Skip to Content

Oktoberfest ställs in för första gången på över 70 år. Foto: Pixabay/Ria Sopala
UTRIKES

Ingen Oktoberfest i München

Digital utgåva

Många småföretag som brukar ta igen på gungorna vad de förlorat på karusellerna under Oktoberfesten, ser sig utan hopp om framtiden när överborgmästaren i München, Dieter Reiter, den 21 april kungjorde beslutet att stoppa vad som hävdas vara världens största folkfest.

Publicerad: 23 april, 2020, 13:53

  • Svenska

Läs även

Bayerns ministerpresident Marcus Söder (CSU) och delstatsregeringen fruktar att Covid-19 åter skall flamma upp, därför stryps turismen i Bayern genom fortsatt massiva åtgärder. Det mest kännbara för ekonomin blir en total inställning av Oktoberfesten i München. Överborgmästaren i München, Dieter Reiter (SPD), medgav att det blir ett bittert piller för invånarna att svälja. Det är första gången på över 70 år som det blir inställt. På en gemensam presskonferens förklarade de båda politikerna Söder och Reiter sina beslutsgrunder.

– 70 procent av besökarna på Münchens Oktoberfest är hemmahörande i Bayern, sade Reiter, det här blir redan nu ett bittert piller för invånarna, menade han. Väl medvetna om att bortfallet av turistintäkterna blir en katastrof, gällde det för politikerna att övertyga om det nyktra och förnuftiga bevekelsegrunderna till det ödesdigra beslutet.

Söder fyllde i efter Reiters dystra besked:

– Det kan gå att i en serveringslokal att hålla avstånd under måltider, men i ett öltält blir det alldeles för nära. Hur viktig Oktoberfesten är för ekonomin blir uppenbart i betraktelsen av att den 2018 genererade en omsättning på 1,2 Milliarder Euro inklusive inkvarteringar av turister. Årligen kommer det runt sex miljoner besökare till Münchens Oktoberfest som varar ett par veckor.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

KULTUR

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend