Skip to Content

PRESIDENT ABDUL FATAH AL-SISI besökte den 4 juli sina trupper på norra Sinai i ett försök att höja moralen. Han har sagt att trupperna på Sinaihalvön bara representerar en procent av den egyptiska armén. IS har dock inte låtit sig skrämmas. Sinai har varit ett slagfält mellan militanta islamister och armén alltsedan Muslimska brödraskapets folkvalde president Muhammad Morsi för drygt två år sedan störtades i en militärkupp, vilken leddes av fältmarskalken och dåvarande försvarsministern al-Sisi. Foto: Egyptiska presidentkansliet.
Utrikes

IS till offensiv på Sinai

Egypten genomför en luftunderstödd motoffensiv mot Islamiska staten (IS) på Sinaihalvön. Detta efter att IS i början av juli påbörjade vad som kan benämnas en gerillaoffensiv på egyptiskt territorium. Den inleddes med ett oväntat stort inledningsanfall där över 200 människor dödades. Attackerna har trots den egyptiska militärens motoffensiv fortsatt både på Sinai och på det egyptiska fastlandet. IS-offensiven inleddes precis som terrordåden i Frankrike och Tunisien under den muslimska fastemånaden Ramadan, som IS utlovat skulle bli extra blodig i år. Omfattningen av striderna och förlusterna har inte rapporterats i västmedia, trots att de varit de hårdaste på Sinai sedan Fjärde arabisk-israeliska kriget 1973.

Publicerad: 26 juli, 2015, 20:48

  • Svenska

Läs även

Egyptisk patrullbåt i Medelhavet träffas av en robot (inringad) avfyrad av IS-jihadisterna. Foto: Site

Egyptisk patrullbåt i Medelhavet träffas av en robot (inringad) avfyrad av IS-jihadisterna. Foto: Site

Egyptiska arméförband understödda av flygvapnets attackhelikoptrar fortsatte tredje veckan i juli med en omfattande motoffensiv på främst norra Sinai, vilket godkänts av Israel. Trots att hundratals jihadister uppges ha dödats, så har det inte hindrat fortsatta ”hit and run”-attacker från Islamiska staten (IS).

Motoffensiven sker som en respons på en mycket omfattande attack i norra Sinai, som IS utförde i början på juli. De sista veckorna har IS också trappat upp antalet attacker och terrordåd, varav några sticker ut.

Allvarliga attacker och terrordåd skakar Egypten

En av dessa ägde rum torsdagen den 16 juli, då en egyptisk patrullbåt i Medelhavet utanför kuststaden Rafah träffades av en robot avfyrad av IS-jihadisterna. Egyptiska militärens talesmän förnekade förluster. Dagen innan hindrade egyptiska säkerhetsstyrkor en planerad självmordsattack på en militärpostering väster om Suez-kanalen.

Oron har ökat för att IS allt fler och mer sofistikerade attacker ska sprida sig till det egyptiska fastlandet, där terrordåden redan blivit allt frekventare.

Den 11 juli raserades stora delar av det italienska konsulatet i Kairo av en mycket kraftig bilbomb. Explosionen som skakade huvudstaden dödade en person och skadade ett tiotal. Inga anställda befann sig i byggnaden eftersom det var söndag. IS tog senare på sig dådet.

Det kanske allvarligaste terrordådet inträffade den 29 juni. Då dödades Egyptens riksåklagare Hisham Barakat i ett bilbombsattentat mot hans bepansrade konvoj i östra Kairo. Han är den högst uppsatte egyptiske myndighetsperson som hittills fallit offer för IS.

IS trappar upp sin krigföring mot Egypten

IS har efter flera veckors strider inte visat några tecken på att minska sina aktiviteter, tvärtom så fortsätter de att dyka upp oväntat i bakhåll och andra typer av anfall. Detta sker både i stridområdet och utanför, där jihadisterna bland annat angriper egyptiska förstärkningar och transporter med förnödenheter och ammunition.

På nätterna förflyttar sig jihadisterna tyst till fots över sanddynor och wadis (uttorkade flodbäddar) för att under natten eller i gryningen slå till mot egyptiska patruller, vägspärrar, polisstationer och militärbaser. IS-krigarna guidas av beduiner de rekryterat eller på annat sätt fått att arbeta för dem.

Nya Tiders källor i regionen berättar att egyptierna svarar med att från luften angripa allt som rör sig, både fordon och fotgängare. Något som troligen drabbar civila hårt. Tillvägagångssättet vittnar om viss desperation hos den egyptiska militärledningen.

En del militära experter menar att IS nu ändrat sitt modus operandi från enskilda terrordåd till gerillakrigföring, och att detta innebär en allvarlig upptrappning på Sinai. Det är också en indikation på att terrorarmén, vars lokala gren kal­lar sig Provinsen Sinai, nu anser sig ha nödvändiga resurser och logistik för detta.

Storanfall inleder IS militära offensiv

Det var den 1 juli som IS gick till en oväntad och unik storattack mot den på norra Sinai belägna staden Sheikh Zuwaid. Anfallet tidigt på morgonen inleddes med granatkastareld och den redan välbekanta taktiken med självmordsbombare mot fem egyptiska vägspärrar. Totalt angreps cirka 20 arméposteringar i och kring Sheikh Zuwaid. Staden ligger nära den israeliska gränsen och gränsövergången Rafah mellan Egypten och Gaza-remsan.

Kort efter initialangreppen stormade närmare 300 IS-krigare understödda av bland annat grovkalibrig granatkastareld de överraskade och chockade egyptiska försvararna. IS använde sig som brukligt av pickuper och andra lätta fordon för snabba förflyttningar efter genombrott, som de bilburna självmordsbombarna möjliggjort.

Det som skilde sig denna gång var att det inte handlade om ett enstaka bombdåd eller mindre anfall mot en vägspärr eller polisstation, utan något som kan liknas vid en militär offensiv. Så kraftfull att regeringsstyrkorna vare sig kunde stå emot eller initialt slå tillbaka. I praktiken fortsätter striderna i detta nu, även om de nu sker mer geografiskt utspritt. Dock behåller IS initiativet, då Egypten fortfarande i huvudsak reagerar på sunniextremisternas aktioner och inte tvärtom.

Många boende i området, som härdats av tidigare attacker, tvingades denna gång att fly. De vittnade om att de förvånades över det stora antalet jihadister. För första gången var de fler än soldaterna i området, berättar de.

TERRORDÅD MOT RIKSÅKLAGARE. Hisham Barakat dödades av en bilbomb riktad mot hans bepansrade konvoj den 29 juni. Det skedde i östra Kairo vid 10-tiden på förmiddagen efter att han lämnat sitt hem. Han dog några timmar senare på sjukhus. Fem livvakter, två chaufförer och en förbipasserande skadades i det riktade terrordådet. Barakat svors in en vecka efter militärkuppen i juli 2013 och var kontroversiell, bland annat för att utfärdat hundratals dödsdomar mot medlemmar av Muslimska brödraskapet. Foto: Hatem Safwat

TERRORDÅD MOT RIKSÅKLAGARE. Hisham Barakat dödades av en bilbomb riktad mot hans bepansrade konvoj den 29 juni. Det skedde i östra Kairo vid 10-tiden på förmiddagen efter att han lämnat sitt hem. Han dog några timmar senare på sjukhus. Fem livvakter, två chaufförer och en förbipasserande skadades i det riktade terrordådet. Barakat svors in en vecka efter militärkuppen i juli 2013 och var kontroversiell, bland annat för att utfärdat hundratals dödsdomar mot medlemmar av Muslimska brödraskapet. Foto: Hatem Safwat

IS GÅR TILL ATTACK. De dödsföraktande IS-krigarna stormar fram till fots efter att suttit av från lätta fordon. I bakgrunden syns en stridsvagn, som senare erövras. Minst ett dussin anfallsgrupper bestående av 15-20 jihadister sattes in simultant under anfallen den 1 juli. Stillbild från IS eget propagandamaterial.

IS GÅR TILL ATTACK. De dödsföraktande IS-krigarna stormar fram till fots efter att suttit av från lätta fordon. I bakgrunden syns en stridsvagn, som senare erövras. Minst ett dussin anfallsgrupper bestående av 15-20 jihadister sattes in simultant under anfallen den 1 juli. Stillbild från IS eget propagandamaterial.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Gå till arkivet

Send this to a friend