Skip to Content

Kinesisk ullhandskrabba, fotograferad på land, 150 meter från floden Elbe i Tyskland. Foto: Wikipedia/Christian Fischer
INRIKES

Invasiv art sprider sig i Sverige

Digital utgåva

Fynd av den skadliga och invasiva Kinesiska ullhandskrabban har gjorts i Torhamns skärgård. Krabban orsakar stora skador på djurliv, fiskenäring och infrastruktur i Europa sedan den kommit hit med fartyg från Kina.

Publicerad: 22 juli, 2020, 21:44

 • Svenska

Läs även

Förekomst av Kinesisk ullhandskrabba i Sverige. Bild: Havs- och vattenmyndigheten

Sverige står inför en kinesisk invasion, men det är inte kinesiska marktrupper som väller över gränsen utan en krabbart som ödelägger hela ekosystem och orsakar skador för hundratals miljoner på infrastruktur – den kinesiska ullhandskrabban som nu fångats i Torhamns skärgård vilket därmed bekräftar ännu ett utbredningsområde i Sverige.

Det var när Håkan Bergström var ute och fiskade efter flundra som han fick upp det oväntade fyndet.

– Han hade ull på händerna. Det var stora tussar med hår runt, sade Håkan Bergström till SVT om den fångade krabban.

Bara några veckor efter första fyndet hittade Håkan Bergström ännu en krabba av samma art.

– Det var en trevlig bekantskap även om man inte får släppa ut den i vattnet igen, sade Håkan Bergström.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vi har de senaste 40 åren fått lära oss om, att värna om den “biologiska mångfalden”? Vårt land har under dessa år berikats med en mängd arter som tidigare inte fanns i landet, både inom växtriket och djurlivet. ” – Den har mycket hög potential att bli väldigt många. Då kan de förändra ekosystemet och konkurrera ut andra arter”, säger Erland Letteva. Det är säkert många som tror att krabban kommit för att stanna och ingå i den naturliga faunan? Att krabban orsakar “massiva skador på dammar och kanaler”, är det pris vi får betala när en invasiv art får fäste i landet. Som en direkt följd av det trängs den egna inhemska faunan undan och får allt svårare att hävda sin existens.

 • burnedout

  Ett exempel pâ global aningslös verksamhet, utan nâgra som helst kontroller eller motmedel. Ett annat exempel pâ global verksamhet, vilken dock inte är aningslös, är den fullt planerade införseln av invasiva arter som vâr regering tvingar pâ oss och tvingar oss att betala.

 • Vielfrass

  Fattar inte varför fartygen inte värmer upp vattet ordentlig i ballasttankarna , med hälp av fartysgmotorerna , innan man släpper ut det , det skulle med största säkerhet ta död på alla oönskade fripassagerare .

  Hmmmm . . Och på tal om invasiva arter som på olika sätt tar sig in i landet ställer till stor skada , gissa själva vilken art . . . ;O) .

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend