PAVEL GUBAREV, född 1983 i Sjevjerodonetsk (östra Ukraina), utropades den 3 mars 2014 till ”folkguvernör” i Donetsk, efter att aktivister i Donbas folkmilis under Gubarevs ledning hade stormat och ockuperat den regionala förvaltningsbyggnaden. Han greps några dagar senare av ukrainsk säkerhetstjänst och hotades av tio års fängelse i Ukraina. Hans frigivning blev den pro-ryska rörelsens huvudsakliga krav. Den 7 maj släpptes han i utbyte mot tillfångatagna officerare från den ukrainska underrättelsetjänsten SBU. Foto: Zuerst

Intervju med Pavel Gubarev – En av ”Nya Rysslands” ledare förklarar sin syn på inbördeskriget i Ukraina

Pavel Gubarev, ”folkguvernör” i Donetsk, är en av ledarna för upproret mot Kiev i östra Ukraina. Han fängslades av ukrainsk underrättelsetjänst den 6 mars, men släpptes i en fångutväxling två månader senare. I en exklusiv intervju med det tyska nyhetsmagasinet Zuerst förklarar Gubarev vad kriget handlar om för honom och de så kallade separatisterna. Intervjun publicerades först i Nya Tider vecka 25.

Pavel Gubarev, i väst undrar man hur krisen i Ukraina har eskalerat så mycket. Hur kunde det bli så här?
– Det är en mycket lång historia. Enkelt uttryckt: Detta område är historiskt sett inte Ukraina utan Nya Ryssland. Här har man alltid talat ryska, man har stått Ryssland nära, och även etniskt är befolkningen till övervägande del ryssar.

Men Nya Ryssland var likväl en del av Ukraina?
– Ja, till följd av historiska orättvisor från Sovjettiden. Det hade främst ekonomiska orsaker. Men det skulle visa sig vara en tidsinställd bomb som nu detonerar. Många ansedda analytiker har sedan länge talat om Ukrainas upplösning. Till exempel beskrev Samuel Huntington det i sin bok Clash of Civilizations. Han beskrev flera möjliga scenarier, bland annat militärt sönderfall – vilket är precis vad som sker i dag. Några italienska forskare i kretsen kring Club of Rome publicerade en omfattande artikel i tidskriften Limes år 2009 om det faktum att Ukraina är uppdelat i östra och södra Ukraina med Krim, och centrala och västra Ukraina.

Hade det, sett ur din synvinkel, varit möjligt att undvika en storskalig konflikt?
– En politisk lösning hade givetvis varit möjlig. Många politiker, analytiker och intellektuella har länge pratat om att Ukraina borde bli en federation, eller ännu bättre en konfederation. På så vis hade man kunnat minska de kulturella spänningarna.

Vad menar du?
– När exempelvis 100 procent av människorna i Donetsbäckenet, i Donetsk och Luhansk, är rysktalande, men man bara får tala ukrainska i förskolor, skolor, universitet och till och med biografer, då leder det till spänningar. När min son frågade mig varför pedagogen på deras förskola pratade ryska i telefon, men pratade med barnen på ett språk de inte förstår – detta var när han varit på dagis för första gången – så var det väldigt svårt att förklara för barnet att vi lever i en stat där man vill stöpa om ryssarna till ukrainare. Eller åtminstone få ryssarna att hata sitt historiska hemland Ryssland. Emellertid har projektet misslyckats. Genom den så kallade ”Euromajdan”, vilken vi ser som en blodig och väpnad kupp, har alla dessa spänningar som byggts upp hos oss under lång tid, detonerat.

Vad leder denna detonation till?
– Jag tror att den kommer att dela Ukraina. Närmare bestämt i det ”riktiga Ukraina” och Nya Ryssland. Vårt Nya Ryssland är ekonomiskt högt utvecklat. Det finns åtta regioner som kommer att bilda Nya Ryssland. Dessa regioner, som står för bara 45 procent av befolkningen i det forna Ukraina, producerar 80 procent av Ukrainas bruttonationalprodukt. På så sätt har vi optimistiska ekonomiska förväntningar. Vi kommer att kunna ansluta oss till tullunionen och den eurasiska unionens politiska sfär. Vi kommer att underteckna den gemensamma säkerhetspakten med Ryssland och Kazakstan. För oss är det ett mycket positivt steg, en ”kulturförening”.

En ”kulturförening”?
– För oss är den ”ryska världen” en ortodox-slavisk kultur. Ur politisk och geopolitisk synvinkel handlar det om födelsen av en andra pol under Rysslands ledning.

Vilken inverkan kan denna ”andra pol” ha på världen?
– Inget mindre än en omordning av hela det globala systemet. Troligtvis kommer det förr eller senare också att leda till en omstart av det orättvisa globala finanssystemet – det system vars syfte endast är att omfördela resurser och varor till USA och dess satellitstater. Vi hoppas att denna omstart ska leda till ett mer rättvist system. I dag bestämmer en enda stat var i världen människor ska anses leva demokratiskt och var de inte anses göra det. Där man kan hitta mycket olja lever alltså alla mycket odemokratiskt, och där det inte finns olja tycks allt vara mycket demokratiskt – detta måste äntligen få ett slut! Eller varför bryr sig USA inte om att Saudiarabien inte är det minsta demokratiskt? Varför har man så goda samarbets- och handelsförbindelser med dem? Denna cyniska fars ska äntligen få ett slut. Det är illa nog att ett enda land köper upp hela världens resurser, handelsvaror och tjänster med ”gröna papperslappar” som inte backas upp av några som helst reella värden. Nog är nog!

Tror du att det finns allierade för en sådan ”omstart” utanför den ryska intressesfären?
– Världen har blivit klokare, och är till stora delar antiamerikanskt sinnad. Därför är jag övertygad om att det även kommer att ske en positiv utveckling internationellt, där Krim, Donetsk och Nya Ryssland är förspelet.

Hur går Nya Ryssland vidare härifrån?
– Vi förväntar oss nu att Nya Ryssland ska bilda en ny regering. Vi vill ha ett verkligt folkstyre. Vi räknar med att de stora egendomar som oligarkerna förvärvade genom rån under 1990-talet återgår till folket. Vi förväntar oss att den sociala rättvisan ska segra. Det är vad vi strävar efter.

Ditt land befinner sig i nödläge, i krig…
– Det finns naturligtvis många risker. Men det finns också hopp. I dag måste vi förlita oss på vår egen styrka. Ett oberoende banksystem är den första uppgiften. Regeringen arbetar redan på det. Skatterna överförs till våra korrespondentkonton. Myndigheter bildas. Utländska militärer sparkas givetvis ut. Under de aktuella krigsförhållandena är utländska truppers närvaro det primära problemet. Vi kommer att kämpa till sista blodsdroppen!

Du menar den ukrainska armén?
– Självklart.

Den stora frågan i väst är: Vilken roll spelar Ryssland egentligen? De etablerade medierna och politikerna hävdar ofta att ryssarna redan bedriver militära operationer i östra Ukraina.
– (Skrattar) Faktum är att vi fortfarande letar efter Rysslands hand som ska finnas här någonstans! Men vi tackar hjärtligt folket i Ryssland som skänker humanitärt bistånd och exempelvis överför pengar till biståndskonton. Framförallt min hustru ägnar sig åt den biten. Så det finns naturligtvis en hjälp från Ryssland.

Det talas om ”Nya Ryssland och Ukraina”. Många politiker och analytiker har föreslagit en ”bosnisk lösning” för Ukraina – en federation av två enheter. Skulle det vara en lösning?
– Nej! För oss kommer ingen bosnisk variant på fråga – endast Nya Rysslands oberoende. Folket gav oss sitt stöd i den frågan. Det är därför tåget redan har gått för den bosniska lösningen.

Men i början av året diskuterade man saken…
– I februari eller början av mars kunde vi prata om saken, men nu har blod flutit. Det är inte längre meningsfullt att diskutera det. Endast ett oberoende Nya Ryssland är lösningen.

Hur ser framtiden ut för Nya Ryssland?
– Hur det ska finnas kvar, antingen som självständig stat eller återförenat med moderlandet – Ryssland – är en sekundär fråga som jag anser bör avgöras med folkomröstning. För känslan av folkstyre ligger i att alla stora beslut måste bestämmas genom folkomröstningar. En folkomröstning ska inte bara ha en rådgivande funktion.

I Donetskbäckenet, i regionerna Luhansk och Donetsk, har en ny regering bildats. Man har satt upp en armé. Varför sker ingen sådan utveckling i andra ryska regioner, exempelvis Kharkov?
– Framförallt handlar det om att Kievjuntan kunde bringa situationen under kontroll. Man har injagat en djup skräck i folk genom massakern i Odessa där människor brändes, kvävdes och sköts. Visst, folk är rädda. Men jag ska säga dig detta: I vår folkmilis finns det väldigt många människor från Kharkov, Dnepropetrovsk, Zaporozhye, Odessa, Kherson och Nikolajev. Vår folkmilis, som nu är omgiven av en styrkemässigt överlägsen fiende och under ledning av Igor Ivanovitj Strelkov leder en ojämn kamp, vill naturligtvis befria de andra ryska regionerna. Folkmilisen saknar dock vapen och utrustning medan Kiev även sätter in flygvapnet… Maktbalansen, särskilt vad gäller vapenteknologi, är inte till vår fördel. Men Napoleon sa en gång att anden är tre gånger så viktig som materiell makt. I vårt fall är anden tio mot ett! Och vi kommer att vinna eftersom vi inte kommer att ge upp. För oss är detta det fosterländska kriget!

 

Intervju: Sergey Belous
Översättning: Nya Tider

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

”Flyktingar välkomna – men bara från väst!”

En seger för Orbán

🟠 UTRIKES Europeiska unionen har insett att man behöver Ungern på sin sida för att kunna fortsätta att pumpa in pengar till Ukraina. Bryssel planerar nu att frigöra miljarder i undanhållna EU-medel för Ungern i utbyte mot att landet släpper fram hjälpen till Ukraina.

USA: Nytt invandringsrekord

USA: Nytt invandringsrekord

🟠 Tre fjärdedelar av de som korsar gränsen illegalt blir kvar. Under USA:s nuvarande regering har invandringen från Latinamerika slagit nya rekord. I år hade enligt gränsmyndigheterna 2 388 350 illegala invandrare korsat USA:s södra gräns redan i mitten av september – vilket är ett nytt rekord med en dryg vecka kvar av räkenskapsåret 2023. Dessutom utvisas betydligt färre än tidigare.

Tornados i USA blir mindre farliga

Tornados i USA blir mindre farliga

🟠 UTRIKES En nyligen publicerad studie om tornados i USA visar att de har tappat i intensitet under de senaste decennierna och har också orsakat mindre skada. Klimatförändringarna, som sägs ska leda till fler naturkatastrofer, verkar inte följa klimatfanatikernas förutsägelser.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.