Skip to Content

Ingen kritisk granskning av flyktingvågen i media

Publicerad: 24 september, 2015, 09:09

  • Svenska

Läs även

Miljoner människor från Tredje världen vill till Europa. Vissa av dem har flytt från krig, andra inte. Vad är det som gör att så många människor söker sig just till Europa, och särskilt många till lilla Sverige?

Svaret är att de lockas till ”landet av mjölk och honung” där de fått höra att allt är gratis. Mycket få journalister, politiker och andra makthavare i vårt land gör sitt jobb och försöker ta reda på vad som styr migrantströmmarna.

Ett undantag är Bengt Eriksson på Östersunds-Posten, som i veckan avslöjade hur flyktingsmugglare lockar migranter att betala omkring 100 000 kronor för resan till Sverige. I sin reklam skriver smugglarligorna att Sverige är det bästa landet att komma till, med Tyskland på andra plats. ”Här får man snabbast uppehållstillstånd och det går snabbast att återförenas med sin familj, påstås det bland annat”, skriver Eriksson och fortsätter: ”[D]et påstås att svenska arbetsförmedlingen just gått ut med en prognos om att Sverige varje år måste få in 46 000 nyanlända för att samhällets hjul ska hållas i rullning. Och svenskarna är ett vänligt folk som hälsar invandrare och flyktingar med öppna armar.” Han lyfter också fram mer bisarra exempel: ”Det publiceras bilder på blonda skönheter och man skriver att upprörda svenska kvinnor demonstrerar eftersom de kräver män.” Det sprids även uppgifter om att Sverige delar ut pengar som placerats på utländska konton av president Assad till nyanlända syrier.

All heder åt Eriksson för detta ack så sällsynta exempel på undersökande journalistik, men hans artikel brister i analysen genom att den lyfter fram flyktingsmugglarnas lögner som problemet. Det verkliga problemet är att det mesta av det de skriver är sant.

Faktum är att den gravt politiserade Arbetsförmedlingen gick ut med att vi måste få in 64 000 (inte 46 000) nyanlända per år ”för att finansiera välfärden”. Detta ”som kompensation för det sjunkande antalet inrikesfödda”. I klartext: för att ersätta svenskarna.

Det är också sant att det är i Sverige som man lättast får uppehållstillstånd och kan ta hit hela sin släkt på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Andra exempel som Eriksson lyfter fram som flyktingsmugglarnas lögner är snarare lindriga överdrifter eller helt enkelt sant: ”Innan man får en egen bostad inkvarteras flyktingarna på hotell samtidigt som staten står för alla levnadsomkostnader”, med mera.

Seriösa granskningar av de så kallade pull-faktorer som drar hit folk är så gott som helt frånvarande i den svenska samhällsdebatten. Inte heller så kallade push-faktorer, förhållanden som får människorna att lämna sina hemländer, granskas allsidigt. Till skillnad från systemmedia, som blundar för elefanten i rummet, har Nya Tider löpande rapporterat om aktörerna bakom de krig som nu föröder stora delar av Mellanöstern och Nordafrika, och hur välmående stabila samhällen så snabbt kunnat omvandlas till rykande ruinhögar.

Den 15 september gick den buddhistiske ledaren Dalai Lama ut med ett budskap som borde göra honom till rasist i svenska etablissemangets ögon. ”Att ta hand om åtskilliga tusen flyktingar är fantastiskt, men samtidigt måste man tänka på de långsiktiga lösningarna, hur man får riktig fred och riktig utveckling, främst genom utbildning, i de muslimska länderna”, menade han inför en publik i Oxford, Storbritannien. Tvärtemot konsensus i svensk systemmedia slog han fast: ”Det är omöjligt för alla att komma till Europa”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Fejk-teve luras i biståndskampanj

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGHur många kan luras att skänka pengar till projekt för fattiga? Det finns många fattiga i världen, men varken Afrika eller Sydostasien ser ut som flera av de stora biståndsprojekten vill framställa dem. De konstruerar en bild av ”den andre” som primitiv och passiv för att gåvogivarna ska känna sig goda och duktiga. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg går igenom några aktuella exempel.

Etablissemanget pressas tillbaka på bred front

Ett nytt år att växa och utvecklas är här

VICE CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend