Skip to Content

Förra årets event hölls i Oslos konserthus, men i år är det gratis och via internet. Foto: Nya Tider
EKONOMI

Investordagene den 12-15 oktober 2020 blir gratis i år

Digital utgåva

Vill du veta vad Norges främsta investerare tänker om sina investeringar? Det prestigefyllda norska evenemanget Investordagen för aktieinvesterare flyttar över till webben och blir fyra dagar långt. Den vanliga investerardagen i centrala Oslo brukar kosta flera tusen kronor – i år blir den nätbaserad och helt gratis även för svenskar.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 00:05

  • Svenska

Läs även

Den 12 till den 15 oktober bjuder den norska affärstidningen Finansavisen på ett gratis fyra-dagars nätseminarium fullspäckat av aktieanalyser, paneldiskussioner och djupdykningar i olika investerarteman.

– Vi kommer att snacka om teman som bland annat förnybar energi, makroekonomi, olja, alternativa investeringar, dessutom finns experterna redo att ge de bästa aktietipsen, förklarar Tryggve Hegnar med teamet kring Investordagene 2020.

I inbjudan till den webbaserade Investordagene 2020 förklarar man att 2020 har utvecklat sig till ett ”anerledesår” för både företag och folk i allmänhet. Detta har lett till att Investordagen 2020 i den form deltagarna är vana vid inte går att genomföra som tänkt på Clarion The Hub. Vanligtvis brukar Investordagen ske i början av juni, men datumet flyttades fram till oktober när man insåg att coronaepidemin skulle hålla i sig. Även det var för optimistiskt, få anade att den norska regeringen skulle bli bland de hårdföraste beträffande coronarestriktioner.

Finansavisen skriver i inbjudan att när tidningen inte kan genomföra Investordagen som de först tänkt så vill de göra den ännu större och mer nytänkande, nämligen att ge den digitalt och helt gratis. Det innebär också att evenemanget kommer att visas obegränsat så att svenskar eller andra i EU-länder skall kunna ta del av hela programmet utan restriktioner. Konferencierer är Finansavisens ägare Tryggve Hegnar och Elise Hvamstad.

På Investordagene framträder några av Norges främsta analytiker som presenterar vilka aktier man bör placera i och varför. Dessutom drar de fram eventuella säljkandidater och åskådliggör generella rörelser i sektorn. Det är givetvis ett klart fokus på norska aktier men vissa internationella globala jättar dyker alltid upp i sådana här sammanhang. Den som varit på motsvarande evenemang i Sverige med föreningen Aktiespararna eller fondbolagens olika kundevent, känner igen upplägget på Investordagen. Mycket riktigt är toppförvaltarna från olika fondbolag med: Stig Myrseth från Dovre Forvaltning, Jan Peter Sissener från Sissener eller Peter Hermanrud är inte alldeles okända för oss i Sverige. Pernille Skarstein Christensen från C Worldwide Asset Management är en mycket uppskattad fondförvaltare som medverkar vid Investordagene 2020. Ser man som svensk på vilka analytiker som dyker upp kanske färre känner igen namnen: Alexander Aukner från DNB Markets, Henriette Trondsen från Arctic Securities, John Olaisen från ABG Sundal Collier och Andreas Bertheussen från Kepler Cheuvreux, däremot känner man till de olika ”analytikerhusen” och deras renommé.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Storbritanniens avtal med EU – frihandel och samverkan

ANALYSStorbritanniens premiärminister, Boris Johnsson, tvekar inte: Han beskriver överenskommelsen om ett avtal om frihandel och samverkan med EU som en befrielse. Även om han inte är nöjd med uppgörelsen kring finansmarknaden ser han avtalet som en start på en ny era. EU pekar däremot på att det kommer att skapas nya hinder och att ”den fria rörligheten” försvinner. Storbritannien har lyckats genomföra Brexit, trots en massiv motpropaganda. Britternas lagstiftning kommer inte längre att lyda under EU-lagar eller vara underkastad EU-domstolens beslut.

Skatterna i budgetspelet – små men tydliga skillnader mellan partierna

EKONOMISkatteförslagen i regeringens och oppositionspartiernas budgetförslag är inte alltid så enkla att få grepp om. I denna artikel tittar vi därför på hur de olika förslagen påverkar skatteuttaget under det kommande året, om de vinner en majoritet i riksdagen. Den totala skillnaden mellan förslagen är inte mer än cirka 4 procent av det totala skatteuttaget i regeringens förslag, men vi väljer att granska de skillnader som faktiskt finns och hur de skulle fördelas, om de blev verklighet.

Statsbudgeten för 2021 – stora satsningar med ideologiska skillnader

ANALYSI regeringens (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och samarbetspartiernas (Centern och Liberalerna) förslag till statsbudget för 2021 ökar man utgifterna med totalt 105 miljarder kronor för nya satsningar. Det finns dock ett stort underskott mellan budgeterade inkomster och utgifter. I denna redovisning av regeringens budgetförslag tittar vi också på hur de samlade skatteintäkterna fördelas på olika skatteslag samt hur de fördelas till olika samhällssektorer. Vi går också igenom väsentliga delar av regeringens reformsatsningar.

Minskad privat konsumtion – snabb utveckling oroar finansbranschen

ANALYSNya data som publicerades den 10 juni visar att den privata konsumtionen i april sjönk med cirka 10 procent gentemot april förra året. Den privata konsumtionen är en vanlig värdemätare på tillståndet för ett lands ekonomi. Hela det ekonomiska systemet bygger på att vi har en successivt ökande konsumtion, det vi brukar kal­la för tillväxt. Att konsumtionen nu sjunker kraftigt, mycket snabbare och mycket mer än under finanskrisen 2009, skapar oro i landets finanskretsar.

Varierande indikationer om ekonomins utveckling manar till eftertanke

ANALYSDen kraftiga ekonomiska nedgången på börserna världen över i spåren av coronapandemin har återhämtat sig förvånansvärt snabbt. Stockholmsbörsens index OMX PI var den 23 mars i år nere på bottenrekordet minus 33 procent från 1 januari. Den 2 juni låg den indexförändringen i år på bara minus 2,6 procent. Förändringen är dramatisk, men samtidigt ytterst osäker och ”guppig”. Många väntar sig dock en stor efterfrågenedgång, vilket kan leda till nya nedgångar.

Sena åtgärder och långa handläggningstider bidrar till fler konkurser

ANALYSAv regeringens åtgärder som syftar till att stödja företag är det så kal­la­de omställningsstödet en viktig, men sen, ingrediens. Stödet, som är skatte­pliktigt, föreslås omfatta ersättning för diverse fasta kostnader upp till ett värde av 75 procent av ”coronarelaterad” omsättningsminskning, om den uppgår till minst 30 procent. Förslaget beräknas inte träda i kraft förrän den 1 juli. Samtidigt ökar företagens problem. Varsel, uppsägningar och konkurser blir fler för varje dag som går.

Bidragsbrott mot coronastöd ska utredas, men övriga bidragsbrott lämnas utanför

ANALYSBidragsbrott är ett känt gissel för välfärdssystemen. De nya stödsystem som etablerats med anledning av Covid-19-pandemins härjningar i Sverige är inget undantag. När möjligheten finns tar oseriösa personer chansen att sko sig på ett otillbörligt sätt. Regeringen har därför tillsatt en utredning som skall kartlägga risken för sådan brottslighet och åtgärder mot den. Det är bra, men samtidigt anmärkningsvärt att man inte tar sig an motsvarande brottslighet mot all annan välfärdsbrottslighet.

Bankernas vidlyftiga utlåning kan sätta igång finanskrisen

ANALYSRädslan för en bankkris blir allt tydligare genom de åtgärder som vidtas, både nationellt och internationellt. Många varnar för en ny finanskris och en snabb recession till följd av de effekter som coronapandemin orsakar. I Sverige har huvuddelen av de resurser som satsats i krisbekämpningen använts för att ge banker och finansiella företag stöd för att kunna fortsätta låna ut pengar. EU minskar kraven på bankernas kapitalbuffertar och bidrar till ökade risker.

Gå till arkivet

Send this to a friend