Skip to Content

Exakt24 drivs av Erik Almqvist som är chefredaktör, Sanna Hill som är ansvarig utgivare och Markus Jonsson som är redaktör för Exakt24 Insikt. Foto: Exakt24
KULTUR

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

PappersupplaganNya Tider v. 19

I november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Publicerad: 9 maj, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Erik och Markus har båda en bakgrund inom media och alternativmedia. Markus har tidigare varit chefredaktör för SD:s nättidning Samtiden och innan dess var han ledarskribent på lokaltidningar och längre tillbaka i tiden också chefredaktör för MUF:s medlemstidning.
Erik drog igång Samtiden och har även skrivit till och från på Samhällsnytt och i Nya Tider.

– Innan dess har jag varit politiskt engagerad en längre tid, vilket jag tycker är jämförbart. Både politik och journalistik handlar om att engagera sig i samhället, granska och informera och på så vis på sikt förhoppningsvis kunna bidra till att förbättra samhället, förklarar han.

Almqvist är mycket positiv till de så kal­la­de alternativmediernas utveckling under 10-talet.

– Jag upplever att alternativmedierna har lyckats fylla en roll som länge inte axlades av någon, genom att lyfta perspektiv, historier och fakta som de etablerade medierna undviker – framför allt inom ämnesområden kopplade till migration och kriminalitet. Men även säkerhetspolitik, utrikespolitik och miljöfrågor är områden där etablerad media sällan har velat eller vågat granska etablerade agendor och konsensus kritiskt.

Men även om han betraktar också Exakt24 som en alternativmedia, så menar han att de gör en lite annorlunda produkt jämfört med övriga aktörer i sfären.

– Exakt24 kompletterar de övriga alternativmedierna väl genom att fokusera mindre på de senaste brotten och invandringsrekorden och istället mer på reflektion och analys. Vi fokuserar på videoformatet och försöker samtidigt hålla ett lättsamt tonläge som inte är allt för dystert.

Markus är kanske mest synlig genom programmet På agendan, där veckans nyheter analyseras av honom själv och en gäst.

– Vi jobbar mycket med analys och diskussion, lyfter in nya röster och etablerar nya ”tyckare” och experter som kan stå som alternativ till det gäng som snurrar runt i etablerade medier, förklarar han och fortsätter:

– Alternativmedia har varit helt avgörande för att vi överhuvudtaget har någon rapportering kring exempelvis migrationsfrågor i Sverige. Min förhoppning med Exakt24 är att vi ska kunna ta nästa steg för alternativmedia och bli mer än en nyhetsförmedlare. Vi vill kunna driva ”agendasättande” journalistik, för att citera Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, på samma sätt som de stora mediehusen.

Flera olika program. På Exakt24 har Bianca Muratagic (till vänster) ett eget program vid namn ”Biancas Sverige”. Första gästen var Izabella Nilsson Jarvandi. Foto: Exakt24

 

Exakt24:s mest populära produktion hittills är ett filmreportage från Östermalm där en bomb precis hade detonerat. Flera boenden i området talar ut ohämmat för Exakt24:s reporter och även Martin Timell dyker upp och säger sin mening om händelsen.

– Östermalmsbomben har setts av överlägset flest, nästan en halv miljon visningar. Där fick vi med alla ingredienser: En uppseendeväckande nyhet, bombning på Östermalm. Upprörda grannar som talade ut. Och dessutom en kändis i form av Martin Timell som är från området och råkade springa in i vår reporter Jesper Johansson. En del av inslaget spelades även i SVT.

Sveriges första oppositionella TV-hus

Precis som Avpixlat/Samhällsnytt och Fria Tider en gång etablerade alternativmedia för skriven journalistik vill Exakt24 göra samma resa inom TV. Visionen är att bli ett nytt TV-hus i stil med SVT Play.

– På sikt vill vi bli ett fullödigt mediehus med en heltäckande tablå med alla typer av program. Det är inte så att det nuvarande systemet bara legitimerar sig självt genom vinklade nyhetssändningar. Det sker över hela spektrat och vi behöver finnas där också och erbjuda vår syn av saken, säger Markus Jonsson.

Erik Almqvist inflikar:

– Vårt material har nu setts över tre miljoner gånger och det är oerhört kul att vi på så vis har kunnat bli en faktor. Men vi vill kunna bygga ut vår verksamhet betydligt – framför allt på filmsidan där vi vill dra igång fler TV-program och göra långt fler reportage ute ifrån samhället, i aktuella frågor.

Men även om Exakt24 har visat att de kan genomföra proffsiga produktioner, reportage och återkommande veckoprogram så räcker resurserna än så länge inte till för att ta nya steg.

– Nej, inte i dag. Hittills har vi jobbat mycket med donationer, men vi har tvingats inse att det inte räcker hela vägen. Därför startade vi Exakt24 Insikt, som är vår prenumerationstjänst med låst premiummaterial. Detta är inget som går ut över vårt ordinarie material, det vill vi fortsatt hålla öppet för alla, utan Insikt är ett tillskott med extra, fördjupande artiklar och poddar som får våra läsare och tittare närmare redaktionen, säger Markus.

Erik berättar att nästa steg blir att söka presstöd för Exakt24 Insikt och på så vis stärka ekonomin.

– För varje krona du som prenumerant betalar så kan vi få fem kronor till vår verksamhet. Vi behöver ungefär 700 prenumeranter till innan vi kan ansöka om stödet och varenda prenumeration är oerhört värdefull för oss. Så du som inte redan prenumererar – gå in och teckna en prenumeration nu! Och om du redan prenumererar – teckna en prenumeration åt en familjemedlem eller vän!

Varje vecka spelas ”På agendan” in, ett nyhetsfokuserat program med Markus Jonsson som programledare. Här med Lennart Matikainen. Foto: Exakt24

 

Han menar att det bara handlar om några kronor i veckan för den enskilde, men är helt ovärderligt för att skapa en slagkraftig kanal som motsäger systemmedia. På frågan om det är rätt att göra sig beroende av staten svarar han:

– Man kan ha principiella åsikter om presstödet och själva idén att staten ska finansiera medier. Men nu har vi den modell vi har i Sverige och som oppositionell media måste vi göra allt vad vi kan för att inte bara överleva utan också ta oss fram, växa och utmana de etablerade drakarna.

Jag frågar var de tror att Exakt24 befinner sig om ett respektive fem år.

– Om ett år har vi precis beviljats presstöd och är i full gång att lansera våra kommande satsningar. Om fem år har vi en TV-kanal på nätet som sänder dygnet runt, vi har reportrar i fler delar av landet och ett antal nya programledare och TV-profiler som driver sina egna program med mycket interaktion med tittarna.

Vi avrundar intervjun med ett löfte om att återkomma för en ny intervju om ett respektive fem år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Civilisationernas kamp 1627

RECENSIONDet är välkänt att nordiska sjöfarare under vikinga­tiden gav sig ut på handels- och plundringståg, i­bland så långt bort som till Särkland, det vill säga saracenernas land, de arabiska länderna. Mindre känt är att nordafrikanska, muslimska sjörövare under århundraden gjorde Medelhavet otryggt och ända in på 1800-talet genomförde räder mot Europas kustområden i syfte att plundra och förslava. Vem vet i dag att inte ens ett så avlägset land som Island förskonades från denna sorts våld?

Ernst-Hugo Järegård – en udda figur i finkulturens salonger

KULTUREn Armanibesatt klädsnobb som skildrade mänsklig­hetens skuggsidor på alla samhällsnivåer. För många är Ernst-Hugo Järegård en av Sveriges största skådespelare och han fick också en brokig karriär kantad av kalkonfilmer, Dramatenuppsättningar och skräckskildringar. Men trots att han älskade att stå i centrum plågades han av ångest och sömnsvårigheter.

Yvigt om Sverige från en utlandssvensk

RECENSIONYlva Binder var länge utlandssvensk, och kan därför relatera till både hur Sverige har förändrats från hur hon minns det, men även jämföra med andra länder. Hennes Good Morning Sweden är skriven på engelska och man kan därför utgå ifrån att hon vill beskriva sitt arma land för en internationell publik, men samtidigt känns många problembeskrivningar främst relevanta för någon som bor i Sverige.

Den sista måltiden som blev en början, Om nattvarden, dess symboler och betydelse

PÅSKENNattvarden, som även är känd som den sista måltiden, instiftades av Jesus från Nasaret kvällen innan han fängslades och sedan dess har denna symbolrika rit varit en central del inom den kristna tron. Sättet nattvarden firas på varierar dock bland dagens kristna.

Vikingakvinnorna som reste

INRIKESMånga vikingakvinnor följde sina män på resor. De slog sig ner på olika platser och bildade familjer. De flesta är anonyma, men det finns några som omnämns vid namn. Både i den isländska sagodiktningen och i runristningar.

Thor Modéen – den tragiske komikern

KULTURTa en sup och var som en människa. Det tyckte den bullrige komikern som bötfälldes av ordningsmakten och inlett sin karriär med att få sparken efter att ha lagt häftstift på sin chefs stol. Thor Modéen levde fort och dog ung, innan den rock’n’roll-myten ens dykt upp.

ROME – Parlez-Vous HATE?

KULTUR

Modern tillbyggnad av Uppsala slott skapar protester

INRIKESUppsala kommun har planer på att utöka lokalerna för Uppsala konstmuseum, som idag inryms i slottet. Tillbyggnaden, som är tänkt att vara i modern, minimalistisk stil med en glasgång ovanpå Kung Jans port har väckt upprörda känslor. Också tanken på en hiss eller bergbana upp till slottet har kritiserats hårt.

Gå till arkivet

Send this to a friend