Skip to Content

Bild vänster: Abdullahi Sheikh Abdi menar att islam är större än miljön och de svenska djurskyddsreglerna. Foto: Vänsterpartiet Bild höger: Skånsk ungspannkaka. Inte halal. Foto: Receptfavoriter.
INRIKES

”Islam är större än miljön” – muslimer upprörda när kommun slopar halalkött

PappersupplaganNya Tider v. 39

I slutet av augusti gick lokala medier i Stockholmskommunen Järfälla ut med nyheten om att man nu slutar servera halalkött i samtliga kommunala verksamheter. Kommunen vill prioritera djurskyddet i det nya livsmedelsavtalet och muslimska skolelever hänvisas nu till vegetariska matalternativ. Muslimerna rasar och ordföranden för den muslimska föreningen i Järfälla säger till Nya Tider att islamiska regler är överordnade miljön.

Publicerad: 25 september, 2019, 15:51

 • Svenska

Läs även

Järfälla kommun i nordvästra Stockholm beslutade att, i sitt nya avtal för kommunala livsmedelsupphandlingen som började gälla i juli, helt slopa halalkött. Tidigare hade kommunen serverat halalkött under många år till den växande gruppen av muslimska skolelever i Järfälla.

I det nya livsmedelsavtalet väljer Järfälla att i stället prioritera djurskydd samt svenskt kött, gärna ekologiskt när sådant finns att tillgå. De produkter man hittills köpt in från producenter och leverantörer av halalkött har kunnat erbjuda halalprodukter som är förenliga med djurskyddslagen, då ett djur som man enligt muslimsk tradition låter förblöda till döds utsätts för onödigt lidande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ensomintevet

  Bra där Järfälla och vik er nu inte då vi är i Sverige och inte i något islamskt land. De missnöjda får finna sig.

  • Snövit

   Men vi kan bli ett muslimskt land. Och då går vi från att vara missnöjda med att de är här till att vara missnöjda med att vi tvingas underkasta oss dem.

 • Knutkalas

  är det någon skillnad på smaken om det är halal eller inte?

  • Peter Kolmodin

   DET KAN GÅ UT STRESS HORMONER , VID SLAKT AV HÄSTAR KAN DOM BLI ”TRÄIGA ” OK KASSERAS TILL KADAVER BURKEN .

 • valleville

  Flyttar jag till ett annat land, får bostad och försörjning där, inte f.. börjar jag klaga på att jag inte får rätt mat som jag gillar. Det säger allt om skillnaderna i kultur och förhållnings sätt mot andra människor, som därtill skänker bostad och pengar till dessa otacksamma.

 • Per-Emil Andersson

  Kom inte till Sverige och ställ krav. Har ni flytt för livet så ska ni skratta er lyckliga åt att ni ens har en fristad. Jag ser varenda en av er som inkräktare.

 • Snövit

  Den där muslimgubben har rätt. Islam är större än miljön. Miljön som i miljöhot och klimatkrisen. Sånt som är lika påhittat som islam. Islam har är en stabilare kultur. Den har funnits i 1000 år. klimattjafset är bara en spasm i globalisternas girighet och tillfälliga maktspel. Men halalslakt är inte djurvänligt. Och det stämmer att Koranen påbjuder att muslimer inte behöver anpassa sig till otrogna kafirer, men att vi ska tvingas anpassa oss till dem.

  Det hela är enkelt. Vi ska inte vara i ökenländerna och de ska inte vara i snöländerna. De ska skickas eller skicka sig själva tillbaka till ökenländerna och där själva råda över sin kultur och sina lagar, och vi ska inte lägga oss i. Vi ska bara bestämma här. De ska bara bestämma där. Så bara: Ut!

  • Alexander Hed

   Bra losning,,,,

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Gå till arkivet

Send this to a friend