes för att spåra hur de olika aktörerna för sitt informationskrig för att äga narrativet. Bild: DFRLab

Rapporten visade på utarbetad informationsspridning

Historiskt har informationskrig varit en del av flera staters aktiva försök att stärka sin egen ställning, eller förstöra för en fiende, och just virus och biologisk krigsföring har länge varit ett särledes populärt mål för sådan riktad propaganda och desinformationsspridning.

I en kampanj som inleddes 1980, under namnet Operation Infektion, spred till exempel dåvarande Sovjet information om att USA låg bakom HIV vilket spreds främst bland homosexuella och missbrukare i hela världen. Den kampanjen startade när en frilansare publicerade ett anonymt brev som hävdade att viruset var resultatet av amerikanska experiment i en större indisk tidning.

Berättelserna nådde andra medier runt om i världen och så småningom plockades de upp även av amerikansk media. Under årtionden sedan har Operation Infektion blivit en klassisk fallstudie i forskningen runt utländska inflytandeoperationer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Greta Thunberg tweetar av misstag den påverkansmanual hon följer

UTRIKESKlimataktivisten Greta Thunberg skickade en märklig tweet som fick internationell uppmärksamhet. Meddelandet, som raderades strax efter att Greta skickat det till sina 4,8 miljoner följare, innehåller instruktioner för att påverka opinionen i Indien angående bondeprotesterna och verkar vara skrivet av hennes handledare. Nu har polisen börjat utreda kampanjen för misstänkt uppvigling.

Stjärna i The Mandalorian sparkad efter att ha kritiserat politiska förföljelser

UTRIKESMMA-fightern och skådespelerskan Gina Carano spelade fram tills helt nyligen karaktären Cara Dune i Star Wars-serien ”The Mandalorian” som sänds på Disney+. Nu har Carano fått sparken av Disney då hon i sociala medier kritiserat de tilltagande politiska förföljelserna i USA.

Norsk företagarprofil föreslår slopade arbetsgivaravgifter istället för fler gästarbetare

UTRIKESJan Vindenes, alias Kjetting-Jan, som driver Sotra Anchor & Chain, undrar om norrmännen har så dålig hälsa att de inte orkar arbeta. Anmärkningsvärt många etniska norrmän lever på bidrag. I diverse branscher försvinner helt norska arbetstagare. På norska skeppsvarv, byggarbetsplatser, fiskemottagning och till och med på åkrarna är man beroende av utländsk arbetskraft. Kjetting-Jan anser att man bör slopa hela arbetsgivaravgiften och låta norrmännen behålla motsvarande summor i höjda löner.

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Gå till arkivet

Send this to a friend