Skip to Content

Förra årets event hölls i Oslos konserthus, men i år är det gratis och via internet. Foto: Nya Tider
EKONOMI

Investordagene den 12-15 oktober 2020 blir gratis i år

Digital utgåva

Vill du veta vad Norges främsta investerare tänker om sina investeringar? Det prestigefyllda norska evenemanget Investordagen för aktieinvesterare flyttar över till webben och blir fyra dagar långt. Den vanliga investerardagen i centrala Oslo brukar kosta flera tusen kronor – i år blir den nätbaserad och helt gratis även för svenskar.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 00:05

  • Svenska

Läs även

Den 12 till den 15 oktober bjuder den norska affärstidningen Finansavisen på ett gratis fyra-dagars nätseminarium fullspäckat av aktieanalyser, paneldiskussioner och djupdykningar i olika investerarteman.

– Vi kommer att snacka om teman som bland annat förnybar energi, makroekonomi, olja, alternativa investeringar, dessutom finns experterna redo att ge de bästa aktietipsen, förklarar Tryggve Hegnar med teamet kring Investordagene 2020.

I inbjudan till den webbaserade Investordagene 2020 förklarar man att 2020 har utvecklat sig till ett ”anerledesår” för både företag och folk i allmänhet. Detta har lett till att Investordagen 2020 i den form deltagarna är vana vid inte går att genomföra som tänkt på Clarion The Hub. Vanligtvis brukar Investordagen ske i början av juni, men datumet flyttades fram till oktober när man insåg att coronaepidemin skulle hålla i sig. Även det var för optimistiskt, få anade att den norska regeringen skulle bli bland de hårdföraste beträffande coronarestriktioner.

Finansavisen skriver i inbjudan att när tidningen inte kan genomföra Investordagen som de först tänkt så vill de göra den ännu större och mer nytänkande, nämligen att ge den digitalt och helt gratis. Det innebär också att evenemanget kommer att visas obegränsat så att svenskar eller andra i EU-länder skall kunna ta del av hela programmet utan restriktioner. Konferencierer är Finansavisens ägare Tryggve Hegnar och Elise Hvamstad.

På Investordagene framträder några av Norges främsta analytiker som presenterar vilka aktier man bör placera i och varför. Dessutom drar de fram eventuella säljkandidater och åskådliggör generella rörelser i sektorn. Det är givetvis ett klart fokus på norska aktier men vissa internationella globala jättar dyker alltid upp i sådana här sammanhang. Den som varit på motsvarande evenemang i Sverige med föreningen Aktiespararna eller fondbolagens olika kundevent, känner igen upplägget på Investordagen. Mycket riktigt är toppförvaltarna från olika fondbolag med: Stig Myrseth från Dovre Forvaltning, Jan Peter Sissener från Sissener eller Peter Hermanrud är inte alldeles okända för oss i Sverige. Pernille Skarstein Christensen från C Worldwide Asset Management är en mycket uppskattad fondförvaltare som medverkar vid Investordagene 2020. Ser man som svensk på vilka analytiker som dyker upp kanske färre känner igen namnen: Alexander Aukner från DNB Markets, Henriette Trondsen från Arctic Securities, John Olaisen från ABG Sundal Collier och Andreas Bertheussen från Kepler Cheuvreux, däremot känner man till de olika ”analytikerhusen” och deras renommé.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

COOP under hackerattack – bristande betalningsinfrastruktur hotar livsmedelsförsäljning

VIDEOCOOP fick på eftermiddagen den 6 juli igång sitt kassasystem, som legat nere sedan helgen. Hundratals köpmarknader, men även bensinstationer och andra butiker har hållit stängt sedan det amerikanska betalningsföretaget Kaseya, som i Sverige används av Vismas kassasystem, drabbades av en hackerattack. Nya Tider har talat med experter som resonerar kring IT-säkerhet och alternativ som kontanter.

Riksrevisionen riktar återkommande kritik mot allvarliga brister i statsförvaltningen

ANALYSI sin årliga granskning av statsförvaltningens effektivitet återkommer påpekanden om allvarliga brister i hur de statliga myndigheterna styrs, bristande kontroll och stora brister i beslutsunderlag. Årets effektivitetsgranskning, som avser år 2020 och offentliggjordes den 4 juni, är inget undantag. Även i den ekonomiska revisionen riktas skarp kritik mot både regeringen och flera myndigheter, även i år avseende brister i styrning, uppföljning och kontroll.

Konsumentverket varnar för ökade konsumtionskrediter

ANALYSAllt fler hamnar i riskzonen för att bli överskuldsatta, det vill säga att man inte klarar av att betala sina skulder. Kreditköp, konsumtionslån utan säkerhet och spel pekas ut som de största riskfaktorerna i en rapport från Konsumentverket. Cirka 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden. Mellan 2010 och 2020 ökade de privata skulderna hos Kronofogden med 34 procent, till 87 miljarder kronor. Finansinspektionen och Riksbanken varnar också för systemrisker på grund av hög skuldsättning.

Swedbank har stängt ner oppositionella publicister – tillåter kriminella vänstergrupper

REPORTAGEPå kort tid har Swedbank stängt av nättidningen Fria Tider, dess chefredaktör Widar Nords personliga konto, och den högerorienterade författaren och publicisten Daniel Friberg. Man hänvisar till ”bristande kundkännedom”. Samtidigt har man i flera års tid haft ett donationskonto tillhörande en vänsterextrem grupp som bland annat skänker pengar till kriminella våldsverkare. Swedbank vägrar att förklara varför med hänvisning till banksekretessen.

Världshandelns sårbarhet illustrerades av ett sex dagar långt stopp i Suezkanalen

ANALYSÖverflyttningen av västvärldens produktion av varor till länder i Asien, främst Kina, har gjort väst helt beroende av en felfri leveranskedja. När containerfartyget Ever Given fastnade på tvären i Suezkanalen den 23 mars i år blottades detta beroende på ett högst påtagligt sätt. På bara ett par dagar var media fulla av katastrofrubriker kring händelsen. Just-in-time-filosofin visades än en gång ha drivits alltför långt, perfekt illustrerat av det sex dagar långa stoppet i kanalen.

Tysklands författningsdomstol stoppar EU:s återhämtningsfond tillfälligt

TYSKLANDTysklands författningsdomstol, något som vi saknar i Sverige, har tillfälligt stoppat ratificeringen av EU:s omskrivna återhämtningsfond och de nya så kal­la­de egna medlen för unionen. Efter en anmälan om att förfarandet med upplåning till EU:s driftbudget är olagligt, förbjöd författningsdomstolen förbundsregeringen att skriva på avtalet med EU. Förbudet är tillfälligt, men ingen vet hur långt stoppet blir. Det är inte första gången som Tysklands författningsdomstol står upp för de egna grundlagarna.

F.d. bankchef om EU:s stödpaket: Vi blir skuldslavar!

Den 24 mars röstar riksdagen om EU:s kontroversiella ”återhämtningsfond” som mer än dubblar EU:s budget. Johan Sandwall, före detta bankchef, är starkt kritisk och menar att svenska folket blir skuldslavar. I denna intervju berättar han om hur han insåg att banksystemet är ett prydamidspel och resonerar kring EU och de svenska makthavarnas globalistiska planer.

Risk för högre arbetslöshet när stödåtgärder inte kommer fram i tid

EKONOMIEnligt en ny promemoria från Svenskt Näringsliv har 10 procent av alla företag som drivs av utrikes födda företagare, cirka 10 000 stycken, slagits ut av pandemin. Det redan svåra arbetsmarknadsläget för utrikes födda riskerar därmed att förvärras kraftigt, menar nationalekonomen Johan Kreicbergs på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande. Men hela 12 procent av organisationens företagarpanel menar att man inte klarar mer än fyra månader till av restriktioner.

Gå till arkivet

Send this to a friend