Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Umeå tingsrätt. Tingsrätten valde att sparka nämndemannen Henrik Agerhäll (SD) för texter som han skrivit anonymt på nätet, men en vänsterpartist som uttryckt sig positivt om Revolutionära fronten får arbeta kvar. Foto: Nya Tider
Umeå

Ingen prövning av V-märkt nämndeman

Att skriva i glödande positiva ordalag om ett ”solidaritetsbudskap” med en knivman från våldssekten Revolutionära Fronten är inget som får dig sparkad som nämndeman i Umeå. Det visade sig när SD-politikern Henrik Agerhäll själv fick sparken som nämndeman efter att Västerbottens-Kuriren avslöjat att han använt ordet ”neger” på nätforumet Flashback för sex år sedan.

Publicerad: 3 april, 2015, 19:13

  • Svenska

Läs även

Vad får en nämndeman egentligen skriva på nätet? Frågan blev aktuell när Henrik Agerhäll (SD) sparkades från sitt uppdrag som nämndeman i Förvaltningsdomstolen den 5 mars efter att Västerbottens-Kuriren (VK) skrivit om några inlägg han gjort på nätforumet Flashback.

Artikeln i VK är ett typexempel på drevjournalistik och kan objektivt konstateras innehålla ett stort antal överdrifter, strategiska utelämnanden och grova vinklingar. Ett flygblad som Agerhäll skrev och delade ut 2009, och som Nya Tider tagit del av, är i verkligheten mest en sammanställning av statistik och sifferuppgifter. Det innehåller 56 källhänvisningar till källor som SCB, BRÅ och medier som DN, SvD och norska Aftenposten som exemplifierar problem med mångkulturen. Vad VK:s läsare i stället fick veta om flygbladet var att det ”beskrev invandrare som knarkare, analfabeter och våldtäktsmän”.

Agerhälls motdrag

Utifrån ”en misstanke om att nämndemän behandlas olika av lagmannen beroende på vad nämndemannen tycker om svensk invandringspolitik” kollade Agerhäll upp andra nämndemän vid förvaltningsrätten för att se om han kunde hitta någon som uppfört sig mer tvivelaktigt än han själv. Han fann en sådan nämndeman i Daniel Nyström (V).

Förutom att vara vänsterpartistisk nämndeman sitter Nyström, 33, också med i fem olika kommunala bolagsstyrelser och är vice samt tillförordnad ordförande i homosexlobbygruppen RFSL Umeå. Han har skrivit ett antal märkliga inlägg på sin blogg – som ironiskt nog ligger på Västerbottens-Kurirens hemsida.

I sin skrivelse till domstolen lyfter Agerhäll fram åtskilliga exempel som han anser sammantaget gör Nyström olämplig som nämndeman.

RF-hyllning

blogginlägg01

FB-inlägg01

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Striden om EU-avgiften blir allt tuffare

ANALYSI och med Brexit tappar EU netto cirka 90 miljarder kronor. Som Nya Tider tidigare rapporterat pågår ett intensivt arbete inom EU för att dels ta bort avgiftsrabatterna för nettobetalande länder, som Sverige, och dels för att höja avgiften för att kompensera minst halva bortfallet vid Brexit. Sveriges riksdag har, så här långt, varit tydlig med att inte acceptera en höjd EU-avgift. Men Socialdemokraterna börjar vackla och skickar fram debattörer som skall bädda för att Sverige kan vika ner sig.

Vad får vi för pengarna? – Nedläggningsvåg av kommunala äldreboenden

INRIKESMer eller mindre dagligen nås vi av rapporter om nedläggning av äldreboenden i en mängd olika kommuner. Samtidigt pekar all statistik på att behovet av särskilda äldreboenden av olika slag ökar kraftigt de närmaste åren. Vissa kommuner motiverar nedläggningarna med att det saknas pengar och att man måste göra stora besparingar. Få pratar om konsekvenserna för de boende på nedläggningshotade boenden och ännu tystare är det om migrationens effekter.

Finansministern vill öka statslånen för att betala kommuners invandringskostnader

INRIKESMånga kommuner går på knäna på grund av migrationen. Nu föreslår finansminister Magdalena Andersson (S) att Sverige ska öka statslånen för att finansiera det hela.

Rusta kryper till korset om korslösa kyrkor

INRIKESEfter att det uppmärksammats att lågpriskedjan Rusta inför julen säljer dekorationskyrkor utan kristna kors har stormen blåst rejält på sociala medier. Nu är detaljhandelsjätten dock djupt ångerfull och skyller det hela på klantighet och misstag. Till Nya Tider säger Rustas pressansvariga inte helt opassande att ”vi nu får krypa till korset och erkänna att vi gjort fel”.

SD stryker konservativa förslag – i hopp om att bilda konservativt block

INRIKESDet är ett parti med gott självförtroende som samlas för Landsdagar i Örebro den 21-24 november. Efter riksdagsvalet 2018, som beskrivits som något av en besvikelse, har partiet återigen tagit fart i opinionen och ligger klart över 20 procent i de flesta mätningar. Genom att ta bort konservativa förslag vill partiet göra det lättare för KD och M att börja samarbeta med partiet.

Högerextrema bakom sprängningarna?

INRIKESI ett märkligt påstående utan bevis lägger kriminologen Leif GW Persson fram teorin att de många sprängningarna, nästan 200 än så länge i år, skulle kunna bero på ”högerextremister”. Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna. Samtidigt menare forskare på Försvarshögskolan att kopplingen snarare går till massinvandringen och islamister.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

”Våra bostäder är ingen gräddfil för nyanlända!”

INRIKESHur kommunerna i Stockholmsregionen väljer att göra när det kommer till att låta nyanlända migranter få bo kvar i kommunala hyresrätter, trots att de tillfälliga bostadskontrakten under den så kallade etableringsperioden löpt ut skiljer sig avsevärt. En del kommuner låter invandrarna bo kvar år efter år, medan andra kommuner inte gör det.

Gå till arkivet

Send this to a friend