Skip to Content

Bild vänster: Abdullahi Sheikh Abdi menar att islam är större än miljön och de svenska djurskyddsreglerna. Foto: Vänsterpartiet Bild höger: Skånsk ungspannkaka. Inte halal. Foto: Receptfavoriter.
INRIKES

”Islam är större än miljön” – muslimer upprörda när kommun slopar halalkött

PappersupplaganNya Tider v. 39

I slutet av augusti gick lokala medier i Stockholmskommunen Järfälla ut med nyheten om att man nu slutar servera halalkött i samtliga kommunala verksamheter. Kommunen vill prioritera djurskyddet i det nya livsmedelsavtalet och muslimska skolelever hänvisas nu till vegetariska matalternativ. Muslimerna rasar och ordföranden för den muslimska föreningen i Järfälla säger till Nya Tider att islamiska regler är överordnade miljön.

Publicerad: 25 september, 2019, 15:51

 • Svenska

Läs även

Järfälla kommun i nordvästra Stockholm beslutade att, i sitt nya avtal för kommunala livsmedelsupphandlingen som började gälla i juli, helt slopa halalkött. Tidigare hade kommunen serverat halalkött under många år till den växande gruppen av muslimska skolelever i Järfälla.

I det nya livsmedelsavtalet väljer Järfälla att i stället prioritera djurskydd samt svenskt kött, gärna ekologiskt när sådant finns att tillgå. De produkter man hittills köpt in från producenter och leverantörer av halalkött har kunnat erbjuda halalprodukter som är förenliga med djurskyddslagen, då ett djur som man enligt muslimsk tradition låter förblöda till döds utsätts för onödigt lidande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ensomintevet

  Bra där Järfälla och vik er nu inte då vi är i Sverige och inte i något islamskt land. De missnöjda får finna sig.

  • Snövit

   Men vi kan bli ett muslimskt land. Och då går vi från att vara missnöjda med att de är här till att vara missnöjda med att vi tvingas underkasta oss dem.

 • Knutkalas

  är det någon skillnad på smaken om det är halal eller inte?

  • Peter Kolmodin

   DET KAN GÅ UT STRESS HORMONER , VID SLAKT AV HÄSTAR KAN DOM BLI ”TRÄIGA ” OK KASSERAS TILL KADAVER BURKEN .

 • valleville

  Flyttar jag till ett annat land, får bostad och försörjning där, inte f.. börjar jag klaga på att jag inte får rätt mat som jag gillar. Det säger allt om skillnaderna i kultur och förhållnings sätt mot andra människor, som därtill skänker bostad och pengar till dessa otacksamma.

 • Per-Emil Andersson

  Kom inte till Sverige och ställ krav. Har ni flytt för livet så ska ni skratta er lyckliga åt att ni ens har en fristad. Jag ser varenda en av er som inkräktare.

 • Snövit

  Den där muslimgubben har rätt. Islam är större än miljön. Miljön som i miljöhot och klimatkrisen. Sånt som är lika påhittat som islam. Islam har är en stabilare kultur. Den har funnits i 1000 år. klimattjafset är bara en spasm i globalisternas girighet och tillfälliga maktspel. Men halalslakt är inte djurvänligt. Och det stämmer att Koranen påbjuder att muslimer inte behöver anpassa sig till otrogna kafirer, men att vi ska tvingas anpassa oss till dem.

  Det hela är enkelt. Vi ska inte vara i ökenländerna och de ska inte vara i snöländerna. De ska skickas eller skicka sig själva tillbaka till ökenländerna och där själva råda över sin kultur och sina lagar, och vi ska inte lägga oss i. Vi ska bara bestämma här. De ska bara bestämma där. Så bara: Ut!

  • Alexander Hed

   Bra losning,,,,

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend