Skip to Content

KOMMUNICERAR MEDICINSK DATA MED LJUS. Den inre sensorn sänder ut ett fluorescerande ljus som den yttre batteridrivna enheten registrerar optiskt innan den reläar informationen vidare till en mobiltelefon, laptop eller internet och alla där tänkbara mottagare. Den yttre enheten fästs utanpå huden, över den inre sensorn. Så här skriver tillverkaren på sin hemsida: ”Profusas unika bioteknikmetod övervinner det största hindret för långvarig användning av biosensorer i kroppen: en främmandekroppsreaktion [som innebär att kroppen stöter bort främmande material]. Varje liten biosensor är en mjuk flexibel fiber, ungefär 5 mm lång och 500 mikrometer i diameter, som är utformad för att vara biologiskt kompatibel med kroppens vävnader och därmed möjliggöra kontinuerlig övervakning, samtidigt som man övervinner effekterna av lokal inflammation eller avstötning. Infällt finger visas för storleksjämförelse. Illustrationer: Profusa
ANALYS

Injicerbar nanoteknik upptäcker Covid-19, sänder hälsodata till internet – Finansieras av amerikanska försvarsdepartementets DARPA… Gates hävdar att tekniken inte finns

PappersupplaganNya Tider v. 40

Amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är på väg att godkänna injicerbara bioimplantat som med avancerad nanoteknik bland annat ska kunna upptäcka Covid-19 – innan symptom uppstår. Implantatet, som växer ihop med mänsklig vävnad och därmed har potential att förbli i kroppen permanent, kommer sedan i realtid inifrån personen att kunna sända medicinsk data via internet till en eller flera mottagare. Projektet sponsras av bland annat det mytomspunna militärforskningsinstitutet DARPA. Denna typ av nanoteknik kan efter FDA-godkännande injiceras samtidigt med befintliga eller nyutvecklade vaccin.

Publicerad: 3 oktober, 2020, 18:45

 • Svenska

Läs även

Amerikanska försvarsdepartementet har sponsrat teknikföretaget Profusa i Silicon Valley för att utveckla en teknik som ska kunna övervaka medicinska värden i människokroppen och sända dem till internet i realtid. Det som kan verka vara ren science fiction testas på bland annat soldater medan dessa rader skrivs.
Det handlar om ett injicerbart implantat tillverkat av ett avancerat material som kal­las hydrogel. Fackmagasinet BioOptics World beskriver det som ”Injicerbara biosensorer som blir ett med kroppens vävnad”. På nätet kallar vissa det för ”mikrochip”, men tillverkaren själv kallar det för ”ett smart gelé”.

Med hjälp av sensorn ska människor kopplas upp mot internet och övervakas dygnet runt. En re­klamfilm för tekniken visar en äldre man som sover hemma medan han övervakas på distans av sin läkare, samt en soldat som får instruktioner från kommandocentralen beroende utifrån uppmätt syrehalt och mjölksyra i kroppen.

Det mjuka flexibla millimeterstora implantatet placeras 2-4 mm under huden och kräver en yttre enhet, bara några centimeter stor, som fästs på huden precis över sensorn. Enligt Profusas beskrivning kommunicerar de två enheterna med varandra med hjälp av ljussignaler. Mottagaren i sin tur kan kopplas upp mot en mobiltelefon eller med WiFi mot internet och kontinuerligt sända information om förändringar i kroppskemin och and­ra värden.

Profusa hävdar att tekniken inte bara kan användas för att upptäcka Covid-19 hos allmänheten, utan även kan göra det innan symtom uppstår. Säljargumentet är därför att alla världens människor bör få detta implantat injicerat i folkhälsans namn, då sensorn kan upptäcka begynnande infektion innan personen blir smittsam, och speciellt då Covid-19, enligt tillverkaren. Förebyggande åtgärder för folkhälsan är precis också det miljardären och finansiären Bill Gates är en av världens främsta förespråkare av gällande inte minst vacciner – som biosensorn också kan injiceras tillsammans med.

ÖVERVAKAS I REALTID. Tekniken lanseras med bilder på hur anhöriga kan följa släktingars hälsotillstånd på distans från det egna hemmet eller från jobbet, men hälsodatan kan också skickas till många and­ra mottagare. Stillbilder: Profusa

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Med tanke på myndigheternas och deras systemmediers drev mot folket om vikten av att ta det kommande vaccinet, är det så att detta redan ingår i det? Flera stater i USA har ju aviserat att det ska bli obligatoriskt och i Victoria är de ekonomiska incitamentent att ta det extremt ”övertalande”. Jag tycker att detta pekar på vikten av att absolut vägra ta kommande vacciner. Är jag nojig?

  • belyst

   Nej det är du inte. Har själv redan bestämt att neka vaccinering.

 • Dacke

  En klok människa låter sig inte vaccineras! I synnerhet inte efter Covid-19! Det här öppnar oanade möjliheter för makthavare att ta kontrollen över varje enskild person – som låtit/låter sig vaccineras mot alla ”virus” som vi ”måste” vaccineras mot i framtiden? Gör man inte det så får man räkna med att få alla sina konton nedstängda och tar man vaccinet blir man också avstängd för – ”lagtrots”!

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend