Skip to Content

Exakt24 drivs av Erik Almqvist som är chefredaktör, Sanna Hill som är ansvarig utgivare och Markus Jonsson som är redaktör för Exakt24 Insikt. Foto: Exakt24
KULTUR

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

PappersupplaganNya Tider v. 19

I november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Publicerad: 9 maj, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Erik och Markus har båda en bakgrund inom media och alternativmedia. Markus har tidigare varit chefredaktör för SD:s nättidning Samtiden och innan dess var han ledarskribent på lokaltidningar och längre tillbaka i tiden också chefredaktör för MUF:s medlemstidning.
Erik drog igång Samtiden och har även skrivit till och från på Samhällsnytt och i Nya Tider.

– Innan dess har jag varit politiskt engagerad en längre tid, vilket jag tycker är jämförbart. Både politik och journalistik handlar om att engagera sig i samhället, granska och informera och på så vis på sikt förhoppningsvis kunna bidra till att förbättra samhället, förklarar han.

Almqvist är mycket positiv till de så kal­la­de alternativmediernas utveckling under 10-talet.

– Jag upplever att alternativmedierna har lyckats fylla en roll som länge inte axlades av någon, genom att lyfta perspektiv, historier och fakta som de etablerade medierna undviker – framför allt inom ämnesområden kopplade till migration och kriminalitet. Men även säkerhetspolitik, utrikespolitik och miljöfrågor är områden där etablerad media sällan har velat eller vågat granska etablerade agendor och konsensus kritiskt.

Men även om han betraktar också Exakt24 som en alternativmedia, så menar han att de gör en lite annorlunda produkt jämfört med övriga aktörer i sfären.

– Exakt24 kompletterar de övriga alternativmedierna väl genom att fokusera mindre på de senaste brotten och invandringsrekorden och istället mer på reflektion och analys. Vi fokuserar på videoformatet och försöker samtidigt hålla ett lättsamt tonläge som inte är allt för dystert.

Markus är kanske mest synlig genom programmet På agendan, där veckans nyheter analyseras av honom själv och en gäst.

– Vi jobbar mycket med analys och diskussion, lyfter in nya röster och etablerar nya ”tyckare” och experter som kan stå som alternativ till det gäng som snurrar runt i etablerade medier, förklarar han och fortsätter:

– Alternativmedia har varit helt avgörande för att vi överhuvudtaget har någon rapportering kring exempelvis migrationsfrågor i Sverige. Min förhoppning med Exakt24 är att vi ska kunna ta nästa steg för alternativmedia och bli mer än en nyhetsförmedlare. Vi vill kunna driva ”agendasättande” journalistik, för att citera Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, på samma sätt som de stora mediehusen.

Flera olika program. På Exakt24 har Bianca Muratagic (till vänster) ett eget program vid namn ”Biancas Sverige”. Första gästen var Izabella Nilsson Jarvandi. Foto: Exakt24

 

Exakt24:s mest populära produktion hittills är ett filmreportage från Östermalm där en bomb precis hade detonerat. Flera boenden i området talar ut ohämmat för Exakt24:s reporter och även Martin Timell dyker upp och säger sin mening om händelsen.

– Östermalmsbomben har setts av överlägset flest, nästan en halv miljon visningar. Där fick vi med alla ingredienser: En uppseendeväckande nyhet, bombning på Östermalm. Upprörda grannar som talade ut. Och dessutom en kändis i form av Martin Timell som är från området och råkade springa in i vår reporter Jesper Johansson. En del av inslaget spelades även i SVT.

Sveriges första oppositionella TV-hus

Precis som Avpixlat/Samhällsnytt och Fria Tider en gång etablerade alternativmedia för skriven journalistik vill Exakt24 göra samma resa inom TV. Visionen är att bli ett nytt TV-hus i stil med SVT Play.

– På sikt vill vi bli ett fullödigt mediehus med en heltäckande tablå med alla typer av program. Det är inte så att det nuvarande systemet bara legitimerar sig självt genom vinklade nyhetssändningar. Det sker över hela spektrat och vi behöver finnas där också och erbjuda vår syn av saken, säger Markus Jonsson.

Erik Almqvist inflikar:

– Vårt material har nu setts över tre miljoner gånger och det är oerhört kul att vi på så vis har kunnat bli en faktor. Men vi vill kunna bygga ut vår verksamhet betydligt – framför allt på filmsidan där vi vill dra igång fler TV-program och göra långt fler reportage ute ifrån samhället, i aktuella frågor.

Men även om Exakt24 har visat att de kan genomföra proffsiga produktioner, reportage och återkommande veckoprogram så räcker resurserna än så länge inte till för att ta nya steg.

– Nej, inte i dag. Hittills har vi jobbat mycket med donationer, men vi har tvingats inse att det inte räcker hela vägen. Därför startade vi Exakt24 Insikt, som är vår prenumerationstjänst med låst premiummaterial. Detta är inget som går ut över vårt ordinarie material, det vill vi fortsatt hålla öppet för alla, utan Insikt är ett tillskott med extra, fördjupande artiklar och poddar som får våra läsare och tittare närmare redaktionen, säger Markus.

Erik berättar att nästa steg blir att söka presstöd för Exakt24 Insikt och på så vis stärka ekonomin.

– För varje krona du som prenumerant betalar så kan vi få fem kronor till vår verksamhet. Vi behöver ungefär 700 prenumeranter till innan vi kan ansöka om stödet och varenda prenumeration är oerhört värdefull för oss. Så du som inte redan prenumererar – gå in och teckna en prenumeration nu! Och om du redan prenumererar – teckna en prenumeration åt en familjemedlem eller vän!

Varje vecka spelas ”På agendan” in, ett nyhetsfokuserat program med Markus Jonsson som programledare. Här med Lennart Matikainen. Foto: Exakt24

 

Han menar att det bara handlar om några kronor i veckan för den enskilde, men är helt ovärderligt för att skapa en slagkraftig kanal som motsäger systemmedia. På frågan om det är rätt att göra sig beroende av staten svarar han:

– Man kan ha principiella åsikter om presstödet och själva idén att staten ska finansiera medier. Men nu har vi den modell vi har i Sverige och som oppositionell media måste vi göra allt vad vi kan för att inte bara överleva utan också ta oss fram, växa och utmana de etablerade drakarna.

Jag frågar var de tror att Exakt24 befinner sig om ett respektive fem år.

– Om ett år har vi precis beviljats presstöd och är i full gång att lansera våra kommande satsningar. Om fem år har vi en TV-kanal på nätet som sänder dygnet runt, vi har reportrar i fler delar av landet och ett antal nya programledare och TV-profiler som driver sina egna program med mycket interaktion med tittarna.

Vi avrundar intervjun med ett löfte om att återkomma för en ny intervju om ett respektive fem år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Klosterörterna finner nya vägar

KULTURReformationen innebar stora förändringar för människorna i vårt land. Den katolska tron med Jungfru Maria och helgonen genomsyrade vardagen. Under denna tid var inte läs- och skrivkunnigheten allmän. Det var viktigt med böner och ramsor som man lärde sig utantill. Dessa knöt an till det gudomliga. Läkeörterna ansågs vara Jungfru Marias särskilda växter. För att örterna skulle hjälpa var det viktigt att be till både Jungfrun och helgonen. Med reformationen förändrades detta. Det gällde att finna nya vägar.

Den okända kyrkan i Sverige

KRÖNIKA

Ole Dammegårds museum i Göteborg

KULTUROle Dammegård är välkänd i kretsar som inte nöjer sig med den officiella förklaringen av olika händelser som Palme­mordet och mordet på John F Kennedy. Nu finns chansen att studera hans arbete och liv fram tills i dag i ett litet museum, fyllt av föremål från hans liv. Museet ligger i Göteborg och är öppet efter överenskommelse.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Eketorps borg, en återuppbygd äkta fornborg

KULTURPå Öland finns Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Den heter Eketorps borg och uppfördes på 300-talet e.Kr. för att skydda befolkningen från anfall. Eketorp blev senare en plats för offerriter och idag är det ett fascinerande besöksmål som har öppet under både sommaren och hösten.

Husmor på vikingatiden

KULTURHemmet och gården utgjorde det centrala i tillvaron för vikingatidens människor. Det var kvinnorna som hade ansvaret för att allting fungerade på gården och i hushållet. Symbolen för denna viktiga uppgift var nyckeln. Arkeologer har funnit många nycklar i kvinnogravar från vikingatiden. Nu får vi lära känna en kvinna, en husmor som vi kan kal­la Gunlög, och se hur en husmors liv kunde gestalta sig på vikingatiden.

Svenskt konsthantverk – en nästan glömd del av den äkta svenska kulturen

KULTURDen stora importerade massan av föremål i glas och porslin, trä och textilier förpassar den svenska traditionella formgivningen till kulturens rand. Det gäller nu att inte bara uppmuntra till inköp, men också att lära den unga generationen vad skönhet och estetik innebär. Ett estetiskt sinne skapas av en estetisk själ och gör livet så mycket mer behagligt. På svenska glasbruk lever hantverkstraditionen, yrkesskickligheten och arbetsglädjen vidare.

Trädgården i Ytterjärna

SVENSKA RESMÅLSöder om Stockholm, vid Järna, reser sig Saltå kvarns industribyggnader över det omgivande landskapet. Det är något av ett utropstecken som klart signalerar att här finns något som är annorlunda. En trädgård som erbjuder vila i en vänlig natur, samt vidgade vyer mot ett annat sätt att tänka.

Gå till arkivet

Send this to a friend