Skip to Content

Umeå tingsrätt. Tingsrätten valde att sparka nämndemannen Henrik Agerhäll (SD) för texter som han skrivit anonymt på nätet, men en vänsterpartist som uttryckt sig positivt om Revolutionära fronten får arbeta kvar. Foto: Nya Tider
Umeå

Ingen prövning av V-märkt nämndeman

Att skriva i glödande positiva ordalag om ett ”solidaritetsbudskap” med en knivman från våldssekten Revolutionära Fronten är inget som får dig sparkad som nämndeman i Umeå. Det visade sig när SD-politikern Henrik Agerhäll själv fick sparken som nämndeman efter att Västerbottens-Kuriren avslöjat att han använt ordet ”neger” på nätforumet Flashback för sex år sedan.

Publicerad: 3 april, 2015, 19:13

  • Svenska

Läs även

Vad får en nämndeman egentligen skriva på nätet? Frågan blev aktuell när Henrik Agerhäll (SD) sparkades från sitt uppdrag som nämndeman i Förvaltningsdomstolen den 5 mars efter att Västerbottens-Kuriren (VK) skrivit om några inlägg han gjort på nätforumet Flashback.

Artikeln i VK är ett typexempel på drevjournalistik och kan objektivt konstateras innehålla ett stort antal överdrifter, strategiska utelämnanden och grova vinklingar. Ett flygblad som Agerhäll skrev och delade ut 2009, och som Nya Tider tagit del av, är i verkligheten mest en sammanställning av statistik och sifferuppgifter. Det innehåller 56 källhänvisningar till källor som SCB, BRÅ och medier som DN, SvD och norska Aftenposten som exemplifierar problem med mångkulturen. Vad VK:s läsare i stället fick veta om flygbladet var att det ”beskrev invandrare som knarkare, analfabeter och våldtäktsmän”.

Agerhälls motdrag

Utifrån ”en misstanke om att nämndemän behandlas olika av lagmannen beroende på vad nämndemannen tycker om svensk invandringspolitik” kollade Agerhäll upp andra nämndemän vid förvaltningsrätten för att se om han kunde hitta någon som uppfört sig mer tvivelaktigt än han själv. Han fann en sådan nämndeman i Daniel Nyström (V).

Förutom att vara vänsterpartistisk nämndeman sitter Nyström, 33, också med i fem olika kommunala bolagsstyrelser och är vice samt tillförordnad ordförande i homosexlobbygruppen RFSL Umeå. Han har skrivit ett antal märkliga inlägg på sin blogg – som ironiskt nog ligger på Västerbottens-Kurirens hemsida.

I sin skrivelse till domstolen lyfter Agerhäll fram åtskilliga exempel som han anser sammantaget gör Nyström olämplig som nämndeman.

RF-hyllning

blogginlägg01

FB-inlägg01

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend