Skip to Content

Ingen kritisk granskning av flyktingvågen i media

Publicerad: 24 september, 2015, 09:09

  • Svenska

Läs även

Miljoner människor från Tredje världen vill till Europa. Vissa av dem har flytt från krig, andra inte. Vad är det som gör att så många människor söker sig just till Europa, och särskilt många till lilla Sverige?

Svaret är att de lockas till ”landet av mjölk och honung” där de fått höra att allt är gratis. Mycket få journalister, politiker och andra makthavare i vårt land gör sitt jobb och försöker ta reda på vad som styr migrantströmmarna.

Ett undantag är Bengt Eriksson på Östersunds-Posten, som i veckan avslöjade hur flyktingsmugglare lockar migranter att betala omkring 100 000 kronor för resan till Sverige. I sin reklam skriver smugglarligorna att Sverige är det bästa landet att komma till, med Tyskland på andra plats. ”Här får man snabbast uppehållstillstånd och det går snabbast att återförenas med sin familj, påstås det bland annat”, skriver Eriksson och fortsätter: ”[D]et påstås att svenska arbetsförmedlingen just gått ut med en prognos om att Sverige varje år måste få in 46 000 nyanlända för att samhällets hjul ska hållas i rullning. Och svenskarna är ett vänligt folk som hälsar invandrare och flyktingar med öppna armar.” Han lyfter också fram mer bisarra exempel: ”Det publiceras bilder på blonda skönheter och man skriver att upprörda svenska kvinnor demonstrerar eftersom de kräver män.” Det sprids även uppgifter om att Sverige delar ut pengar som placerats på utländska konton av president Assad till nyanlända syrier.

All heder åt Eriksson för detta ack så sällsynta exempel på undersökande journalistik, men hans artikel brister i analysen genom att den lyfter fram flyktingsmugglarnas lögner som problemet. Det verkliga problemet är att det mesta av det de skriver är sant.

Faktum är att den gravt politiserade Arbetsförmedlingen gick ut med att vi måste få in 64 000 (inte 46 000) nyanlända per år ”för att finansiera välfärden”. Detta ”som kompensation för det sjunkande antalet inrikesfödda”. I klartext: för att ersätta svenskarna.

Det är också sant att det är i Sverige som man lättast får uppehållstillstånd och kan ta hit hela sin släkt på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Andra exempel som Eriksson lyfter fram som flyktingsmugglarnas lögner är snarare lindriga överdrifter eller helt enkelt sant: ”Innan man får en egen bostad inkvarteras flyktingarna på hotell samtidigt som staten står för alla levnadsomkostnader”, med mera.

Seriösa granskningar av de så kallade pull-faktorer som drar hit folk är så gott som helt frånvarande i den svenska samhällsdebatten. Inte heller så kallade push-faktorer, förhållanden som får människorna att lämna sina hemländer, granskas allsidigt. Till skillnad från systemmedia, som blundar för elefanten i rummet, har Nya Tider löpande rapporterat om aktörerna bakom de krig som nu föröder stora delar av Mellanöstern och Nordafrika, och hur välmående stabila samhällen så snabbt kunnat omvandlas till rykande ruinhögar.

Den 15 september gick den buddhistiske ledaren Dalai Lama ut med ett budskap som borde göra honom till rasist i svenska etablissemangets ögon. ”Att ta hand om åtskilliga tusen flyktingar är fantastiskt, men samtidigt måste man tänka på de långsiktiga lösningarna, hur man får riktig fred och riktig utveckling, främst genom utbildning, i de muslimska länderna”, menade han inför en publik i Oxford, Storbritannien. Tvärtemot konsensus i svensk systemmedia slog han fast: ”Det är omöjligt för alla att komma till Europa”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

Vad mobilzombie-föräldrar lär sina barn: Du är ingen

OPINION: JULIA CAESARÖverallt ser vi dem: människor som går omkring som fjärrstyrda zombies, oavbrutet fjättrade vid en mobiltelefon i handen. Det gäller även föräldrar som är tillsammans med sina barn. Mobilstirrandet är en form av missbruk, och det skadar barnets utveckling. All tidig utveckling sker i samspelet mellan barn och föräldrar. Utan ett ”du” kan inget ”jag” bli till.

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Coronahaveriet – Handlings­förlamning utan facit i hand!

KRÖNIKAMed snigelfart, vankelmod och beslutsångest som främsta redskap vid katastrofer agerar våra politiskt valda företrädare utifrån ett mångårigt mönster – katastrofen ska vara fullbordad innan ett resolut agerande kan åstadkommas. Att vara ute i förebyggande syfte finns inte på kartan.

Coronaviruset avslöjar globaliseringens svagheter

KRÖNIKAGlobaliseringen som skulle leda till ett jämställt paradis på jorden har istället blivit ett hot mot vår existens. Det har ingen räknat med.

Avskaffa stödområdena – låt glesbygden få behålla sina rikedomar

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend