||||Flera olika program. På Exakt24 har Bianca Muratagic (till vänster) ett eget program vid namn ”Biancas Sverige”. Första gästen var Izabella Nilsson Jarvandi. Foto: Exakt24||Varje vecka spelas ”På agendan” in, ett nyhetsfokuserat program med Markus Jonsson som programledare. Här med Lennart Matikainen.

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

I november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Erik och Markus har båda en bakgrund inom media och alternativmedia. Markus har tidigare varit chefredaktör för SD:s nättidning Samtiden och innan dess var han ledarskribent på lokaltidningar och längre tillbaka i tiden också chefredaktör för MUF:s medlemstidning.
Erik drog igång Samtiden och har även skrivit till och från på Samhällsnytt och i Nya Tider.

– Innan dess har jag varit politiskt engagerad en längre tid, vilket jag tycker är jämförbart. Både politik och journalistik handlar om att engagera sig i samhället, granska och informera och på så vis på sikt förhoppningsvis kunna bidra till att förbättra samhället, förklarar han.

Almqvist är mycket positiv till de så kal­la­de alternativmediernas utveckling under 10-talet.

– Jag upplever att alternativmedierna har lyckats fylla en roll som länge inte axlades av någon, genom att lyfta perspektiv, historier och fakta som de etablerade medierna undviker – framför allt inom ämnesområden kopplade till migration och kriminalitet. Men även säkerhetspolitik, utrikespolitik och miljöfrågor är områden där etablerad media sällan har velat eller vågat granska etablerade agendor och konsensus kritiskt.

Men även om han betraktar också Exakt24 som en alternativmedia, så menar han att de gör en lite annorlunda produkt jämfört med övriga aktörer i sfären.

– Exakt24 kompletterar de övriga alternativmedierna väl genom att fokusera mindre på de senaste brotten och invandringsrekorden och istället mer på reflektion och analys. Vi fokuserar på videoformatet och försöker samtidigt hålla ett lättsamt tonläge som inte är allt för dystert.

Markus är kanske mest synlig genom programmet På agendan, där veckans nyheter analyseras av honom själv och en gäst.

– Vi jobbar mycket med analys och diskussion, lyfter in nya röster och etablerar nya ”tyckare” och experter som kan stå som alternativ till det gäng som snurrar runt i etablerade medier, förklarar han och fortsätter:

– Alternativmedia har varit helt avgörande för att vi överhuvudtaget har någon rapportering kring exempelvis migrationsfrågor i Sverige. Min förhoppning med Exakt24 är att vi ska kunna ta nästa steg för alternativmedia och bli mer än en nyhetsförmedlare. Vi vill kunna driva ”agendasättande” journalistik, för att citera Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, på samma sätt som de stora mediehusen.

Flera olika program. På Exakt24 har Bianca Muratagic (till vänster) ett eget program vid namn ”Biancas Sverige”. Första gästen var Izabella Nilsson Jarvandi. Foto: Exakt24

 

Exakt24:s mest populära produktion hittills är ett filmreportage från Östermalm där en bomb precis hade detonerat. Flera boenden i området talar ut ohämmat för Exakt24:s reporter och även Martin Timell dyker upp och säger sin mening om händelsen.

– Östermalmsbomben har setts av överlägset flest, nästan en halv miljon visningar. Där fick vi med alla ingredienser: En uppseendeväckande nyhet, bombning på Östermalm. Upprörda grannar som talade ut. Och dessutom en kändis i form av Martin Timell som är från området och råkade springa in i vår reporter Jesper Johansson. En del av inslaget spelades även i SVT.

Sveriges första oppositionella TV-hus

Precis som Avpixlat/Samhällsnytt och Fria Tider en gång etablerade alternativmedia för skriven journalistik vill Exakt24 göra samma resa inom TV. Visionen är att bli ett nytt TV-hus i stil med SVT Play.

– På sikt vill vi bli ett fullödigt mediehus med en heltäckande tablå med alla typer av program. Det är inte så att det nuvarande systemet bara legitimerar sig självt genom vinklade nyhetssändningar. Det sker över hela spektrat och vi behöver finnas där också och erbjuda vår syn av saken, säger Markus Jonsson.

Erik Almqvist inflikar:

– Vårt material har nu setts över tre miljoner gånger och det är oerhört kul att vi på så vis har kunnat bli en faktor. Men vi vill kunna bygga ut vår verksamhet betydligt – framför allt på filmsidan där vi vill dra igång fler TV-program och göra långt fler reportage ute ifrån samhället, i aktuella frågor.

Men även om Exakt24 har visat att de kan genomföra proffsiga produktioner, reportage och återkommande veckoprogram så räcker resurserna än så länge inte till för att ta nya steg.

– Nej, inte i dag. Hittills har vi jobbat mycket med donationer, men vi har tvingats inse att det inte räcker hela vägen. Därför startade vi Exakt24 Insikt, som är vår prenumerationstjänst med låst premiummaterial. Detta är inget som går ut över vårt ordinarie material, det vill vi fortsatt hålla öppet för alla, utan Insikt är ett tillskott med extra, fördjupande artiklar och poddar som får våra läsare och tittare närmare redaktionen, säger Markus.

Erik berättar att nästa steg blir att söka presstöd för Exakt24 Insikt och på så vis stärka ekonomin.

– För varje krona du som prenumerant betalar så kan vi få fem kronor till vår verksamhet. Vi behöver ungefär 700 prenumeranter till innan vi kan ansöka om stödet och varenda prenumeration är oerhört värdefull för oss. Så du som inte redan prenumererar – gå in och teckna en prenumeration nu! Och om du redan prenumererar – teckna en prenumeration åt en familjemedlem eller vän!

Varje vecka spelas ”På agendan” in, ett nyhetsfokuserat program med Markus Jonsson som programledare. Här med Lennart Matikainen. Foto: Exakt24

 

Han menar att det bara handlar om några kronor i veckan för den enskilde, men är helt ovärderligt för att skapa en slagkraftig kanal som motsäger systemmedia. På frågan om det är rätt att göra sig beroende av staten svarar han:

– Man kan ha principiella åsikter om presstödet och själva idén att staten ska finansiera medier. Men nu har vi den modell vi har i Sverige och som oppositionell media måste vi göra allt vad vi kan för att inte bara överleva utan också ta oss fram, växa och utmana de etablerade drakarna.

Jag frågar var de tror att Exakt24 befinner sig om ett respektive fem år.

– Om ett år har vi precis beviljats presstöd och är i full gång att lansera våra kommande satsningar. Om fem år har vi en TV-kanal på nätet som sänder dygnet runt, vi har reportrar i fler delar av landet och ett antal nya programledare och TV-profiler som driver sina egna program med mycket interaktion med tittarna.

Vi avrundar intervjun med ett löfte om att återkomma för en ny intervju om ett respektive fem år.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Östersjöns guld, Bärnsten

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.