Per Björklund. Foto: Nya Tider
Per Björklund. Foto: Nya Tider

Insikter från årets Bokmässa

Nya Tider fick stöd och uppmuntrande ord från många besökare, men även en del utställare på Bokmässan, ibland från oväntat håll. Per Björklund, Nya Tiders skribent och medverkande i tidningens monter, berättar om olika incidenter han varit med om under de häktiska dagarna.

Årets bokmässa var i många avseenden betydligt bättre än förra årets eftersom kulturvänsterns bojkott gjort att nya utställare fått chansen. Tyvärr svek publiken till följd av hotet från våldsvänstern och ryktesspridning om att mässan var stängd under lördagen när NMR demonstrerade. En hel del vänsterliberaler och vänsterextremister lyste också med sin frånvaro som publik. Överlag fick Nya Tider ett mycket positivt bemötande med några få undantag. Inga protestaktioner genomfördes mot montern i år. Ett tjugotal extremister försökte storma mässan, men stoppades av polis redan i entrén.

Bojkotten har inneburit ett stort ekonomiskt bakslag för Bokmässan. När jag talade med Bertil Falck, Bokmässans grundare, uppgav han att de har förlorat miljoner på mediedrevet. Man kan bara hoppas att tillfredsställelsen av att göra rätt i någon mån kompenserar det och att det på sikt kommer att löna sig.

Många utställare gratulerade oss, bland de lite mer oväntade kan nämnas Röd Oktoberförlaget som med kommentaren ”åker ni ut står vi på tur” välkomnade mig för en diskussion i deras monter. Även Ahmadiyyamuslimerna välkomnade mig för och tackade för att vi står upp för yttrandefriheten. De har ju själva varit i blåsväder nyligen för att de uttryckt åsikten att man inte skall äta grisar för att de är homosexuella, vilket faktiskt förekommer. Hur det påverkar fläskets duglighet som föda hann vi inte diskutera.

En annan utställare med judisk bakgrund tackade mig också, hon var glad att hon i år inte trakasserats av antisemitiska utställare. På grund av risken för mediedrev håller jag henne anonym. Också en rad etablerade medieprofiler gav oss sitt stöd, men kan inte heller vara öppna med detta. Ett undantag är Navid Modiri, författare och debattör, som inte håller med om de åsikter han tror vi har, men ändå stöder vår rätt att ställa ut.

En tråkig incident
Har du någonsin blivit ombedd att gå din väg för din grupptillhörighets skull? Efter att mässan stängt för allmänheten den första kvällen anordnas det monterfester, och jag brukar stanna kvar för att umgås med trevliga personer jag träffat under dagen.

Ibland säger någon till mig att jag inte vet hur det känns att utsättas för rasism. Jag blev inte ombedd att gå på grund av min etnicitet, den är densammas som alla andras på Bokmässans monterfest, eller, ja, städarna verkar huvudsakligen vara från Afrika, i stort sett den enda färgklicken i ett homogent hav av vita kulturmänniskor på monterfesten. Någon enstaka aktivist har inbjudits till mässan för att tala om sin kamp mot rasism, men uppenbarligen inte till festen. Så kallade rättvisekrigare försöker ständigt utvidga rasismbegreppet till att omfatta grupper som de själva kan identifiera sig som, därför förekommer det att feta privilegierade vita tanter anser sig utsatta för ”rasism” – inte bara på grund av sitt kön utan också för sin ålder, fetma och anskrämlighet. Skall man gå på deras definition av rasism är jag också utsatt för rasism. Jag är höger, inte extremhöger utan mer åt det gammelmoderata hållet, det är en egenskap som är svår att ändra på precis som det är svårt att ändra sin hudfärg och därför blev jag ombedd att gå. Ljusglimten i det hela är att en annan utställare skällde ut ägaren till det aktuella förlaget, detta trots att förlaget är en av hennes kunder. Sådant värmer och ger hopp om mänskligheten.

Den alternativa verkligheten
Två händelser på mässan gav mig nya insikter. Det ena var en paneldiskussion hos Författarförbundet. Jag och några till från Nya Tider satt som åhörare när deras bild av Nya Tider presenterades. Enligt dem satt vi ensamma i vår monter, ingen talade med oss och vi gick inte ut för att höra på andra. Själva skulle paneldeltagarna absolut inte komma bort till vår monter. Det var då det slog mig att det var sig själva de beskrev, kombinerat med paranoida fantasier om ”den andre”, ett kärt tema för kritik i dessa kretsar.

Den andra händelsen rör Bokmässans stora alternativa snackis, boken Farfar har tre fruar.

 

Farfar har tre fruar

Jag blev uppmärksammad på boken av en bekant och gick för att titta på den. Efter att ha läst den var jag inte så upprörd som stormen på nätet, eftersom boken var rent deskriptiv och inte förespråkade månggifte.

Jag diskuterade boken med en av utställarna på platsen som konstant blandade ihop oss med Fria Tider. Efter att ha berättat för henne att jag troligen inte skulle skriva om boken skildes vi åt. Jag kom senare tillbaka med vår gambiske muslimske supporter Sambou Darbou för att få höra hans syn på boken. Han var också av den åsikten att boken var deskriptiv och talade med de somaliska utställarna om vikten av att inte ta med sig detta till Sverige, och att även Koranen stödde detta resonemang.

När Fria Tider senare publicerade en artikel om boken utlöste det en bisarr händelsekedja. Damen jag pratat med kom till Nya Tiders monter och skällde ut en av oss, som inte hade en aning om saken, för artikeln som Fria Tider publicerat. När jag berättat bakgrunden för honom sökte han upp henne för att förklara hur det låg till, och dagen därpå passerade även jag förbi deras monter och såg att boken var borta. Jag talade då med utställaren och sade att det var tråkigt och att de skulle lära sig av Nya Tider och inte backa om de tycker att de har rätt. Nästa gång möttes jag av den upprörda damen. Enligt hennes beskrivning hade vår medarbetare varit hotfull, inte genom vad han sagt eller gjort, utan för att han är en stor man. Jag beskylldes också för att ha hånat dem genom att fråga utställaren om han inte var karl nog att ha kvar boken, dessutom skall jag ha haft med mig ”en otrevlig svart man”. Beslutet att ta bort boken skulle enligt henne ha tagits för att utställarna hotats av mist tio besökare. Om det är så är det givetvis mycket allvarligt, men med tanke på hur hon fantiserat ihop allt annat hon berättade för mig kan jag inte ta det på allvar.

Det är den andra insikten jag fick på mässan, de människor som motarbetar fria media lever i en alternativ verklighet, där allt som inte passar in i deras påhittade världsbild är hotfullt.

Sedan mässan har jag i viss mån ändrat åsikt om boken. Efter samtal med bland annat Cate Mukei, Nya Tiders medarbetare från Kenya, står det klart för mig att det är mycket provocerande för kvinnor som inte ställer upp på dessa värderingar att boken normaliserar dem. En fråga man kan ställa sig är om en deskriptiv bok med till exempel titeln ”Farfar var lägervakt” hade ansetts vara en lämplig  bok för tyskättade barn i Sverige. De tyskättlingar jag talat med säger nej. Författaren Oskar Trimbel har nu dragit tillbaka boken från all försäljning. Om det sker av rätt orsak är det ett bra beslut.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

🟠 UNGERN Svenska medier och politiker är som bekant snara att rikta påhopp mot Ungern för landets konservativa politik. När Viktor Orbán i sitt tal till nationen år 2019 lovade att kvinnor som väljer att skaffa barn ska få stora skattelättnader, i ett försök att främja familjebildning och barnafödande, skrev dåvarande socialminister Annika Strandhäll att det ”osar 30-tal” om den politiken. Exakt24:s utsände Erik Almqvist passade på att fråga en ungersk ledamot i EU-parlamentet, Hidvéghi Balázs, om saken.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Försörjningskedjan har redan i praktiken kollapsat, priset på en mängd varor skjuter i höjden och till och med amerikanska Fed tvingas nu erkänna att inflationen inte är ”temporär” som de sade tidigare i år. Vid sidan av mat är energi den mest förödande att bli en dyr bristvara. Där är vi redan med skenande priser på kol, olja och naturgas. Den sista har gått upp nästan 2 000 procent på ett år. Det leder till stigande bränsle- och elpriser som redan svider i europeiska plånböcker. Men handlar det om en verklig brist eller är den medvetet skapad av globalisterna och deras lydstater för att framtvinga den totala omställning av världen och våra liv som dessa ljusskygga krafter kräver?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.