Skip to Content

Ingrid Björkman, docent i litteraturvetenskap, var mellan 1993 och 2005 en av de främsta förkämparna för en restriktiv invandringspolitik, bland annat som företrädare för nätverket Folkviljan och mass­invandringen, medförfattare till flera böcker och offentlig debattör. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Ingrid Björkman: Pionjär för svenskt invandringsmotstånd

PappersupplaganNya Tider v. 39

”Vi har varit naiva”, säger politiker i dag när de vill tona ned sin egen roll i att skapa alla problem som massinvandringen fört med sig. Det har dock länge funnits de som varnat för utvecklingen och krävt att politikerna skulle lyssna. Nya Tider har intervjuat docent Ingrid Björkman som varit aktiv i debatten sedan 1990-talet och skrivit flera böcker i ämnet.

Publicerad: 27 september, 2019, 16:34

 • Svenska

Läs även

Ingrid är en påfallande pigg pensionär. När vi träffar henne går hon visserligen med kryckor, men det beror på en tillfällig skada i foten. Samma dag som vi intervjuar henne hinner hon även med att vakta en konstutställning i sin hemstad Båstad och att få en artikel publicerad på Karl-Olov Arnstbergs blogg ”Invandring och mörkläggning”. När hon pratar är det med många skratt och gester, och när hon berättar om saker som hänt gör hon det ofta genom att citera båda sidor i en konversation med stor inlevelse.

Ingrid berättar att de första fröna till hennes invandringskritiska hållning såddes när hon under 1980-talet jobbade på universitetet i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Jag hade ett stort forskningsanslag från Styrelsen för u-landsforskning, SAREC. Bland annat för att studera relationen mellan kultur och politisk utveckling, vilket var jätteintressant. Mitt första arbete handlade om ett teaterprojekt i Kenya och kom ut i bokform så småningom. Det andra handlade om kvinnolitteratur och blev också en bok senare.

– Det jag upptäckte var att varje gång jag kom ner till Nairobi, där jag bodde i långa perioder, så var det någon eller några av mina kollegor där nere som hade försvunnit. ”Var är Waigwa?” kunde jag fråga. ”Ja, han är i Leeds”, kom svaret. ”Varför är han där?” undrade jag. ”Han fick ett stipendium.”

Fältarbete i Afrika, 1986. Ingrid Björkman menar att alla som engagerar sig för världens fattiga borde vara emot massinvandringen som inte bara förstör Sverige utan även bromsar tredje världens utveckling. Foto: Privat

 

Problemet var bara att Waigwa och många andra av Ingrids afrikanska kollegor som rest till Europa aldrig kom tillbaka till Afrika. Istället skaffade de sig flyktingstatus på falska grunder och stannade kvar.

– De var ju inga flyktingar! De hade fått statliga stipendier för att resa utomlands och studera, då är man inte förföljd! säger Ingrid med eftertryck.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Visst var politikerna naiva! De trodde i sin enfald att landet skulle översvämmas av det “kompetensregn” som drog in över vårt land? skall vi vara ärliga fanns det en uppsjö av svenskar som insåg vansinnet med den ohämmade invandringen och påtalade att i förlängningen kollapsar vårt samhälle?
  Nu förhöll det sig så, att det här var en medveten satsning av den globala oligarkin och O. Palme var väl insatt i den planen. Senare tillstötte även Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt till de som var invigda i planen att sänka välfärden och även förutsättningarna för länder där dessa invandrare kom ifrån? Oligarkerna slog s.a.s. två flugor i en smäll, haverera vårt land, men även “flyktingarnas”.
  Våra kommuner dinglar redan i repet och numer finns inga reserver som kan rädda dessa från konkurs och alla som kan flyttar utomlands och snart lider landet av stor kompetensbrist, som ytterligare spär på förfallet.
  Från att hylla “kompetensregnet” har naiva, eller rättare korkade politiker försatt den svenska ekonomin i ett strupgrepp som blir svårlöst?

 • Snövit

  Jag blir alltmer imponerad av Björkmans insikter ju mer jag hör och läser om henne.

 • Robert Wallén

  “Vi motståndsmänniskor behöver samarbeta mer och understödja
  varandra, även om vi tycker olika om vissa saker.”

  Vi har ett bensinupprop och de e bra. Vi behöver också ett kraftigt upprop för Sverige och
  det svenska folket, för ett maktutbyte, massåtervandring och ett extraval nästa år, anser jag.

  “Det bästa vi kan göra för oss själva och för tredje världen är att skicka hem många av dem som redan finns här…”

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend