Skip to Content

Bild vänster: Abdullahi Sheikh Abdi menar att islam är större än miljön och de svenska djurskyddsreglerna. Foto: Vänsterpartiet Bild höger: Skånsk ungspannkaka. Inte halal. Foto: Receptfavoriter.
INRIKES

”Islam är större än miljön” – muslimer upprörda när kommun slopar halalkött

PappersupplaganNya Tider v. 39

I slutet av augusti gick lokala medier i Stockholmskommunen Järfälla ut med nyheten om att man nu slutar servera halalkött i samtliga kommunala verksamheter. Kommunen vill prioritera djurskyddet i det nya livsmedelsavtalet och muslimska skolelever hänvisas nu till vegetariska matalternativ. Muslimerna rasar och ordföranden för den muslimska föreningen i Järfälla säger till Nya Tider att islamiska regler är överordnade miljön.

Publicerad: 25 september, 2019, 15:51

 • Svenska

Läs även

Järfälla kommun i nordvästra Stockholm beslutade att, i sitt nya avtal för kommunala livsmedelsupphandlingen som började gälla i juli, helt slopa halalkött. Tidigare hade kommunen serverat halalkött under många år till den växande gruppen av muslimska skolelever i Järfälla.

I det nya livsmedelsavtalet väljer Järfälla att i stället prioritera djurskydd samt svenskt kött, gärna ekologiskt när sådant finns att tillgå. De produkter man hittills köpt in från producenter och leverantörer av halalkött har kunnat erbjuda halalprodukter som är förenliga med djurskyddslagen, då ett djur som man enligt muslimsk tradition låter förblöda till döds utsätts för onödigt lidande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ensomintevet

  Bra där Järfälla och vik er nu inte då vi är i Sverige och inte i något islamskt land. De missnöjda får finna sig.

  • Snövit

   Men vi kan bli ett muslimskt land. Och då går vi från att vara missnöjda med att de är här till att vara missnöjda med att vi tvingas underkasta oss dem.

 • Knutkalas

  är det någon skillnad på smaken om det är halal eller inte?

  • Peter Kolmodin

   DET KAN GÅ UT STRESS HORMONER , VID SLAKT AV HÄSTAR KAN DOM BLI “TRÄIGA ” OK KASSERAS TILL KADAVER BURKEN .

 • valleville

  Flyttar jag till ett annat land, får bostad och försörjning där, inte f.. börjar jag klaga på att jag inte får rätt mat som jag gillar. Det säger allt om skillnaderna i kultur och förhållnings sätt mot andra människor, som därtill skänker bostad och pengar till dessa otacksamma.

 • Per-Emil Andersson

  Kom inte till Sverige och ställ krav. Har ni flytt för livet så ska ni skratta er lyckliga åt att ni ens har en fristad. Jag ser varenda en av er som inkräktare.

 • Snövit

  Den där muslimgubben har rätt. Islam är större än miljön. Miljön som i miljöhot och klimatkrisen. Sånt som är lika påhittat som islam. Islam har är en stabilare kultur. Den har funnits i 1000 år. klimattjafset är bara en spasm i globalisternas girighet och tillfälliga maktspel. Men halalslakt är inte djurvänligt. Och det stämmer att Koranen påbjuder att muslimer inte behöver anpassa sig till otrogna kafirer, men att vi ska tvingas anpassa oss till dem.

  Det hela är enkelt. Vi ska inte vara i ökenländerna och de ska inte vara i snöländerna. De ska skickas eller skicka sig själva tillbaka till ökenländerna och där själva råda över sin kultur och sina lagar, och vi ska inte lägga oss i. Vi ska bara bestämma här. De ska bara bestämma där. Så bara: Ut!

  • Alexander Hed

   Bra losning,,,,

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend