Skip to Content

PRESIDENT BASHAR ASSAD (i kostym) inspekterar en Terminator på den ryska flygbasen Khmeimim den 27 juni. Den förevisas av ingen mindre än Rysslands generalstabschef Valeij Gerasimov (till vänster om Assad i bild), vilket påvisar besökets betydelse. Stridsfordonet är delvis övertäckt med kamouflagenät, något ryssarna täcker det mesta med på basen. Nya Tiders källor som granskat bildmaterial från besöket påpekar att flera saker tyder på ett hastigt påkommet besök, bland annat att ryska soldater och materiel inte håller den visuellt höga nivå som normalt upprättas inför ett sådant högprofilbesök. De menar att detta beror på att flygbasbesöket, som signalerar att Moskva står militärt bakom Assad, var ett snabbt påkommet svar på upptrappad retorik och hot från Washington. Foto: SANA

IS-utrotaren Terminator till Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 28

Den syriske presidentens historiska besök på den ryska flygbasen Khmeimim i nordvästra Syrien var en betydande geopolitisk markering mot det krigshärjade landets fiender. Under besöket inspekterade statschefen bland annat det ryska stridsfordonet BMPT Terminator som nu gör sin debut i Syrien. Nya Tider kan avslöja att bland andra den regeringslojala milisen Liwa al-Quds har givits förtroendet att få tillgång till det avancerade stridsfordonet. Milisen deltar i två viktiga offensiver, norr och öster om Palmyra.

Publicerad: 13 juli, 2017, 10:24

  • Svenska

Läs även

Den 27 juni besökte Syriens president Bashar Assad för första gången officiellt den ryska flygbasen Khmeimim, belägen cirka 1,5 mil sydöst om hamnstaden Latakia. Dagen innan hade Washington gått ut och varnat Damaskus att de skulle få betala ett ”högt pris” om de genomförde en kemattack som Pentagon påstod sig veta planerades av ”den syriska regimen”.

Hotet från USA om militära insatser mot Syrien, vilka många bedömare såg som allvarliga, möttes av vredgad indignation
från Moskva som beskrev dem som ”oacceptabla”. Moskvas fördömande kom samma dag som Assads flygbasbesök. Det
kan därför ses som ett direkt svar på det amerikanska hotet, där Moskva signalerade sitt oreserverade stöd till den syriska regeringen. Den tydliga markeringen ledde till att Washington backade redan dagen efter, den 28 juni, då den amerikanske försvarsministern James Mattis förklarade att ”vi trappar ned med ryssarna” och räddade ansiktet med orden ”vi vägrar låta
oss dras in i det syriska inbördeskriget”.

Flygbasen Khmeimim och det där stationerade ryska stridsflyget, som varit operativa i Syrien sedan hösten 2015, har varit helt avgörande för att vända kriget till regeringssidans fördel. Många experter är överens om att utan den ryska insatsen hade det sekulära arablandet, som nu härjats av väststödda rebeller och islamistterrorister i över sex år, gått samma öde till mötes som Libyen eller ännu värre.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend