Skip to Content

Najah al-Shammari, här med USA:s försvarsminister Mark Esper. Foto: Stillbild Yeni Safak
INRIKES

Irakisk bidragssnyltande minister återvänder till Sverige

Digital utgåva

Det var i förra året som Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari upptäcktes få bidrag av Sverige samtidigt som han erhöll lön som försvarsminister i Irak. Efter uppmärksamheten i media lämnade al-Shammari sin ministerpost. Nu uppger Expressen att han flyttat tillbaka till Sverige.

Publicerad: 23 juli, 2020, 16:47

 • Svenska

Det var alternativmediasajten Nyheter Idag som i november i förra året kunde avslöja att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari, som fått svenskt medborgarskap 2015, i flera år tillsammans med sin fru tagit emot bidrag. Han anmäldes då och utreddes för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan och även för folkbokföringsbrott då det framkom att al-Shammari sedan flera år bott i Irak och uppburit lön för sitt arbete som försvarsminister – men samtidigt tagit emot svenska skattebetalares pengar.

Flyttade till bidragsparadiset Sverige - på pappret

Najah al-Shammari kom till Sverige under 2009 och ansökte om uppehållstillstånd i september samma år. Han hade då ingen släkt eller bekanta i Sverige och det är oklart varför den irakiska ministern sökte om uppehållstillstånd eller varför han 2011 fick permanent uppehållstillstånd. 2012 kom hans fru och parets sex barn till Sverige. 2015, sex år efter att han kom till Sverige, blev al-Shammari svensk medborgare.

Under sin tid som folkbokförd i Sverige är det oklart hur ofta han faktiskt var i landet – men att söka bidrag kunde han. I ansökan om bidrag från Försäkringskassan hävdade al-Shammari och hans fru att de var arbetslösa och levde på socialbidrag.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Eftersom han haft socialbidrag, trots att han arbetade som minister i Irak och vad vilka asylskäl skulle han åberopa den här gången för att få komma till Sverige – troligen samma som förut- bidragsskäl? Vi läser dagligen om svenskar som är närmare 65 som släpas iväg till arbetsprövning, även om de kan påvisa skador som visar att dem är arbetsoförmögna? Eftersom det är svenskarna som skall betala kalaset för irakiska bidragssnyltare, så finns inget annat giltigt skäl, än uppnått pensionsålder? Naturligtvis får den irakiske parasiten komma till vårt land och njuta av det frikostiga bidragsbordet? Det där med att arbetsprövas kan vi glömma, för det gäller endast svenskar. Ja, det är väl bara att lyfta på hatten och säga – tack för att du valde Sverige!

 • 2ndAgendaSwexit2030

  Välkommen hem!

  Tänk vad vi har längtat efter dig. Nu kan du äntligen slå dig till ro, och börja verka och bidra, med färdigheter och saker och ting du är duktig på, som gynnar dig själv, andra medborgare och vårt land.

  Men, var försiktig var gång som du reser till och återbesöker ditt hemland, vilket du ofta gjort tidigare, så att du inte lider någon skada.

  Du är en oerhört stor och betydelsefull tillgång för landet, har det sagts mig. Just nu kommer jag tyvärr inte på något konkret, som pekar på någon tillgångsfaktor i kontexten. Låt mig få återkomma, ok?

  Det är tur att vi har en f d försvarsminister, från Irak, som har valt att flytta hit. Det måste vara bra för rikets säkerhet, tror jag. Men, jag vet inte riktigt varför det skulle vara bra för rikets säkerhet? För dåligt kan det väl ändå inte vara, eller kan det vara det?

  Mvh/
  2ndAgendaSwexit2030

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend