Skip to Content

Sverigedemokraterna ville få till en folkomröstning gällande ett moskébygge i Karlstad, men de andra partierna säger nej. Arkitekt: Björn Sahlqvist, Arkitektstudion AB
INRIKES

Ingen folkomröstning om moské trots 8 500 namn

PappersupplaganNya Tider v. 44

Sverigedemokraterna i Karlstad samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att kunna ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige, men de andra partierna säger nej. Detta trots att Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare röstade emot detaljplanen och menade att marken borde användas till att bygga bostäder.

Publicerad: 1 november, 2017, 19:07

 • Svenska

Läs även

Det var den 19 juni som alla partier utom SD, M och KD röstade igenom moskébygget. Socialdemokraterna kallade M:s och KD:s nej för ”sent påkomna populistiska svepskäl”. SD gav sig dock inte och lyckades samla in 8 490 namnunderskrifter, vilket är mer än de 10 procent av befolkningen som krävs för att ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige.

För att besluta om en folkomröstning behövs stöd från en tredjedel av de 61 politikerna i kommunfullmäktige, och även om SD bara har fyra mandat skulle det ha räckt om också M och KD ställt sig bakom. Nu meddelar dock även dessa två partier att de tänker rösta emot att karlstadsborna får något att säga till om.

M och KD motiverar bland annat sitt beslut med att en folkomröstning bara skulle vara rådgivande och majoriteten i fullmäktige skulle inte bry sig om folkviljan. Det vore att ”ingjuta falska förhoppningar, föra karlstadsborna bakom ljuset”, skriver de i ett offentligt uttalande. De menar även att en folkomröstning skulle ”öka polariseringen i samhället”.

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

Moskén kommer att ligga precis bredvid en skola. Karta: Karlstad kommun

 

Kommunen publicerade i mars en utredning som är tänkt att bemöta invånarnas oro. Man hänvisar bland annat till Polisen, Brottsförebyggande centrum, skolor och socialtjänsten, och hävdar att ”enligt dem har vi i Värmland ingen problematik med våldsbejakande extremism med kopplingar till islam, däremot växer den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen”.

Den planerade moskén kommer att stå granne med Nobelgymnasiet, vilket också tas upp i kommunens utredning. ”Frågor kopplat till otrygghet för kvinnor/tjejer som passerar, vistas i området där det i anslutning till moskén kommer att förekomma män i grupp. Det ingår inte i kommunens uppdrag att säkerställa lag och ordning, utan det har primärt polisen. /…/ Karlstad har särskilt utpekade poliser som för dialogen med Islamiska kulturföreningen.”

Planerna har överklagats av några privatpersoner som bor i närheten, men i mitten av oktober avslog Mark- och miljödomstolen i Vänersborg överklagandena.

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Planskiss för moskén. Bild: Karlstad kommun

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Och vad gör Ulf Kristersson i ”moderaterna” åt saken?

  • Varmlandstok

   Det viktiga är väl vad karlstadsborna nu gör med sina oförskämda politiker.
   Ulf Kristersson har ingen befälsrätt i Karlstad och Regeringens är begränsad

 • Varmlandstok

  ”Ingjuta falska förhoppningar. Föra katlstadsborna bakom ljuset.”
  De vet alltså vad folk egentligen vill i Karlstad.
  Är politiker stolta över sitt värv?

 • KRAFT DURCH PEPE

  Folkmordet på svenskarna rullar på..

 • klarsyn

  ”enligt dem har vi i Värmland ingen problematik med våldsbejakande
  extremism med kopplingar till islam, däremot växer den högerextrema
  Nordiska motståndsrörelsen”
  Nej, inte än. Men så är moskén inte byggd än.
  Bygger man moskén så är väl risken stor att Nordiska Motståndsrörelsen växer ytterligare.

 • HelmerK

  ”En folkomröstning skulle öka polariseringen i samhället”. Ett nej till en folkomröstning är ju det som verkligen kommer att öka polariseringen!
  Förstår politikerna inte vad de är på väg att ställa till med?

  • Anders Stark

   Självklart förstår dem det, de förstår också att det hade blivit ett överväldigande ”nej” om det blev en omröstning. Därför behöver de någon ursäkt för att låta bli att genomföra omröstningen.

 • Jo

  Ett till hån mot folket.Det är som att säga, det är vi som bestämmer och ni har ingenting att säga till om

 • Bossebuss

  Vi står inför samma hot hos oss på västkusten, om att det ska byggas en moské för 1000 rättroende muslimer och detta dessutom på mycket viktig kulturhistorisk mark, där kommunen bara gjort en ytterst summarisk ”arkeologisk utgrävning” för att lugna kritikerna. Man har bara skrapa på ytan av det översta jordlagret, Men redan där fann man rester av ett viktigt slag som stod mellan danskar och svenskar 1676.
  Där ska nu kommunen låta bygga en moské och detta dessutom mellan två stora bostadsområden. Det gjordes en namninsamling och på bara tre dagar fick man in ÖVER 700 namnteckningar, men som lokaltidningen uppgav bara bestod av ”några namnteckningar”.
  Vi är utsatta för en systematisk islamisering av vårt land och våra ansvariga politiker begriper inte vad det är de har att vänta sig av denna dominant form att politiskt samhällssystem, förklädd till religion bara för att lura oss. Begriper de inte att muslimerna missbrukar vår religionsfrihet? Tydligen inte?

 • Bödeln

  politikerna från M och KD har säkert blivit mutade.

 • micklaren

  Här skulle de politiker som var för en folkomröstning, ändå anordna en.
  Det ska vara en riktig folkomröstning där folk går till en vallokal för att avge sin röst. Tänk vilken uppmärksamhet detta hade rönt.

 • Peder Bergström

  8 490 namnunderskrifter indikerar hur människor ställer sig i frågan. Sannolikt hade en folkomröstning inte utfallit i SD:s favör. Klokt beslut.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend