Skip to Content

Olivlundarna har successivt tunnats ut runt Moria då migranterna huggit ner allt fler träd utan att myndigheterna ingripit. I början av april höggs många fler ner, enligt uppgifter i grekiska medier så många som 5 000. Tidigare har migranterna bland annat slagit sönder en ortodox kyrka utanför Mytilini i början av mars. Foto: Makis Pavlelis/Tourkikanea, Infälld bild: Public Domain
GREKLAND

Invandrare på grekiska Lesbos hugger ner tusentals olivträd i attack mot europeiskt kulturarv

PappersupplaganNya Tider v. 17

Invandrare från det ökända flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos har förstört tusentals olivträd i vad grekiska tidningar beskriver som ett angrepp mot den grekiska befolkningens kulturarv och ekonomi.

Publicerad: 22 april, 2020, 15:26

 • Svenska

Läs även

Invandrarna i lägret Moria har gjort sig ökända hos lokalbefolkningen på Lesbos. Från att Turkiet inledde sin ”krigföring medelst migranter” i slutet av februari har de blivit allt mer agg­ressiva. I början av mars marscherade en mobb om runt 500 migranter mot hamnen i öns huvudstad Mytilini. De drevs tillbaka av kravallpolis, men inte förrän de vandaliserat en ortodox kyrka där de välte altaret, rev ikoner från väggarna och slog sönder inredningen.

Redan då, i början av mars, rapporterade ett fåtal medier utan­för Grekland om förstörelsen av de olivträd som den grekiska befolkningen på Lesbos odlar sedan urminnes tid. Amerikanska CNBC gjorde ett reportage från ön och konstaterade att de lokala myndigheterna ”inte har ingripit medan flyktingarna tunnar ut lundarna runt Moria”.

Kulturarv och ekonomi förstörda. Olivträden är en omistlig del av den grekiska Kulturen och utgör en viktig del av den lokala ekonomin. Eftersom det tar upp till 80 år för ett olivträd att börja ge stabil avkastning kan lokalborna tvingas plantera andra grödor istället. Foto: Makis Pavlelis/Tourkikanea

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Edde

  Reinfeldt borde ta sig till Lesbos och förklara för grekerna hur invandringen berikar och att de borde öppna sina hjärtan. Sedan kan han ta sina 100,000 :- för det goda rådet. Och kanske passa på att koppla av lite i grekiska övärlden när han ändå är där.

  • Feliks

   Pratar du om Fredrik Öppna Gylfen. Egentligen borde de som betalar honom dessa hemska pengar bestraffas. Men må hända är det ett tack för tidigare tjänster. Jag fattar inte det där.

 • hva410e

  Mycket skrämmande!!!
  Vem vill hälsa dessa marodörer välkomna?????

 • Knutkalas

  BEDRÖVLIGT har detta gjorts för att dom är tacksamma över att dom har fått en fristad där ett konstigt sätt att visa sin tacksamhet på genom att förstöra

 • ensomintevet

  Närmare en krigssituation ?

 • Dacke

  Förutom att alla dem som förr levde av turismen har tvingats stänga sina hotell/barer då ingen vill, eller törs gå genom gator och parker som stinker av “piss å skit”? Som om det inte var nog sågar “flyktingarna” ner olivträden för sin matlagning och värme. Som väl är har vi inte de här problemen i vårt land! Förutan det där med “nerskitna” parker i städerna och givetvis nedbrunna skogar, skolor, bilar m.m. För att inte tala om våldtäkter, misshandel, bomber, skottlossningar, droghandel och skolans förfall. I vårt fall är det en “naturlig” utveckling av mångkulturen, eller kanske rättare, den “biologiska mångfalden” (mångkulturen) som vi skall värna om?

 • RL, Vallentuna

  Uselt att Grekisk militär inte ingripit. Helt obegripligt.

 • Erik

  Sabotage, ta bort lägret rakt av!

 • SefastTronde

  Tänk att det här med utvisning skall vara så svårt. Ta helt enkelt migranterna på en transportbåt och sätt dem iland på den Afrikanska kusten. Efter detta illdåd bör de ha förverkat alla sina rättigheter, inklusive de rent humanitära.

 • Snappherren

  Grekerna har försatt sig i en ekonomisk kris och måste dansa efter Merkels Euro. För Merkel är endast Euro’n viktigare än invandringen. När man lånar pengar är man inte fri. Men det är grekernas val medan olivoljan sinar.

  • aapprove

   _____

   Från: Disqus [mailto:[email protected]]
   Skickat: den 23 april 2020 08:35
   Till: [email protected]
   Ämne: Re: Comment on Invandrare på grekiska Lesbos hugger ner tusentals olivträd i attack mot europeiskt kulturarv

   “Grekerna har försatt sig i en ekonomisk kris och måste dansa efter Merkels Euro. För Merkel är endast Euro’n viktigare än invandringen. När man lånar pengar är man inte fri. Men det är grekernas val medan olivoljan sinar.” Disqus

   New comments on Nya Tider

   2:34 a.m., Thursday April 23

   Snappherren

   • Snappherren

    ???

 • RL, Vallentuna

  Man förstår deras förtvivlan.
  Även i Sverige känner man förtvivlan ….inte orsakad av kalhuggna olivlundar utan av människors mentala kalhyggen . När SIFO 23 april påstår att (S) ökat i opinionen blir man bedrövad och förtvivlad . Det är så sorgligt.
  Räcker det inte med ett dödligt virus i landet ?? Skall (S) siffror dessutom öka ?
  Skall våra lidanden aldrig ta slut ?? Hur länge skall vi plågas ?

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

UTRIKESStena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Knivattack i Paris utanför Charlie Hebdos gamla kontor

UTRIKESFranska medier uppger att ett knivdåd har skett i Paris i förmiddags. Ögonvittnen talar om minst fyra skadade, varav två allvarligt. Enligt uppgift skall det ha rört sig om ett macheteliknande vapen, och offren skall ha huggits i ansiktet och i huvudet.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend