BENJAMIN NETANYAHU, 69, lyckas hålla sig kvar vid makten. Här ses han söndagskvällen den 18 november under en presskonferens i försvarsdepartementets högkvarter i Tel Aviv, efter att ha utnämnt sig själv till försvarsminister. Den på hemmaplan hårt pressade Netanyahu är nu inte bara Israels premiär- och utrikesminister, utan också dess försvarsminister. Han höll ett känslosamt tal där han försäkrade det israeliska folket om sin hängivenhet till Israel och dess säkerhet, i ett försök att vinna deras förtroende och därmed undergräva alla de politiker – från vänster till höger – som nu vänt sig emot honom. Han påminde om sin militära bakgrund som dekorerad kommandosoldat i flera strider där han även sårats och hur han förlorade sin storebror Jonathan under den framgångsrika gisslanfritagningen på Entebbes internationella flygplats i Uganda 1976, en operation han som officer (kapten) ledde och blev känd genom. Netanyahu menade att ”politik” (läs: motståndarnas kritik) inte fick stå i vägen för Israels säkerhet och det han måste göra. Trippelministern prisade också israeliska militären och upprepade att hans kritiserade beslut om eldupphör med Hamas tagits utifrån hemlig information han inte kan avslöja för allmänheten och sade att ”ni ser bara en del av bilden, av en större operation vi är mitt uppe i”, utan att ge någon ledtråd om vad det kunde gälla mer än att det skulle kräva ”uppoffringar”. Netanyahu förklarade vidare att han inte nu kan berätta ”när vi kommer att agera och hur vi kommer att agera”, men försäkrade att han har ”en tydlig plan” och lovade att ”vi kommer att genomföra den”. Stillbild: i24NEWS

Israel: Regeringskris tog oväntad vändning

Den 19 november kal­lade två inflytelserika israeliska ministrar till presskonferens. Alla förväntade att de skulle tillkännage sina avgångar, vilket de hotat med tidigare i syfte att framtvinga omval. Istället överraskade de den församlade pressen med ett helt motsatt utspel. Det löser den akuta regeringskris Israel kastades in i, som var en konsekvens av uppblossande stridigheter i Gaza och det efterföljande eldupphöret som fick dåvarande utrikesminister Avigdor Liberman att avgå. Det har dock lett till att den sittande regeringen är än mer piskad att ta till hårdhandskarna mot tidigare uppmålade hot­bilder från sina grannar.

Den 12 november utsattes Israel för den mest omfattande raketbeskjutningen från Gazaremsan sedan Gazakriget sommaren 2014. Den tidvis intensiva beskjutningen kom som ett svar på att Israel sent kvällen innan, och mitt under pågående förhandlingar om vapenvila med palestinska Hamas, skickat in en specialstyrka förklädda till palestinier på hemligt uppdrag i Gaza.

De upptäcktes dock och sköt i samband med detta ihjäl en lokal befälhavare ur al-Qassam-brigaderna, som är Hamas väpnade gren. I de efterföljande eldstriderna, när specialstyrkan flydde tillbaka till Israel understödd av israelisk pansar och stridsflyg, dödades en israelisk överstelöjtnant och ytterligare sex palestinier.

Incidenten och omständigheterna kring denna förbittrade palestinierna, som svarade med att avfyra runt 460 raketer mot Israel innan ett eldupphör oväntat snabbt uppnåddes redan på tisdagen den 13 november med hjälp av internationella förhandlare.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och militära före­trädare godkände förslaget om eldupphör under ett extrainkal­lat möte för Israels säkerhetskabinett. De argumenterade att det var hemlig information rörande Israels säkerhet som påbjöd beslutet.

Det skedde i konflikt med den ökänt hårdföre utrikesministern Avigdor Liberman och flera andra ministrar, som bestämt var emot ett eldupphör och istället ville se en kraftig militär vedergällning. Detta trots att Israel redan svarat med att under samma tid beskjuta och bomba minst 160 mål i Gaza.

Den 14 november lämnade Liberman regeringen i skarp protest mot beslutet och krävde omval. Något som han menade skulle framtvingas om hans parti Judiskt hem, som innehar åtta av de 69 platser nuvarande premiärminister Netanyahus regeringskoalition består av, skulle lämna densamma. Detta då högerregeringens kvarvarande 61 platser är en mycket bräcklig majoritet med tanke på att Knesset, Israels lagstiftande församling, består av 120 platser.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Storbritannien och WHO:s nya befogenheter

Storbritannien och WHO:s nya befogenheter

🟠 UTRIKES Nya Tider har skrivit om de finansiella problem som drabbat WHO efter USA:s utträde och vägran att bidra till organisationens finanser. En av de mest kontroversiella frågorna gäller det nya internationella hälsoreglementet, IHR, som kritiker menar hotar nationers suveränitet. Nu blossar en debatt om detta upp i Storbritannien.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bok: Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Det våras för kärnkraften

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK I början av 2025 inledde Europeiska kommissionen en uppdatering av sitt vägledande kärnenergiprogram från 2017. I och med att leveranserna av billig rysk gas till Europa via rörledningar praktiskt taget har avbrutits överväger nu många europeiska länder att återuppta användningen av kärnkraft för elproduktion som inte är väderberoende. Belgien har just avbrutit sin avveckling av kärnkraften genom att förlänga driftstiden på två reaktorer med 10 år. I Europa, liksom i resten av världen, är kärnkraften återigen i ropet.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.