Skip to Content

Sverigedemokraterna ville få till en folkomröstning gällande ett moskébygge i Karlstad, men de andra partierna säger nej. Arkitekt: Björn Sahlqvist, Arkitektstudion AB
INRIKES

Ingen folkomröstning om moské trots 8 500 namn

PappersupplaganNya Tider v. 44

Sverigedemokraterna i Karlstad samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att kunna ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige, men de andra partierna säger nej. Detta trots att Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare röstade emot detaljplanen och menade att marken borde användas till att bygga bostäder.

Publicerad: 1 november, 2017, 19:07

  • Svenska

Läs även

Det var den 19 juni som alla partier utom SD, M och KD röstade igenom moskébygget. Socialdemokraterna kallade M:s och KD:s nej för ”sent påkomna populistiska svepskäl”. SD gav sig dock inte och lyckades samla in 8 490 namnunderskrifter, vilket är mer än de 10 procent av befolkningen som krävs för att ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige.

För att besluta om en folkomröstning behövs stöd från en tredjedel av de 61 politikerna i kommunfullmäktige, och även om SD bara har fyra mandat skulle det ha räckt om också M och KD ställt sig bakom. Nu meddelar dock även dessa två partier att de tänker rösta emot att karlstadsborna får något att säga till om.

M och KD motiverar bland annat sitt beslut med att en folkomröstning bara skulle vara rådgivande och majoriteten i fullmäktige skulle inte bry sig om folkviljan. Det vore att ”ingjuta falska förhoppningar, föra karlstadsborna bakom ljuset”, skriver de i ett offentligt uttalande. De menar även att en folkomröstning skulle ”öka polariseringen i samhället”.

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

 

Kommunen publicerade i mars en utredning som är tänkt att bemöta invånarnas oro. Man hänvisar bland annat till Polisen, Brottsförebyggande centrum, skolor och socialtjänsten, och hävdar att ”enligt dem har vi i Värmland ingen problematik med våldsbejakande extremism med kopplingar till islam, däremot växer den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen”.

Den planerade moskén kommer att stå granne med Nobelgymnasiet, vilket också tas upp i kommunens utredning. ”Frågor kopplat till otrygghet för kvinnor/tjejer som passerar, vistas i området där det i anslutning till moskén kommer att förekomma män i grupp. Det ingår inte i kommunens uppdrag att säkerställa lag och ordning, utan det har primärt polisen. /…/ Karlstad har särskilt utpekade poliser som för dialogen med Islamiska kulturföreningen.”

Planerna har överklagats av några privatpersoner som bor i närheten, men i mitten av oktober avslog Mark- och miljödomstolen i Vänersborg överklagandena.

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend