Skip to Content

Exakt24 drivs av Erik Almqvist som är chefredaktör, Sanna Hill som är ansvarig utgivare och Markus Jonsson som är redaktör för Exakt24 Insikt. Foto: Exakt24
KULTUR

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

PappersupplaganNya Tider v. 19

I november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Publicerad: 9 maj, 2020, 16:52

 • Svenska

Läs även

Erik och Markus har båda en bakgrund inom media och alternativmedia. Markus har tidigare varit chefredaktör för SD:s nättidning Samtiden och innan dess var han ledarskribent på lokaltidningar och längre tillbaka i tiden också chefredaktör för MUF:s medlemstidning.
Erik drog igång Samtiden och har även skrivit till och från på Samhällsnytt och i Nya Tider.

– Innan dess har jag varit politiskt engagerad en längre tid, vilket jag tycker är jämförbart. Både politik och journalistik handlar om att engagera sig i samhället, granska och informera och på så vis på sikt förhoppningsvis kunna bidra till att förbättra samhället, förklarar han.

Almqvist är mycket positiv till de så kal­la­de alternativmediernas utveckling under 10-talet.

– Jag upplever att alternativmedierna har lyckats fylla en roll som länge inte axlades av någon, genom att lyfta perspektiv, historier och fakta som de etablerade medierna undviker – framför allt inom ämnesområden kopplade till migration och kriminalitet. Men även säkerhetspolitik, utrikespolitik och miljöfrågor är områden där etablerad media sällan har velat eller vågat granska etablerade agendor och konsensus kritiskt.

Men även om han betraktar också Exakt24 som en alternativmedia, så menar han att de gör en lite annorlunda produkt jämfört med övriga aktörer i sfären.

– Exakt24 kompletterar de övriga alternativmedierna väl genom att fokusera mindre på de senaste brotten och invandringsrekorden och istället mer på reflektion och analys. Vi fokuserar på videoformatet och försöker samtidigt hålla ett lättsamt tonläge som inte är allt för dystert.

Markus är kanske mest synlig genom programmet På agendan, där veckans nyheter analyseras av honom själv och en gäst.

– Vi jobbar mycket med analys och diskussion, lyfter in nya röster och etablerar nya ”tyckare” och experter som kan stå som alternativ till det gäng som snurrar runt i etablerade medier, förklarar han och fortsätter:

– Alternativmedia har varit helt avgörande för att vi överhuvudtaget har någon rapportering kring exempelvis migrationsfrågor i Sverige. Min förhoppning med Exakt24 är att vi ska kunna ta nästa steg för alternativmedia och bli mer än en nyhetsförmedlare. Vi vill kunna driva ”agendasättande” journalistik, för att citera Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, på samma sätt som de stora mediehusen.

Flera olika program. På Exakt24 har Bianca Muratagic (till vänster) ett eget program vid namn ”Biancas Sverige”. Första gästen var Izabella Nilsson Jarvandi. Foto: Exakt24

 

Exakt24:s mest populära produktion hittills är ett filmreportage från Östermalm där en bomb precis hade detonerat. Flera boenden i området talar ut ohämmat för Exakt24:s reporter och även Martin Timell dyker upp och säger sin mening om händelsen.

– Östermalmsbomben har setts av överlägset flest, nästan en halv miljon visningar. Där fick vi med alla ingredienser: En uppseendeväckande nyhet, bombning på Östermalm. Upprörda grannar som talade ut. Och dessutom en kändis i form av Martin Timell som är från området och råkade springa in i vår reporter Jesper Johansson. En del av inslaget spelades även i SVT.

Sveriges första oppositionella TV-hus

Precis som Avpixlat/Samhällsnytt och Fria Tider en gång etablerade alternativmedia för skriven journalistik vill Exakt24 göra samma resa inom TV. Visionen är att bli ett nytt TV-hus i stil med SVT Play.

– På sikt vill vi bli ett fullödigt mediehus med en heltäckande tablå med alla typer av program. Det är inte så att det nuvarande systemet bara legitimerar sig självt genom vinklade nyhetssändningar. Det sker över hela spektrat och vi behöver finnas där också och erbjuda vår syn av saken, säger Markus Jonsson.

Erik Almqvist inflikar:

– Vårt material har nu setts över tre miljoner gånger och det är oerhört kul att vi på så vis har kunnat bli en faktor. Men vi vill kunna bygga ut vår verksamhet betydligt – framför allt på filmsidan där vi vill dra igång fler TV-program och göra långt fler reportage ute ifrån samhället, i aktuella frågor.

Men även om Exakt24 har visat att de kan genomföra proffsiga produktioner, reportage och återkommande veckoprogram så räcker resurserna än så länge inte till för att ta nya steg.

– Nej, inte i dag. Hittills har vi jobbat mycket med donationer, men vi har tvingats inse att det inte räcker hela vägen. Därför startade vi Exakt24 Insikt, som är vår prenumerationstjänst med låst premiummaterial. Detta är inget som går ut över vårt ordinarie material, det vill vi fortsatt hålla öppet för alla, utan Insikt är ett tillskott med extra, fördjupande artiklar och poddar som får våra läsare och tittare närmare redaktionen, säger Markus.

Erik berättar att nästa steg blir att söka presstöd för Exakt24 Insikt och på så vis stärka ekonomin.

– För varje krona du som prenumerant betalar så kan vi få fem kronor till vår verksamhet. Vi behöver ungefär 700 prenumeranter till innan vi kan ansöka om stödet och varenda prenumeration är oerhört värdefull för oss. Så du som inte redan prenumererar – gå in och teckna en prenumeration nu! Och om du redan prenumererar – teckna en prenumeration åt en familjemedlem eller vän!

Varje vecka spelas ”På agendan” in, ett nyhetsfokuserat program med Markus Jonsson som programledare. Här med Lennart Matikainen. Foto: Exakt24

 

Han menar att det bara handlar om några kronor i veckan för den enskilde, men är helt ovärderligt för att skapa en slagkraftig kanal som motsäger systemmedia. På frågan om det är rätt att göra sig beroende av staten svarar han:

– Man kan ha principiella åsikter om presstödet och själva idén att staten ska finansiera medier. Men nu har vi den modell vi har i Sverige och som oppositionell media måste vi göra allt vad vi kan för att inte bara överleva utan också ta oss fram, växa och utmana de etablerade drakarna.

Jag frågar var de tror att Exakt24 befinner sig om ett respektive fem år.

– Om ett år har vi precis beviljats presstöd och är i full gång att lansera våra kommande satsningar. Om fem år har vi en TV-kanal på nätet som sänder dygnet runt, vi har reportrar i fler delar av landet och ett antal nya programledare och TV-profiler som driver sina egna program med mycket interaktion med tittarna.

Vi avrundar intervjun med ett löfte om att återkomma för en ny intervju om ett respektive fem år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • SefastTronde

  Har varit inne på Exakt24.se och läst några gånger. Men innan sajten skall räkna med några bidrag eller prenumerationer måste man visa vad man går för, intressanta reportage och artiklar helt enkelt. Själv tycker jag att man har varit för mycket “på” helt enkelt, ifråga om att tigga och hela tiden komma med pop-ups vid öppnande av varje ny artikel man vill läsa. Börjar man med den här tiggarattityden och betalväggar kan man inte räkna med någon framgång. Trots allt önskar jag gruppen lycka till, och skulle önska att det går såsom man hoppas. Tiden får utvisa hur det går. Skulle själv kunna tänka mig att bidra om det visar sig bli positivt.

  • Varmlandstok

   Ja jag menar, att man får välja mellan donationer och betalvägg.
   Jag för min del donerar till de nätsidor, som jag tycker bäst om.
   Betalväggssidorna önskar jag lycka till.

 • Simpukka

  “Biancas Sverige” var ett riktigt lågvattenmärke. Blonderad mellanöstern brud som ska leka svensk men kan knappt formulera sig begripligt ens på grundläggande svenska herregud, Otroligt pinsamt. All heder till Izabella Nilsson Jarvandi som höll masken under denna sh** erm talk show.

  • RL, Vallentuna

   Bianca nämnde i ett program att hon kom från fd. Jugoslavien. Och var så god :
   Ta en pepparkaka till !!

 • kirre

  Kommentatorsfältet fungerar på samhällsnytt.

  • Dacke

   Stämmer!

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Berättelser om Sveriges förfall och absurditeter

BOKRECENSIONKaterina Janouch gjorde sig först ett namn som sexolog, men är sedan några år en välkänd systemkritiker. Det är som sådan hon i boken Flykten från folkhemmet, en tredje del i hennes serie om det samtida Sverige, gör nedslag i ett land som frenetiskt raserar sin egen välfärd och vill byta ut den befolkning som skapat ett en gång framgångsrikt land.

Kal­lakrigsnostalgi

KULTURDet kal­la kriget utkämpades cirka 1947-1991. Det var på många sätt en icke-händelse för Sveriges del. Vi var indragna i kal­la kriget men inga slag utkämpades, inga stupade. Det skedde på andra håll, där stormakterna stred via ombud. För oss var det en fråga om att vara beredd på krig, att ha en försvarsmakt redo för insats om det värsta hände – om fienden invaderade oss. Men detta hände aldrig. Trots det kan kal­la kriget vara värt att studera. Som i denna svenska bok.

Människans älskade trädgårdar

KULTURVi öppnar den grönmålade grinden och stiger in i en ljuvlig täppa. Bredvid ingången stoltserar en av de bästa skyddsväxter man kan tänka sig, Isopen, med klara blå blommor. Trädgården är en skyddad plats. En värld av dofter, färger, friskhet, där bin och humlor surrar. Färggranna fjärilar kretsar kring blommor av alla slag. En trädgård blir gärna ett smultronställe. En plats dit vi återvänder eftersom vi mår bra av att vara där. Vi får känna oss som en del av något större. En plats där himmel och jord möts. Följ med på en vandring genom trädgårdens historia. Vi börjar med att lyssna till samtalet mellan en kung och hans rådgivare.

Profilerna berättar: Därför behövs Alternativa bok- och mediemässan

ALTERNATIVA BOKMÄSSANDatumet för den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm har flyttats till den 26 september, då arrangörerna Education4future hoppas att förbudet mot folksamlingar ska vara upphävt. Då ska ett antal författare, opinionsbildare och aktörer inom alternativa medier samlas under temat ”Journalistik och yttrandefrihet” för att träffa varand­ra och möta besökare. Flera av de inbjudna talarna och paneldeltagarna menar att den traditionella Bokmässan i Göteborg har blivit en intolerant vänsterbastion, och välkomnar detta initiativ som en möjlighet att fortfarande tala fritt och träffa and­ra med samma engagemang. Nya Tider har talat med sex av deltagarna om hur de ser på mässan och den roll som den kan fylla.

Välkommen till Östersjöns pärla!

INRIKESVill man uppleva något utöver det vanliga kan man åka till Bornholm, menar Alf Ronnby som rekommenderar en resa till ön för dem som fortfarande har semester kvar. Ökulturer är speciella och Bornholm, som också kal­las bland annat Östersjöns pärla kan erbjuda det mesta av danskt ”ö-gemyt” med korsvirkeshus, danska krogar, vita stränder, branta klippor och fiskehamnar.

En samtida hjältesaga

KULTURBOKRECENSION: I en tid av mediokra, internetfixerade företag framstår Elon Musk och hans företag som mer fantasieggande. Ty han bygger elbilar och rymdraketer. Han är en för det tidiga 2000-talet ganska unik man, en visionär som därtill kan skapa bärkraftiga företag av sina visioner. Lennart Svensson har läst en biografi om Musk.

Kronprinsessan Margareta – Stockholm slotts solstråle

KULTURHon blev aldrig drottning av Sverige, men under sin tid som kronprinsessa gjorde Margareta av Connaught ett djupt intryck på svenska folket. Hon grundade en hockeyklubb för damer, var initiativtagaren bakom en stödförening för synskadade och engagerade sig i hjälporganisationer under första världskriget. När hon dog 1920, endast 38 år gammal, sörjde hela landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend