Skip to Content

Aktivister för djurskydd fångade den horribla händelsen på film. Stillbild: Djurrättsalliansen
INRIKES

Inhyrda migrantarbetare slog ihjäl hönor på Sveriges största äggproducent

Digital utgåva

Den 6 augusti publicerade organisationen Djurrättsalliansen filmmaterial som visar hur hönor plågas till döds med hugg och slag av arbetare i en av stallarna på Sveriges största äggproducent CA Cedergren i Mönsterås. Åtminstone en av de arbetare som går lös på de försvarslösa djuren är afrikan. Ansvarig chef för djurfrågor på Länsstyrelsen säger att företag som CA Cedergren borde ge alla sina medarbetare grundlig utbildning i svensk djuretik och lagstiftning, även anställda som på något sätt är inhyrda.

Publicerad: 14 augusti, 2020, 19:26

 • Svenska

Läs även

Utanför Mönsterås i östra Småland har Sveriges största äggproducent CA Cedergren sin verksamhet med enorma stallar. Därifrån säljs ägg från så kallat ”frigående höns”, bland annat under namnet Lantägg, som är en vanlig syn på hyllan för konsumenterna i både Icas, Coops och Axfoods butiker. Varumärket ”Lantägg” vill få konsumenten att tro att äggen kommer från idylliska, ursvenska bondgårdar, och likaså vill CA Cedergren försöka visa på god djuromsorg när man skriver på förpackningarna att äggen kommer från ”frigående höns”. Detta är dock en bild som inte håller streck, åtminstone enligt Djurrättsalliansen, för i det enorma fabrikskomplexet har CA Cedergren tillstånd att ha uppemot två miljoner hönor samtidigt, och varje dag levereras cirka 1,2 miljoner ägg under märket ”Lantägg” av fabriken. Varje stall rymmer omkring 91 000 hönor, och efter drygt ett år är hönornas kroppar utslitna, varpå de stoppas i lådor och körs till ett slakteri, och de hönor som inte får plats i djurtransporterna måste avlivas på annat sätt.

Klämdes och slogs ihjäl

Den 6 augusti offentliggjorde organisationen Djurrättsalliansen filmmaterial som skulle visa sig innehålla groteska scener i både bild och ljud av hur hönor plågades till döds av arbetare i en av stallarna. Det hela handlade om de hönor som så att säga hade blivit över då de övriga djuren som CA Cedergren betraktade som ”uttjänta” skulle fraktas iväg i lådor till ett slakteri.

Det som visas i Djurrättsalliansen är makabra och omskakande bilder. Först ser man hur en av arbetarna, som utifrån utseendet är afrikansk, tar en höna och lägger henne i en dörröppning, varpå han slår igen dörren med kraft. Hönan flaxar emellertid upp, skrikande, och arbetaren tar återigen tag i hönan och slänger henne i en container och slår henne med en påk. Till slut tystnar hennes skrik. Andra bilder visar arbetare som urskillningslöst slår hönor som befinner sig på golvet med både käppar och påkar. Även dessa misshandlas till döds.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Charta-77

  Även om de saknar utbildning så förväntar man sig att:

  1. De har några spår av empati även gentemot djur.

  2. De kan tänka själva.

  Båda frågorna besvaras med nej!

 • Dacke

  Tacka fan för att vi måste ställa krav på arbetskraften, såväl inom djurhållningen som inom äldrevården! Det är allmänt känt att inom Islam existerar ingen empati för djur (eller kristna) vilket vi nyligen fick bevistat genom Samhällsnytts videor om det besinningslösa djurplågeri som de utsätts för. Att importera arbetskraft ifrån Afrika är att importera djurplågeri? Frågan är förstås, hur utbildar men en analfabet till att förstå, “att så får man inte göra”? Vi får nu hoppas att CA Cedergrens städar ut den “ohyra” som annars förtär företagets fortlevnad?

  • plexgear

   Inget mer kommer i vårt hushåll att köpas från Cedergrens! Har man så dålig koll på sina anställda så är det nog riktigt illa bakom kulisserna i ledningen!

  • Anna Catherine af Trampe

   Djurplågeri är vanligt också bland icke muslimer. Just nu plågas hundar i Sydkorea innan de blir mat. Denna “kultur” är utbredd i större delar av Asien.

   • Dacke

    Tyvärr!

 • AndMyNameIsBobbyBrown

  För bedrövligt! Vilket besinningslöst djurplågeri. Jag mår illa.

  Påminner om det filmklipp som jag för några år sedan kom över av en ren tillfällighet. På filmklippet som är filmat av en “svensk slaktare”, på ett “hönseri” som ligger någonstans i Blekinge, på vägen mellan Karlshamn och Sölvesborg, så filmas det när anställda (som är av olika etnicitet) blåser upp kycklingar med högtrycksluft i rumporna, tills de sväller upp som ballonger och spricker sönder.

  En lagerarbetare jagar kycklingar med sin truck, kör efter och över kycklingar på “intaget” till slakteriet. Någon form av “poängtävling” pågick, med att kvadda djuren under truckens hjul.

  En annan idiot till anställd ser medvetet till att kycklingarna “hängs upp på ett felaktigt sätt”, när de ska hängas upp och ner i ett löpande band i takhöjd. Detta medför att kycklingarnas huvuden inte kapas, innan de plockas och skållas per automatik då de förs in i någon form av maskineri, som ingår i slaktprocessen.

  Några ärthjärnor spelade fotboll med halvdöda kycklingar i ett utrymme inom slakteriet, medan de tog en rökpaus.

  Det mest makabra jag sett, vad gäller slakteri och djurhållning och idioti och ondska bland “anställda”. Jag kontaktade slakteriet och delgav dem mitt material och klargjorde att jag nu hade vetskap och fakta på bordet. Även Länsstyrelsen kontaktades.

  Jag förstår inte varför det inte utförs oanmälda inspektioner på landets alla slakterier? Varför inte?

  Installera kameror?

  • plexgear

   Det kallas för korruption när Länstyrelsernas inspektörer inte agerar trots missförhållanden!

 • Kyrko Besökare
 • birgerr

  UTBILDNINg INOM ÄLDREVÅRDENborde varit lika angelägen som inom djurvården

 • Old timer

  Sverige har en fullständigt galopperande arbetslöshet och vi hyr in utländsk arbetskraft! Men Lille Löfven hat ju sagt att de har koll.För några år sedan renoverade man husen jag bor i. Av hela den styrkan på tunt 30 man var det EN som var svensk,förmannen resten var polacker. Inget om om polackerna för de är väldigt arbetssamma. Fins det ngt byggföretag som inte gör det samma?

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend