Skip to Content

Sverigedemokraterna ville få till en folkomröstning gällande ett moskébygge i Karlstad, men de andra partierna säger nej. Arkitekt: Björn Sahlqvist, Arkitektstudion AB
INRIKES

Ingen folkomröstning om moské trots 8 500 namn

PappersupplaganNya Tider v. 44

Sverigedemokraterna i Karlstad samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att kunna ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige, men de andra partierna säger nej. Detta trots att Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare röstade emot detaljplanen och menade att marken borde användas till att bygga bostäder.

Publicerad: 1 november, 2017, 19:07

  • Svenska

Läs även

Det var den 19 juni som alla partier utom SD, M och KD röstade igenom moskébygget. Socialdemokraterna kallade M:s och KD:s nej för ”sent påkomna populistiska svepskäl”. SD gav sig dock inte och lyckades samla in 8 490 namnunderskrifter, vilket är mer än de 10 procent av befolkningen som krävs för att ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige.

För att besluta om en folkomröstning behövs stöd från en tredjedel av de 61 politikerna i kommunfullmäktige, och även om SD bara har fyra mandat skulle det ha räckt om också M och KD ställt sig bakom. Nu meddelar dock även dessa två partier att de tänker rösta emot att karlstadsborna får något att säga till om.

M och KD motiverar bland annat sitt beslut med att en folkomröstning bara skulle vara rådgivande och majoriteten i fullmäktige skulle inte bry sig om folkviljan. Det vore att ”ingjuta falska förhoppningar, föra karlstadsborna bakom ljuset”, skriver de i ett offentligt uttalande. De menar även att en folkomröstning skulle ”öka polariseringen i samhället”.

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

 

Kommunen publicerade i mars en utredning som är tänkt att bemöta invånarnas oro. Man hänvisar bland annat till Polisen, Brottsförebyggande centrum, skolor och socialtjänsten, och hävdar att ”enligt dem har vi i Värmland ingen problematik med våldsbejakande extremism med kopplingar till islam, däremot växer den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen”.

Den planerade moskén kommer att stå granne med Nobelgymnasiet, vilket också tas upp i kommunens utredning. ”Frågor kopplat till otrygghet för kvinnor/tjejer som passerar, vistas i området där det i anslutning till moskén kommer att förekomma män i grupp. Det ingår inte i kommunens uppdrag att säkerställa lag och ordning, utan det har primärt polisen. /…/ Karlstad har särskilt utpekade poliser som för dialogen med Islamiska kulturföreningen.”

Planerna har överklagats av några privatpersoner som bor i närheten, men i mitten av oktober avslog Mark- och miljödomstolen i Vänersborg överklagandena.

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Flixtrain på svenska spår

INRIKESFlixtrain inledde i maj sin snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm från 129 kronor. Efter viss ”coronaförsening” kan man nu köpa biljetter till det gräsgröna lågpriståget. 2022 kör Flixtrain även Uppsala – Köpenhamn.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

Gå till arkivet

Send this to a friend